Νέα τεχνολογία βοηθάει άτομα που πάσχουν από τύφλωση

orcam

Μια νέα φορητή συσκευή αναγνώρισης αντικειμένων που συνδέεται με γυαλιά μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από τύφλωση, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η συσκευή, που ονομάζεται OrCam, χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική κάμερα που αποκρυπτογραφεί το κείμενο και το “διαβάζει” σε ένα άτομο μέσω ενός ακουστικού.

Το OrCam μπορεί να προγραμματιστεί για την αναγνώριση κειμένου, χρημάτων και συγκεκριμένων προϊόντων, ανέφεραν οι ερευνητές στο JAMA Ophthalmology.

Η χαμηλή όραση είναι μια πάθηση της οπτικής ικανότητας που μπορεί να προκληθεί από ασθένειες των ματιών. Σ’ αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνονται ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αμφιβληστροειδίτιδα. Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί κι από τραυματισμούς στα μάτια. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ματιών, σχεδόν το 45% όλων των περιπτώσεων χαμηλής όρασης προκαλούνται από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Η χαμηλή όραση καθιστά δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών, όπως ανάγνωση, γραφή, αναγνώριση προσώπων, παρακολούθηση τηλεόρασης, αγορές και οδήγηση.

Ο συγγραφέας της μελέτης Elad Moisseiev, MD από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υπογράμμισε ότι τα άτομα με χαμηλή όραση χρησιμοποιούν συχνά φορητούς ή ηλεκτρονικούς μεγεθυντικούς φακούς. «Είναι σημαντικό για το κοινό να γνωρίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την παροχή βοήθειας σε ασθενείς των οποίων η όραση είναι κακή και δε μπορεί να βελτιωθεί με ιατρικές παρεμβάσεις. Αυτός ο νέος τύπος τεχνολογίας είναι μια τέτοια επιλογή», ​​δήλωσε ο Δρ Moisseiev.

Συσκεύη OrCam

Η μελέτη περιλάμβανε 12 άτομα που πάσχουν από τύφλωση. Δοκίμασαν το OrCam, μια συσκευή οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων που ενεργοποιείται από τον χρήστη πατώντας ένα κουμπί ενεργοποίησης ή πατώντας επάνω στη συσκευή. Ένα καλώδιο συνδέει το OrCam με ένα μικρό σώμα που περιέχει την μπαταρία και τον υπολογιστή της συσκευής. Το σώμα της συσκευής είναι μικρό και μπορεί να τοποθετηθεί στην τσέπη του χρήστη ή να τοποθετηθεί επάνω στη ζώνη.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τη συσκευή καθώς ολοκλήρωναν μια εξέταση που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την ανάγνωση μιας εφημερίδας, ενός email, μιας επιστολής και ενός βιβλίου. Χρησιμοποίησαν επίσης το OrCam για να αναγνωρίσουν χρήματα αλλά και διάφορες μάρκες δημητριακών.

Χωρίς τη χρήση του OrCam, κανένας από τους συμμετέχοντες δε μπορούσε να διαβάσει ένα μήνυμα σε smartphone ή tablet. Επίσης, δε μπορούσαν να διαβάσουν ένα άρθρο εφημερίδας, ή τη σελίδα ενός βιβλίου. Μόλις έντεκα μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα χαρτονομίσματα. Ακόμα λιγότεροι θα μπορούσαν να εντοπίσουν ένα δωμάτιο σε ένα διάδρομο χρησιμοποιώντας πινακίδες ένδειξης.

Αντίθετα, με τη χρήση του OrCam, όλοι οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να εκτελέσουν τουλάχιστον 9 από τις 10 εργασίες που τους ανατέθηκαν. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν επίσης τη συσκευή για μία εβδομάδα κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Μόλις ένα άτομο αντιμετώπισε κάποιο τεχνικό πρόβλημα, το οποίο όμως σύντομα ξεπεράστηκε. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι βρήκαν ότι το OrCam εξαιρετικά απλό και εύχρηστο.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν επτά από τους συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν άλλα βοηθήματα χαμηλής όρασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απόδοση στις εργασίες ήταν καλύτερη όταν χρησιμοποιούσαν το OrCam σε σύγκριση με τ’ άλλα βοηθήματα.

Η συσκεύη OrCam μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των δυσκολιών σε άτομα που πάσχουν από μειωμένη όραηση.

Ο Δρ Moisseiev σημείωσε ότι οι συσκευές χαμηλής όρασης που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν είναι πιο δυσκίνητες ή μη φορητές. «Αυτή η συσκευή αντιπροσωπεύει ένα νέο βήμα στην εξέλιξη των βοηθητικών συσκευών για ασθενείς με χαμηλή όραση ή τύφλωση». Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους οφθαλμολόγους να «συμβουλεύουν ασθενείς με χαμηλή όραση που δεν μπορούν να θεραπευτούν με ιατρικά ή χειρουργικά μέσα και να τους προσφέρουν κάτι που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής τους».

Το OrCam διατίθεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και κοστίζει περίπου 2.500 και 3.000 $.

Υπάρχουν διάφοροι μέσα και συσκευές που βοηθούν τα άτομα με χαμηλή όραση ή τύφλωση να απολαύσουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Επισκεφθείτε έναν οφθαλμολόγο για να ανακαλύψετε όλες τις δυνατότητες που μπορούν να βελτιώσουν την οπτική σας ικανότητα και, άρα, την ποιότητα της ζωής σας.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org

Glasses for The Blind: These Glasses Change It All - OrCam

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org