Ταξιδιωτικές συμβουλές για άτομα που φορούν φακούς επαφής

ταξιδιωτικές συμβουλές

Εάν ταξιδεύετε, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την γενικότερη υγεία σας και, φυσικά, και με την υγεία των ματιών σας. Μια απλή μόλυνση των ματιών που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια στην επιφάνεια των φακών μπορεί να σας χαλάσει το ταξίδι σας. Καθώς προετοιμάζεστε για την αναχώρηση σας, ακολουθήστε αυτές τις ταξιδιωτικές συμβουλές, ώστε να αποτρέψετε τις οφθαλμικές μολύνσεις που σχετίζονται με τους φακούς επαφής.

Ταξιδιωτικές συμβουλές πριν την αναχώρηση:

  • Βεβαιωθείτε ότι η συνταγή των φακών επαφής σας είναι ενημερωμένη. Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνε πρόσφατα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να εξεταζόμαστε στους οφθαλμούς, τουλάχιστον, μία φορά το χρόνο. Ακολουθήστε την ρουτίνα των οφθαλμικών εξετάσεων που σας έχει προτείνει ο οφθαλμίατρός σας.
  • Αλλάξτε τη θήκη των φακών επαφής σας κάθε τρεις μήνες.
  • Συσκευάστε εφεδρικά αναλώσιμα, όπως θήκη φακών επαφής, φακούς μίας ή πολλαπλών χρήσεων, γυαλιά και διάλυμα καθαρισμού των φακών, για την περίπτωση που χάσετε οτιδήποτε.

Ταξιδιωτικές συμβουλές κατά τη διάρκεια των διακοπών

  • Τα μάτια σου χρειάζονται ξεκούραση από την πολύωρη χρήση των φακών. Θα πρέπει να βγάζετε τους φακούς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι φακοί τη νύχτα μπορούν να προκαλέσουν καταπόνηση και κοκκίνισμα των ματιών.
  • Μην κάνετε μπάνιο ή ντους ενώ φοράτε φακούς επαφής. Tα μικρόβια που υπάρχουν στο νερό μπορούν να μεταφερθούν στο μάτι σας. Η έθεση σ’ αυτά τα μικρόβια αυξάνει τον κίνδυνο επώδυνων λοιμώξεων των ματιών.
  • Αντικαταστήστε τους φακούς επαφής σας όσο συχνά συνιστάται από τον οφθαλμίατρο ή τον οπτικό σας.
  • Να χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκο ​​διάλυμα φακών επαφής και ποτέ νερό για να αποθηκεύσετε τους φακούς σας μετά από κάθε χρήση.
  • Ποτέ μην αναμιγνύετε φρέσκο ​​διάλυμα με παλιό ή χρησιμοποιημένο διάλυμα.
  • Μην αγοράζετε φακούς επαφής εκτός εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί. Η χρήση φακών χωρίς ιατρική συντογράφηση  μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την όραση και την υγεία των ματιών σας.

Τι πρέπει να ξέρω;

Το CDC (centers for disease control and prevention) έχει αναπτύξει πληροφορίες, ταξιδιωτικές συμβουλές και υλικό για εφήβους και νέους ενήλικες που φορούν φακούς επαφής σχετικά με τη σημασία της σωστής χρήσης και φροντίδας των φακών επαφής ενώ ταξιδεύουν. Οι συνεργάτες μπορούν να προωθήσουν την υγιή χρήση και φροντίδα των φακών επαφής με:

Πηγή:
www.cdc.gov