Γυαλιά ηλίου με φακούς «Transition»: γιατί να τα επιλέξεις;

Εάν φοράτε γυαλιά, είστε εξοικειωμένοι με την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζετε με τον ήλιο. Μεταφέρετε μαζί σας τα γυαλιά ηλίου όπου κι αν πηγαίνετε, βάζοντάς τα κάθε φορά που πηγαίνετε έξω και, ύστερα από λίγο, βγάζοντάς τα, όταν επισκέπτεστε έναν κλειστό χώρο χωρίς έντονο φωτισμό. Μια απλή εναλλακτική λύση είναι να φοράτε γυαλιά με φωτοχρωμικούς φακούς, γνωστοί ως φακοί transition. Αυτοί οι φακοί σκουραίνουν αυτόματα στο έντονο ηλιακό φως και επιστρέφουν σε κανονική απόχρωση, όταν εισέρχεστε σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό.

Οι φωτοχρωμικοί προσαρμοστικοί φακοί έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια

Οι φωτοχρωμικοί φακοί υπάρχουν εδώ και δεκαετίες. Πριν από χρόνια, όλοι οι transition φακοί ήταν κατασκευασμένοι από γυαλί και είχαν ένα μόνο χρώμα: γκρι. Τα σημερινά φωτοχρωμικά γυαλιά διατίθενται σε μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων και είναι κατασκευασμένα με διάφορα υλικά.

Αυτοί οι φακοί περιέχουν βαφές που υφίστανται χημικές αλλαγές και σκουραίνουν όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως. Η φωτοχρωμική τεχνολογία έχει διανύσει πολύ δρόμο από τους πρώτους φακούς και είναι αρκετά πιο αποτελεσματική σε σχέση με το παρελθόν.

Αξίζουν οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Τα γυαλιά με φωτοχρωμικούς φακούς προσφέρουν σίγουρα ευκολία, αλλά έχουν και κάποια μειονεκτήματα. Πριν προβείτε στην αγορά, αξιολογείστε τα θετικά και τα αρνητικά με βάση τις ανάγκες σας.

Πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι φακοί Transition:
  • Είναι βολικοί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα γυαλιά στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε βρίσκεστε εντός είτε εκτός κλειστού χώρου.
  • Προσφέρουν συνεχή προστασία UV.
  • Δε θα τα χάσατε τόσο εύκολα. Είναι λιγότερο πιθανό να χάσετε κάποιο ζευγάρι γυαλιά όταν έχετε παραπάνω από τους ενός.
  • Διατίθενται σε πολλά στυλ και χρώματα και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περισσότερων ατόμων. Εάν χρειάζεστε φακούς ανθεκτικούς στη θραύση, δισδιάστατους ή έχετε άλλες συγκεκριμένες ανάγκες, υπάρχουν φωτοχρωμικοί φακοί με τις κατάλληλες για εσάς επιστρώσεις.
  • Μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρήματα, αφού με ένα γυαλί θα καλύψετε όλες τις ανάγκες σας.
Μειονεκτήματα:
  • Το χρώμα τους αλλάζει σε διάφορα επίπεδα ακτινοβολίας ανάλογα με τη μάρκα. Ορισμένοι φακοί χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο από άλλους για να προσαρμοστούν στη φωτεινότητα. Θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία οπτικό και να συζητήσετε σχετικά με τις ανάγκες και τις επιλογές σας, πριν προβείτε στην αγορά των συγκεκριμένων γυαλιών.
  • Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ακτινοβολίας, όταν το περιβάλλον είναι αρκετά ψυχρό και οι θερμοκρασίες χαμηλές.
  • Δε μεταβάλλουν το χρώμα τους σε πιο σκούρο, όταν βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο. Επειδή το γυαλί του οχήματος έχει κάποια προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, η ιδιότητα των φωτοχρωμικών φακών δεν ενεργοποιείται. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι φακοί οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org