Θα μπορούσαν τα ενθέματα κερατοειδούς να αντικαταστήσουν τα γυαλιά οράσεως;

ενθέματα

Τα ενθέματα κερατοειδούς θα μπορούσαν μια μέρα να επιτρέψουν στους ασθενείς να αποκτήσουν ξανά τη βέλτιστηόρση που έχασαν με το πέρας της ηλικίας. Όπως γνωρίζει οποιοσδήποτε μεταξύ 40 και 50 ετών, έρχεται κάποια στιγμή όπου η ανάγνωση των βιβλίων γίνεται λίγο πιο δύσκολη.

Ο ιατρικός όρος αυτού του προβλήματος είναι πρεσβυωπία. Αποτελεί μία πάθηση που καθιστά δυσκολότερη την εστίαση των μυών των ματιών σε αντικείμενα κοντινής απόστασης. Στην πραγματικότητα, 1 στους 5 Αμερικανούς φοράει γυαλιά οράσεως για να βελτιώσει την κοντινή όραση, σύμφωνα με μια εθνική έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας του 2014. Αλλά τώρα, οι επιστήμονες εργάζονται σε μια συσκευή που επιτρέπει την αποκατάσταση της όρασης δίχως γυαλιά.

Ενώ εξακολουθούν να αξιολογούνται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, οι εμφυτεύσιμες συσκευές που ονομάζονται ενθέματα κερατοειδούς, θα μπορούσαν να αποτελέσουν θεραπεία έναντι των προβλημάτων της όρασης.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο John Vukich, κλινικός και βοηθός καθηγητή οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με τα ενθέματα κερατοειδούς. «Είμαστε επιτέλους στο σημείο όπου η τεχνολογία στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να επιφέρει μια εναλλακτική λύση έναντι των γυαλιών οράσεως».

Η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά γρήγορη, περίπου 10 έως 15 λεπτά. Περιλαμβάνει μια μικρή τομή στον κερατοειδή στο μπροστινό μέρος του ματιού. Το ένθεμα εισάγεται στη σχισμή. Τρεις τύποι κερατοειδικών ενθεμάτων είναι υπό εξέταση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμάκων:

Το ένα είναι το Presbylens Flexivue Microlens

Πρόκειται για έναν καθαρό δίσκο με δακτυλίους διαφορετικών επιπέδων μεγεθυντικής ισχύος. Οι δακτύλιοι αυτοί επιτρέπουν στο μάτι να εστιάζει σε αντικείμενα που βρίσκονται είτε κοντά είτε μακριά. Όταν εμφυτεύεται στον κερατοειδή, το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο με τα πολυεστιακά γυαλιά.

Το ένθετο Raindrop Near Vision

Λειτουργεί ανασχηματίζοντας τον κερατοειδή χιτώνα. Σε αντίθεση με τα άλλα εμφυτεύματα, αυτό είναι κατασκευασμένο από ένα μαλακό υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλούς φακούς επαφής. Το Raindrop Near Vision έχει παρόμοια περιεκτικότητα σε νερό με τον ίδιο τον κερατοειδή.

Kamra inlay

Ο τρίτος τύπος είναι γνωστός ως ένθεμα μικρού ανοίγματος. Το Kamra inlay είναι ένας δακτύλιος με σχήμα ντόνατ που περιορίζει το οπτικό πεδίο για να συμβάλει στη δημιουργία καλύτερης όρασης σε κοντινή απόσταση. Σε αποτελέσματα κλινικών δοκιμών, η Kamra παρουσίασε βελτιωμένη κοντινή όραση σε περισσότερο από το 75% των περιπτώσεων για μια περίοδο τριών ετών.

Αν και πολλά υποσχόμενα, τα ενθέματα έχουν εμφανίσει παρενέργειες κι επιπλοκές που περιλαμβάνουν ξηροφθαλμία, θολότητα και νυκταλωπία. Λόγω αυτών των κινδύνων, οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι τα εμφυτεύματα κερατοειδούς, όπως και κάθε χειρουργική επέμβαση στα μάτια, πρέπει να σταθμίζονται με βάση το όφελος έναντι του κινδύνου.

«Γνωρίζουμε ότι όλοι θέλουν να ξεφορτωθούν τα γυαλιά οράσεως. Κάθε φορά, όμως, που κάποιος εισέρχεται για χειρουργική επέμβαση, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιπλοκών ή παρενεργειών», δήλωσε η Anne Sumers, κλινική εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. «Αυτή είναι μια νέα τεχνολογία. Ενώ είναι ενθαρρυντικό το να βλέπουμε πρόοδο σε αυτόν τον τομέα, μερικές φορές διαπιστώνουμε ότι οι διαδικασίες που περιλαμβάνουν εμφυτεύματα μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιπλοκές».

Το κόστος θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει παράγοντα αποτροπής.

Ωστόσο, αν τα ενθέματα αποδειχθούν ασφαλή και λειτουργούν, τότε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτική θεραπεία στο μέλλον.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org