Υγιεινή διατροφή για καλύτερη όραση κι υγεία των ματιών

υγιεινή διατροφή

Περίπου 10 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μια καταστροφική οφθαλμική νόσο κι η κύρια αιτία απώλειας της όρασης σε άτομα ηλικίας άνω 65 ετών. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βήτα καροτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων ή να επιβραδύνει την εξέλιξή τους σε μερικούς ανθρώπους. Συνεπώς, η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί της καλύτερης υγείας.

Το EyeCare America συνεργάστηκε με διάσημους σεφ από όλη τη χώρα για να δημιουργήσει έναν κατάλογο με συνταγές μαγειρικής που βοηθηθούν στην υγεία των ματιών. Το βιβλίο παρέχει υγιεινές συνταγές και περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

«Ως διατροφολόγος, μαμά και μαγείρισσα, πάντα ψάχνω να συμπεριλάβω στις συνταγές μου τρόφιμα με ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως αμύγδαλα και φράουλες”, πρόσθεσε η Chef Robin Miller, οικοδεσπότης των γευμάτων Quick Fix του Food Network με τον Robin Miller. «Μια χούφτα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει στην υγεία των ματιών».

Τι είδους τρόφιμα πρέπει να καταναλώνετε;

  • Τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, η παπάγια, οι πράσινες πιπεριές και οι ντομάτες, είναι πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C.
  • H βιταμίνη Ε μπορεί να βρεθεί σε φυτικά έλαια (αραβοσιτέλαιο), αμύγδαλα, πεκάν, φύτρο σίτου και στους ηλιόσπορους.
  • Για β-καροτένιο, μπορείτε να δοκιμάστε πορτοκάλια και λαχανικά. Το πεπόνι, το μάνγκο,  τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, οι γλυκοπατάτες και τα καρότα περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις.
  • Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα σπαράγγια, είναι κύριες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης.
  • Καλές πηγές ψευδαργύρου βρίσκονται στο βόειο κρέας, το χοιρινό, τα στρείδια, τα αυγά, τα οστρακοειδή και το γάλα. Τα φιστίκια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και στο φύτρο σιταριού είναι, επίσης, καλές πηγές ψευδάργυρου.
  • Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και, κυρίως, τα ψάρια, η σόγια κι ιδιαίτερα ο λιναρόσπορος.

Εφαρμόστε στο διαιτολόγιο σας αυτές τις τροφές, ώστε να ενισχύσετε την γενικότερη υγεία σας και να προστατεύσετε την όρασή σας.

Φυσικά, ένας υγιεινός τρόπος ζωής δεν περιλαμβάνει μόνο την υγιεινή διατροφή. Η σωστή φροντίδα και πρόληψη, όπως οι προγραμματισμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις, βοηθούν στην επιτυχή αντιμετώπιση κάθε οφθαλμικής νόσου.

Η ιατρική έρευνα σχετικά με τους δεσμούς μεταξύ ορισμένων τροφίμων και θρεπτικών ουσιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι συνταγές του EyeCare America επικεντρώνονται μονάχα σε τρόφιμα, κι όχι σε συμπληρώματα που περιέχουν τα εν λόγω θρεπτικά συστατικά. Παρέχοντας αυτές τις συνταγές, η EyeCare America, η FAAO κι η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν παρέχουν ιατρικές συμβουλές, συνταγογραφώντας θεραπεία ή εγγυώντας συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε την όρασή σας είναι οι τακτικές εξετάσεις. Ο οφθαλμίατρος είναι εκείνος που μπορεί να διαγνώσει τυχόν προβλήματα και να καταστρώσει μια ολοκληρωμένη θεραπεία για την αντιμετώπισή τους.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org