Υπερμετρωπία: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία, ή αλλιώς υπεροπία, επηρεάζει περίπου το 5% έως 10% των Αμερικανών. Τα άτομα που πάσχουν από υπερμετρωπία μπορούν να δουν αντικείμενα που βρίσκονται μακριά, ωστόσο δυσκολεύονται να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα.

Μερικά από τα συνήθη συμπτώματα είναι η θολή όραση, οι πονοκέφαλοι ή ο έντονος στραβισμός. Για την αντιμετώπιση της υπερμετρωπίας, ο οφθαλμίατρος μπορεί να πραγματοποιήσει οφθαλμικές εξετάσεις και να συνταγογραφήσει τη χρήση γυαλιών οράσεως ή φακών επαφής. Όσοι επιθυμούν την οριστική απαλλαγή των συμπτωμάτων της υπερμετρωπίας μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση LASIK.

Τι είναι η υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την κοντινή όραση ενός ατόμου. Άτομα με υπερμετρωπία παρουσιάζουν:

  • Αδυναμία στο να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Συνήθως είναι πιο εύκολο να διακρίνουν αντικείμενα μακρινών αποστάσεων.
  • Δυσκολία στην εστίαση, π.χ., σ’ ένα βιβλίο.

Όταν η υπερμετρωπία είναι ιδιαίτερα αυξημένη τότε επηρεάζεται εξ ολοκλήρου η όραση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή, παρατηρούνται δυσκολίες τόσο στην κοντινή όσο και στη μακρινή όραση. Το άτομο παρουσιάζει έντονη θόλωση και η οπτική οξύτητα έχει μειωθεί σημαντικά.

Ποιοι κινδυνεύουν από υπερμετρωπία;

Η υπερμετρωπία επηρεάζει περίπου το 5% έως 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν ζητήματα υπερμετρωπίας, ωστόσο, συχνά, ξεπερνούν την πάθηση. Η υπερμετρωπία γίνεται πιο συχνή με το πέρας της ηλικίας. Τουλάχιστον οι μισοί άνθρωποι άνω των 65 ετών πάσχουν κάποιο βαθμό υπερμετρωπίας. Συνήθως, όταν ξεπερνούμε την ηλικία των 60, συμβαίνουν διάφορες μεταβολές στην όρασή μας.

Είναι πολύ πιθανό επίσης να κληρονομήσετε την υπερμετρωπία. Στην περίπτωση που οι γονείς σας είναι υπερμετρωπικοί, ενδέχεται η πιθανότατα να κληρονομήσετε κι εσείς την πάθηση.

Τι προκαλεί την υπερμετρωπία;

Ένα μάτι που πάσχει από υπερμετρωπία δε διαθλά (λυγίζει) το φως σωστά. Υποεστιάζει το φως και σχηματίζει μια ατελή εικόνα στον αμφιβληστροειδή. Όταν συμβαίνει αυτό, αλλοιώνεται η οπτική εικόνα και δεν μπορείτε να διακρίνεται καθαρά.

Για να το καταλάβετε τι σημαίνει θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε πώς λειτουργεί η κανονική όραση:

υπερμετρωπία
  • 1. Το φως εισέρχεται στο μάτι.
  • 2. Το φως διαθλάται, καθώς διέρχεται από δύο εισόδους. Στο πρώτο τμήμα βρίσκεται ο κερατοειδής, το κάλυμμα στο μπροστινό μέρος του ματιού. Το δεύτερο τμήμα αποτελεί από τον φακό, ένα τμήμα που επιτρέπει στο φως να εστιάζεται βαθύτερα μέσα στο μάτι.
  • 3. Το φως εστιάζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, πίσω από τον αμφιβληστροειδή, που αποτελεί ένα λεπτό στρώμα ιστού στο πίσω μέρος του ματιού.
  • 4. Ο αμφιβληστροειδής στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο.
  • 5. Ο εγκέφαλος μεταφράζει τα φωτεινά σήματα σε εικόνες.

