Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις του στην όρασή μας

κάπνισμα

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πνευμονική νόσο, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο καθώς και πλήθος άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γνωρίζετε, όμως, ότι το κάπνισμα μπορεί επίσης να βλάψει και τα μάτια σας;

Εδώ είναι μερικά από τα προβλήματα που προκαλούνται στους οφθαλμούς και την όραση από την μακροχρόνια χρήση τσιγάρου:

Ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία προκαλείτε όταν τα μάτια δεν έχουν αρκετό δάκρυ προκειμένου να απολυμάνουν και να καθαρίσουν την επιφάνεια και την περιοχή του οφθαλμού. Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει την ξηροφθαλμία και να προκαλέσει στα μάτια αίσθημα γρατζουνίσματος, τσιμπήματος, καψίματος ή κοκκίνισμα.

Καταρράκτης

Εάν καπνίζετε, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε καταρράκτη καθώς μεγαλώνετε. Ο καταρράκτης προκαλεί θολή όραση και κάνει τα χρώματα να φαίνονται θαμπά, ξεθωριασμένα ή κιτρινωπά. Ο καταρράκτης αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση.

Εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία (AMD).

Αυτή η νόσος προκαλείτε όταν ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρή κηλίδα, αλλοιώνεται. Η περιφερειακή όψη παραμένει φυσιολογική, αλλά η όραση έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και τα είδωλα που αντικρίζεται παρουσιάζονται θολά. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική επέμβαση, καθότι δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το χειρουργείο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του ασθενούς. Μελέτες δείχνουν ότι τόσο οι ενεργοί όσο και οι ανενεργοί καπνιστές παρουσιάζουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν AMD απ’ ό,τι οι άνθρωποι που δεν κάπνισαν ποτέ.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια προκαλείται όταν τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια έχουν υποστεί βλάβη. Τα συμπτώματά της είναι η θολή ή παραμορφωμένη όραση και συχνά οδηγεί σε πλήρης τύφλωση. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Προβλήματα οπτικών νεύρων

Άτομα που καπνίζουν κινδυνεύουν να αναπτύξουν προβλήματα οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο. Η βλάβη σε αυτό το νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Ραγοειδίτιδα

Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε μια ασθένεια που επηρεάζει ένα μέρος του ματιού, το οποίο ονομάζεται ραγοειδής χιτώνας. Το μάτι αποτελείται από τρίτα τοιχώματα εκ των οποίων το μεσαίο είναι ο ραγοειδής χιτώνας. Με τον όρο ραγοειδίτιδα αναφερόμαστε στην φλεγμονή του ραγοειδή, η οποία αλλοιώνει την όραση και προκαλεί οίδημα και πρήξιμο και πόσο στα μάτια.

Νόσος του Graves

Αυτή είναι μια ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα. Ένα από τα συμπτώματα της νόσου του Graves είναι η διόγκωση των ματιών. Οι καπνιστές που έχουν νόσο του Graves κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους.

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα

Εάν καπνίζετε ενώ είστε έγκυος, το μωρό είναι 5 φορές πιο πιθανό να εμφανίσει βακτηριακή μηνιγγίτιδα ως παιδί. Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στα μάτια καθώς κι άλλα προβλήματα όρασης.

Επίσης, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης. Η πρόωρη γέννηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές οφθαλμικές ασθένειες, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια.

Τα μικρά παιδιά διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο όταν βρίσκονται σε περιβάλλοντα που τα καθιστούν παθητικούς καπνιστές. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα παιδιά ηλικίας έως 6 ετών έχουν ανάλογα προβλήματα οφθαλμικών παθήσεων με τους ενήλικες καπνιστές.

Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος -εάν είστε καπνιστές- είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία των ματιών σας αλλά και εν γένει τη σωματική σας ευεξία.

American Academy of Ophthalmology/ aao.org