Χειρουργική επέμβαση SMILE για τη θεραπεία της μυωπίας

χειρουργική επέμβαση SMILE

Η χειρουργική επέμβαση SMILE είναι μια εναλλακτική επέμβαση σε σχέση με τη LASIK και προσφέρεται για τη διόρθωση της μυωπίας. Κατά ορισμένο τρόπο, η χειρουργική επέμβαση SMILE παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με την αντίστοιχη επέμβαση LASIK. Ωστόσο,  μπορεί να προσφέρει περισσότερα πλεονεκτήματα συγκριτικά με τη LASIK για πολλούς ασθενείς. Το SMILE είναι ένα ακρωνύμιο για την εξαγωγή φακών μικρής τομής (small incision lenticule extraction).

Στην επέμβαση LASIK, απαιτείται μία μεγάλη τομή, ώστε να μπορέσει το λέιζερ να αναδιαμορφώσει τον κερατοειδή του ασθενούς.

Αντίθετα, στην επέμβαση SMILE, χρειάζεται μία πολύ μικρότερη τομή (συχνά λιγότερο από 4 mm), ώστε να διευκολυνθεί η αφαίρεση του φακού.

χειρουργική επέμβαση SMILE

Η επέμβαση SMILE πραγματοποιείται με τη χρήση λέιζερ femtosecond VisuMax. Το συγκεκριμένο λέιζερ είναι η αποκλειστική τεχνολογία της Carl Zeiss Meditec.

χειρουργική επέμβαση SMILE

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης SMILE, ο χειρουργός οφθαλμίατρος χρησιμοποιεί το λέιζερ femtosecond για να δημιουργήσει ένα μικρό κομμάτι ιστού σε σχήμα φακού μέσα στον κερατοειδή. Στη συνέχεια, με το ίδιο λέιζερ, γίνεται μια μικρή τομή σε σχήμα τόξου στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Ο χειρουργός εξάγει το φακό μέσω αυτής της τομής και το αφαιρεί.

Με την αφαίρεση του μικροσκοπικού φακού, το σχήμα του κερατοειδούς αλλοιώνεται, επιτρέποντας τη διόρθωση της μυωπία. Η τομή του που πραγματοποιήθηκε στον κερατοειδή θεραπεύεται μέσα σε λίγες μέρες, δίχως ράμματα και δίχως την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων. Μάλιστα, η οπτική οξύτητα αυξάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έξοδο από το χειρουργείο.

Η χειρουργική επέμβαση ματιών SMILE μπορεί να διορθώσει έως και -10,00 διόπτρες (D) μυωπίας.

Οι καλύτεροι δυνητικά υποψήφιοι για την αντιμετώπιση διαθλαστικών προβλημάτων με χειρουργική επέμβαση είναι:

  • Όσοι είναι, τουλάχιστον, 22 ετών κι άνω.
  • Άτομα που δεν εμφανίζουν προβλήματα αστιγματισμού μεγαλύτερα από -0,50 D
  • Όσοι δεν παρατήρησαν αλλαγές στις διαθλαστικές παθήσεις που αντιμετωπίζουν (π.χ. αύξηση της μυωπίας).

Οφέλη και πλεονεκτήματα της επέμβασης SMILE

Η έρευνα δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση SMILE παράγει ουσιαστικά την ίδια οπτική οξύτητα με την επέμβαση LASIK για τη διόρθωση της μυωπίας, χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί κρημνός κερατοειδούς, όπως συμβαίνει με τη LASIK.

Σε μια μελέτη 328 ατόμων που υποβλήθηκαν σε επέμβαση SMILE, όλοι εκτός από 1 είχαν μη διορθωμένη οπτική οξύτητα (UCVA) 20/40 ή και καλύτερη μετά την επέμβαση. Το 88% είχε UCVA 20/20 ή καλύτερη.

Επίσης, φαίνεται ότι μπορεί να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος συμπτωμάτων ξηροφθαλμίας μετά από επέμβαση SMILE, σε σύγκριση με τη LASIK. Η επέμβαση SMILE δεν απαιτεί μεγάλο κρημνό κερατοειδούς, όπως η LASIK, και, επομένως, λιγότερα κερατοειδικά νεύρα επηρεάζονται από τη διαδικασία. Αυτός μπορεί να είναι κι ο λόγος που υπάρχει λιγότερος κίνδυνος ξηροφθαλμίας μετά από μία χειρουργική επέμβαση SMILE.

Η πολύ μικρή τομή που δημιουργείτε με την επέμβαση SMILE μπορεί επίσης να επιτρέψει στον κερατοειδή να διατηρήσει περισσότερη από την ισχύουσα δύναμη και αντοχή του για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τραυματισμών, που θα μπορούσαν να συμβούν. Αντίθετα, στη χειρουργική επέμβαση LASIK δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο.

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση SMILE μπορεί να είναι σε θέση να διορθώσει υψηλά ποσοστά μυωπίας συγκριτικά με τη LASIK. Επιπλέον, παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά δεύτερης διορθωτικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί η τέλεια ανάκαμψη της όρασης.

Περιορισμοί της χειρουργικής επέμβασης ματιών SMILE

Υπάρχουν μειονεκτήματα στο SMILE σε σύγκριση με το LASIK ή το PRK;

Καταρχάς, η επέμβαση SMILE μπορεί να διορθώσει μόνο προβλήματα όρασης που σχετίζονται με τη μυωπία. Αντίθετα, η επεμβάσεις LASIK και PRK μπορούν επίσης να διορθώσουν την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Επίσης, η LASIK και η PRK μπορούν να θεραπεύσουν εκτροπές υψηλότερης τάξης (HOA) που μπορούν να επηρεάσουν τη νυχτερινή όραση, ενώ η επέμβαση SMILE όχι. Στην πραγματικότητα, η SMILE μπορεί να αυξήσει τα HOA σε κάποιο βαθμό.

Εάν εμφανίζεται υπολειπόμενο διαθλαστικό σφάλμα μετά τη χειρουργική επέμβαση SMILE, η PRK, συνήθως, χρησιμοποιείται ως διορθωτική επέμβαση.

Κόστος χειρουργικής επέμβασης SMILE

Οι περισσότεροι διαθλαστικοί χειρουργοί οφθαλμών στις ΗΠΑ χρεώνουν περίπου την ίδια τιμή για τη χειρουργική επέμβαση ματιών SMILE, όπως και για το LASIK, από 2.000 έως 3.000 $ ανά μάτι.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αμοιβή των χειρουργών για το SMILE περιλαμβάνουν:

  • Η εμπειρία του χειρουργού οφθαλμίατρου
  • Η επαγγελματική του πορεία.
  • Εάν περιλαμβάνονται και επιπλέον εξετάσεις και οι βελτιώσεις για την αντιμετώπιση της μυωπίας.

Είναι η επέμβαση SMILE κατάλληλη για εσάς;

Εάν έχετε μυωπία και πληροίτε τα άλλα κριτήρια που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί να είστε καλός υποψήφιος, ώστε να απαλλαγείτε από τα προβλήματα που σας προκαλεί η μυωπία. Η χειρουργική επέμβαση SMILE είναι μια από τις πιο σύγχρονες και πετυχημένες επεμβάσεις για την αντιμετώπιση διαθλαστικών προβλημάτων.

Ωστόσο, πριν προβείτε στην επέμβαση, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας. Εκείνος είναι σε θέση να καθορίσει τον βαθμό των υποκείμενων συμπτωμάτων σας και να κρίνει το εάν είστε κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση SMILE.

Πηγή:
allaboutvision.com