Η υπερμετρωπία είναι ένα πρόβλημα που αφορά το δεύτερο βήμα της παραπάνω διαδικασίας, δηλαδή τη διάθλαση. Μπορεί να εμφανιστούν διάφορα διαθλαστικά προβλήματα επειδή:

  • Ο βολβός του ματιού είναι πολύ κοντός.
  • Ο κερατοειδής είναι πολύ επίπεδος.
  • Ο φακός αλλοιώνεται με το γήρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας;

Μερικοί υπερμετρωπικοί άνθρωποι ενδέχεται να μην παρατηρήσουν κανένα πρόβλημα με την όρασή τους. Ωστόσο, εάν ενεργοποιείτε τους μύες των ματιών, ώστε να διακρίνεται καλύτερα τον εξωτερικό κόσμο, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως:

  • Θολή όραση, ειδικά όταν κοιτάτε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά.
  • Δυσκολία στην ανάγνωση, όταν προσπαθείτε να διακρίνεται τα γράμματα του βιβλίου.
  • Πόνος στα μάτια.
  • Καταπόνηση των ματιών.
  • Πονοκέφαλοι.
  • Στραβισμός.

Πώς μπορώ να εξεταστώ για να διαγνωστεί η υπερμετρωπία;

Πρώτα – πρώτα θα πρέπει αν ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υποβάλλεστε σε ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις για να ελέγχετε τα μάτια και την όρασή σας. Ειδικά όταν αντιμετωπίζεται διαθλαστικά προβλήματα ή είστε σε ηλικία μεγαλύτερη των 60 ετών. Συνήθως, οι οφθαλμολογικές εξετάσεις ρουτίνας καθαρίζονται με βάση την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό προφίλ. Σε κάθε περίπτωση, ο οφθαλμίατρος σας θα γνωρίζει καλύτερα και θα σας κατευθύνει με βάση τις υποκείμενες ανάγκες σας.

Στην περίπτωση που εντοπίσετε δυσκολίες στην όραση, πόνο στα μάτια και, γενικότερα, ενοχλήσεις που προηγουμένως δεν είχατε, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας.

Ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση, ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Οφθαλμικές σταγόνες

Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές οφθαλμικές σταγόνες, ώστε να προκαλέσει διαστολή των οφθαλμών. Οι σταγόνες αυξάνουν το μέγεθος των κόρης (το μαύρο τμήματα στο κέντρο του ματιού), επιτρέποντας να εισέλθει περισσότερο φως στο εσωτερικό του ματιού. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται εφικτή η εξέταση του αμφιβληστροειδούς.

’’Phoropter’’

Αυτό το όργανο μετρά το διαθλαστικά σφάλματα και τη σοβαρότητα των οφθαλμικών προβλημάτων. Το εργαλείο αυτό μοιάζει σαν μια μεγάλη μάσκα που διαθέτει παντού φακούς. Βοηθά τον οφθαλμίατρο να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να διορθώσει την όρασή σας.

Ρετινοσκόπιο

Ο οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό εργαλείο, ώστε να ρίξει φως στα μάτια σας και να δει πώς αντανακλάται στον αμφιβληστροειδή. Με αυτό τον τρόπο ο οφθαλμίατρος μπορεί να καθορίσει το είδους του διαθλαστικού προβλήματος. Π.χ. αν παρουσιάζετε ζητήματα μυωπίας ή υπερμετρωπίας. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δε χρησιμοποιείται συχνά. Συνήθως η χρήση του περιορίζεται όταν οι περιπτώσεις αφορούν παιδιά (παιδιατρική)

Πώς μπορώ να διορθώσω την υπερμετρωπία;

Για τη θεραπεία της υπερμετρωπίας, ο οφθαλμίατρος σας θα συστήσει γυαλιά οράσεως, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση:

Γυαλιά:

Οι φακοί στα γυαλιά διαθέτουν ειδικές επιστρώσεις που παρέχουν έναν απλό τρόπο διόρθωσης της υπερμετρωπίας. Το κάνουν αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το φως εστιάζει στον αμφιβληστροειδή σας. Το πόσο διορατικός είστε θα καθορίσει τον τύπο φακών που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και το πόσο συχνά πρέπει να τους φοράτε.

Φακοί επαφής:

Οι φακοί επαφής λειτουργούν όπως τα γυαλιά οράσεως, διορθώνοντας τον τρόπο που κάμπτεται το φως στον αμφιβληστροειδή. Οι φακοί είναι λεπτές μικρές μεμβράνες και εφαρμόζονται απευθείας στην επιφάνεια του βολβού του ματιού. Γενικά, οι φακοί είναι ασφαλείς και άνετοι και πολλές φορές πιο βολικοί απ’ ό,τι τα γυαλιά οράσεως. Ωστόσο, ορισμένα οφθαλμικά προβλήματα μπορούν να εμποδίσουν τη χρήση τους. Τέτοια οφθαλμικά προβλήματα είναι η ξηροφθαλμία, οφθαλμικές αλλεργίες αλλά και επαναλαμβανόμενες οφθαλμικές μολύνσεις.

