Αντιβιοτικά: είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας;

αντιβιοτικά
Young man taking eye drops

Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφές για περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας. Πολλές φορές, όμως, τα αντιβιοτικά δε βοηθούν. Στην πραγματικότητα, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα δείχνει ότι τα περισσότερα άτομα με επιπεφυκίτιδα λαμβάνουν λανθασμένη θεραπεία. Περίπου στο 60% των ασθενών συνταγογραφούνται αντιβιοτικές σταγόνες, παρόλο που τα αντιβιοτικά σπάνια είναι απαραίτητα για τη θεραπεία αυτής της οφθαλμικής λοίμωξης. Περίπου το 20% λαμβάνουν μία σταγόνα αντιβιοτικού που μπορεί να παρατείνει ή/και να επιδεινώσει τη λοίμωξη.

Η επιπεφυκίτιδα, είναι μια κοινή λοίμωξη των ματιών. Μπορεί να προκαλέσει στα μάτια φαγούρα, δακρύρροια, πρήξιμο και βλεννώδεις εκκρίσεις. Υπάρχουν τρεις τύποι επιπεφυκίτιδας: ιογενής, βακτηριακή και αλλεργική.

Ο συχνότερος τύπος της επιπεφυκίτιδας, που προκαλεί το κοκκίνισμα των ματιών, οφείλεται συχνότερα σε έναν ιό. Συνεπώς, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Το κοκκίνισμα μπορεί επίσης να οφείλεται και σε αλλεργική αντίδραση διαφόρων παραγόντων, όπως τη γύρη, ακάρεα σκόνης, κατοικίδια ζώα, φακούς επαφής και καλλυντικά. Αυτό του είδος η επιπεφυκίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν αποφεύγετε τους παράγοντες που την προκαλούν. Σ’ αυτές, όμως, τις περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση.

Τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι χρήσιμα μόνο όταν η επιπεφυκίτιδα προκαλείται από βακτήρια. Ωστόσο, είναι σπάνια απαραίτητα για τη βακτηριακή επιπεφυκίτιδα, επειδή οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες. Συνήθως, τα συμπτώματα της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας παρέρχονται εντός 7 έως 14 ημερών, χωρίς θεραπεία.

Επιπλέον, τα αντιβιοτικά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, τσούξιμο, κάψιμο, πρήξιμο, ερυθρότητα, ακόμη και αλλεργικές αντιδράσεις.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά για την επιπεφυκίτιδα;

Μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες και αλοιφές εάν:

  • Τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά.
  • Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν αντιμετωπίζετε κι άλλα προβλήματα υγείας.
  • Η λοίμωξη δε βελτιώνεται σε μια εβδομάδα χωρίς θεραπεία.

Συμπτώματα των διαφόρων μορφών της επιπεφυκίτιδας

Ιογενής επιπεφυκίτιδα: τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υγρά μάτια, συμπεριλαμβανομένων των κοινών συμπτωμάτων της γρίπης.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στα μάτια, πρησμένα βλέφαρα και καταρροή. Είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν άλλες αλλεργίες, όπως αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα.

Βακτηριακή επιπεφυκίτιδα: τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια παχιά, συχνά κιτρινοπράσινη απόρριψη που διαρκεί όλη την ημέρα.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org