Τεχνητή συσκευή ΑΙ για την αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας

τεχνητή συσκευή

Η τεχνητή συσκευή αμφιβληστροειδούς Argus II, γνωστή ως Bionic Eye, δοκιμάζεται πλέον και σε άτομα με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Μέχρι τώρα, η συσκευή είχε χρησιμοποιηθεί μόνο σε άτομα με αμφιβληστροειδίτιδα, η οποία είναι λιγότερο συχνή από την AMD.

Τι είναι το Argus II;

Το σύστημα Argus II σχεδιάστηκε για να αποκαταστήσει ένα ποσοστό της όρασης σε ασθενείς με σημαντικές οπτικές δυσλειτουργίες. Το μηχάνημα επιτρέπει στους ασθενείς να δουν μοτίβα φωτός που ο εγκέφαλος μαθαίνει να ερμηνεύει ως εικόνα. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα αποθηκευμένη στα γυαλιά του ασθενούς για να στείλει οπτικές πληροφορίες σε μια μικρή μηχανογραφημένη μονάδα επεξεργασίας βίντεο. Η συσκευή αυτή είναι μικρή και τοποθετείται στην τσέπη του ασθενούς. Αυτός ο μικρός υπολογιστής μετατρέπει την εικόνα σε ηλεκτρονικά σήματα. Έπειτα, τα σήματα αυτά αποστέλλονται ασύρματα σε μια ηλεκτρονική συσκευή που εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή.

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 9 εκατομμύρια Αμερικανούς. Προκαλείται από τη γήρανση και την αραίωση των ιστών της ωχράς κηλίδας στο τμήμα του αμφιβληστροειδούς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Το τμήμα αυτό είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση. Η απώλεια όρασης που προκαλείται από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας είναι συνήθως σταδιακή. Εμφανίζεται στο κεντρικό μέρος του ματιού, καθιστώντας δύσκολες τις δραστηριότητες όπως η ανάγνωση ή η παρακολούθηση τηλεόρασης.

Τον περασμένο μήνα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τεχνητή συσκευή Argus II είναι ασφαλής κι ευεργετική για άτομα με αμφιβληστροειδίτιδα. Παρόλο που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί η μελέτη σχετικά με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, είναι ενθαρρυντικό να δοκιμάζονται καινοτόμες τεχνολογίες σε άτομα με διαφορετικές ασθένειες των ματιών.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org