Διαθλαστική χειρουργική επέμβαση:

Μπορείτε να επιλέξετε να υποβληθείτε σε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, ώστε να θεραπεύσετε την υπερμετρωπία. Το λέιζερ πέφτει στο μάτι και αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αλλάξει η δυναμική της εστίασης του φωτός στον αμφιβληστροειδή και να επαναφέρετε την όρασή σας. Η θεραπεία με λέιζερ (LASIK) και η φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK) είναι οι πιο κοινές επιλογές χειρουργικών επεμβάσεων. Με αυτές τις μεθόδους η ικανότητα της φυσιολογικής όρασης επανέρχεται στο φυσιολογικό της κι άνθρωποι βλέπουν και πάλι κανονικά. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι θα πρέπει να εξακολουθούν να φοράνε γυαλιά ή φακούς επαφής, ακόμη κι όταν έχουν υποβληθεί σε τέτοιες επεμβάσεις.

Μπορώ να αποτρέψω την υπερμετρωπία;

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος πρόληψης της υπερμετρωπίας, ωστόσο μπορείτε να διατηρήσετε τα μάτια σας πιο υγιή ακολουθώντας μερικά απλά βήματα:

1. Ακολουθήστε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή

Τα σκούρα, φυλλώδη πράσινα είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία των μάτιων σας. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

2. Κάντε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Ένας οφθαλμίατρος μπορεί να ελέγξει τα μάτια σας και να εντοπίσει τυχόν παθήσεις πριν ακόμη εμφανίσετε συμπτώματα.

3. Φοράτε γυαλιά ηλίου, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες

Επιλέξτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν το 99% ή περισσότερο της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου.

4. Ξεκουράζετε τα μάτια σας τακτικά

Το να κοιτάτε έναν υπολογιστή ή να διαβάζετε για με το βιβλίο κολλημένο στο κεφάλι για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα μπορεί να εξαντλήσει και να καταπονήσει τα μάτια σας. Για να ξεκουράσετε τα μάτια σας, ακολουθήστε τον κανόνα 20/20/20. Κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι που βρίσκετε μακριά σας σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων για 20 δευτερόλεπτα.

Η υπερμετρωπία μπορεί να παρέλθει από μόνη της ή μπορεί να χειροτερέψει;

Η υπερμετρωπία δεν υποχωρεί, εάν δεν χειρουργηθείτε. Ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα της υπερμετρωπίας επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια.

Ακόμη και με τη χρήση των γυαλιών οράσεως και των φακών επαφής, η όρασή σας μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο θολή. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής σας όσο συχνά συνιστά ο οφθαλμίατρός σας. Θα πρέπει επίσης να κάνετε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε τη συνταγογράφηση των φακών σας, αφού μπορεί να έχει μεταβληθεί το μέγεθος της υποκείμενης πάθησης.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στη διαχείριση της υπερμετρωπίας μου;

Ακολουθήστε τις οδηγίες του οφθαλμίατρου σας σχετικά με το πότε πρέπει να φοράτε τα γυαλιά οράσεως ή τους φακούς επαφής. Μπορείτε να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας των ματιών, τρώγοντας καλά και προστατεύοντας τα μάτια σας από τον ήλιο. Είναι επίσης σημαντικό να ξεκουράζετε τα μάτια σας τακτικά, ειδικά όταν διαβάζετε ή εργάζεστε σε υπολογιστή.

Σημείωμα από την κλινική του Κλίβελαντ

Εάν έχετε θολή όραση, υψηλό στραβισμό ή αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους όταν διαβάζετε, μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας. Μερικές απλές και ανώδυνες εξετάσεις μπορούν να σας ενημερώσουν σχετικά με το αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα υπερμετρωπίας ή άλλης διαθλαστικής πάθησης. Οι επιλογές θεραπείας κυμαίνονται από τη χρήση γυαλιών οράσεως και φακούς επαφής έως και τη διορθωτική χειρουργική επέμβαση. Με την κατάλληλη διαχείριση από τον οφθαλμίατρο, μπορείτε να αποκτήσετε και πάλι καθαρή όραση.

Πηγή:
clivelantclinic.com