Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη φροντίδα και τη χρήση των φακών επαφής

φακών επαφής

Όταν δοκιμάζετε να μάθετε ποδήλατο για πρώτη φορά ή όταν αποφασίσετε να πάρετε το δίπλωμα και να οδηγήσετε συνήθως η αρχή δεν είναι εύκολη. Χρειάζεται αρκετός χρόνος και εξάσκηση προκειμένου να τα καταφέρετε καλά. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση και τη φροντίδα των φακών επαφής σας.

Ναι, η προσαρμογή σε όλους τους κανόνες που αφορούν τους φακούς επαφής μπορεί, μερικές φορές, να φαίνεται δύσκολη. Πώς να τοποθετήσω τους φακούς σωστά, χωρίς να τραυματιστώ. Μπορώ να κάνω μπάνιο ενώ φοράω τους φακούς; Μπορώ να κολυμπήσω; Τι σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρέχουμε τους φακούς με το νερό της βρύσης;

Τα ερωτήματα είναι πολλά κι οι πληροφορίες ακόμα περισσότερες. Αλλά, μόλις συνηθίσετε με τους κανόνες, θα σας είναι πιο εύκολο να καταλάβετε γιατί εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προτιμούν τους φακούς επαφής.

Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό για αρχάριους, ώστε να μάθετε όλα όσα χρειάζεστε

Οι παρακάτω συμβουλές καλύπτουν γενικά τόσο τους μαλακούς όσο και τους σκληρούς φακούς επαφής καθώς και τους φακούς ημερήσιας και παρατεταμένης χρήσης. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ανάλογα με τον τύπο των φακών που χρησιμοποιείτε, υπάρχουν διαφορές στον τρόπο συντήρησής τους.

Πώς να τοποθετήσετε σωστά τους φακούς επαφής;

  • Πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Οι περισσότερες μολύνσεις των ματιών συμβαίνουν από την επαφή των μικροβίων με τα μάτια. Όταν πλένετε σωστά τα χέρια σας μειώνεται την πιθανότητα μόλυνσης των ματιών και του οργανισμού. Η οφθαλμολόγοι συνιστούν να αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιών που περιέχουν επιπλέον έλαια ή αρώματα, καθώς το σαπούνι μπορεί να κολλήσει στην επιφάνεια του φακού.
  • Στεγνώστε τα χέρια σας με χαρτομάντιλα ή μία πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι. Έτσι, θα αποφύγετε να μεταφέρετε στον φακό ίχνη υφάσματος που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια.
  • Να βρίσκεστε σε μία επίπεδη επιφάνεια όταν τοποθετείτε τους φακούς. Οποιαδήποτε απότομη κίνηση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.
  • Να τοποθετείτε πάντα τον πρώτο φακό στο ίδιο μάτι (δεξί ή αριστερό) κάθε φορά που επιλέγετε να τους φοράτε. Αυτή η συνήθεια θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να μπερδεύεται τους φακούς και να τους τοποθετείται σε λάθος μάτι. Επειδή, συνήθως, το ένα μάτι διαφέρει απ’ τ’ άλλο ως προς τη διαθλαστική ένταση, οι φακοί επαφής διαφέρουν επίσης μεταξύ τους. Οπότε, είναι σημαντικό να μην τους μπερδεύετε.
  • Αφαιρέστε τον έναν από τους φακούς από τη θήκη αποθήκευσης και, στη συνέχεια, σύρετέ τον προσεκτικά στο χέρι σας. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας, αντί για τα νύχια σας, για να χειριστείτε τον φακό. Αν χρησιμοποιήσετε τα νύχια σας, ενέχει κίνδυνος εκδοράς της επιφάνειας του οφθαλμού.
  • Ξεπλύνετε τον φακό με συγκεκριμένο διάλυμα φακών επαφής. Εάν σας πέσει ένας φακός, ξεπλύντε τον ξανά με διάλυμα πριν επιχειρήσετε ξανά να τον τοποθετήσετε στο μάτι.

Η σωστή αποστείρωση τόσο των χεριών όσο και του φακού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των ματιών

  • Τοποθετήστε τον φακό επαφής στην άκρη είτε του δείκτη είτε του μεσαίου δακτύλου του χεριού με το οποίο γράφετε. Ελέγξτε επίσης αν ο φακός βρίσκεται σε καλή κατάσταση ή έχει τυχόν εκδορές.
  • Ελέγξτε το εάν ο φακός έχει την κατάλληλη καμπύλη που απαιτείται για να τον φορέσετε. Εάν ο φακός έχει τη μορφή ενός μπολ και οι άκρες του εμφανίζονται προς τα επάνω, τότε μπορείτε να τον τοποθετήσετε στο μάτι σας. Εάν ο φακός μοιάζει με καπάκι, που σημαίνει ότι οι άκρες είναι στραμμένες, αντιστρέψτε τες πριν τον φορέσετε.
  • Κρατήστε το επάνω βλέφαρό σας ανοιχτό με το αριστερό σας χέρι (εάν είστε δεξιόχειρες) ή με το δεξί (εάν είστε αριστερόχειρες), ενώ κοιτάζεστε στον καθρέφτη Τραβήξτε το κάτω βλέφαρό με το μεσαίο ή παράμεσο δάχτυλο με το άλλο σας χέρι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αντίχειρα και τα δάχτυλα του ενός χεριού σας για να ανοίξετε ευρέως τα άνω και κάτω βλέφαρά σας.
  • Με το καλό σας χέρι, βάλτε το φακό στο μάτι σας. Να κοιτάτε μπροστά ή ψηλά όταν τοποθετείτε τον φακό.
  • Κλείστε αργά τα μάτια σας και κουνείστε τα σε έναν πλήρη κύκλο για να βοηθήσετε τον φακό να σταθεροποιηθεί σωστά. Ανοίξτε τα μάτια σας και κλείστε ξανά, επαναλαμβάνοντας απαλά τη διαδικασία μερικές φορές ακόμη. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη για να δείτε αν ο φακός εμφανίζεται στο κέντρο του ματιού σας.
  • Εάν ο φακός τοποθετηθεί και κεντραριστεί σωστά, θα πρέπει να τον αισθάνεστε  άνετα επάνω στο μάτι σας και η όρασή σας θα πρέπει να είναι πλέον καθαρή. Εάν αισθάνεστε δυσφορία ή η όρασή σας είναι θολή, θα χρειαστεί να βγάλετε και να τοποθετήσετε ξανά τον φακό.
  • Μόλις βάλετε τον πρώτο φακό, επαναλάβετε τη διαδικασία με τον δεύτερο.

Πώς να φροντίζετε τις φακούς επαφής και τα μάτια σας;

Η σωστή φροντίδα των φακών επαφής μπορεί να βοηθήσει στην υγιή διατήρηση των ματιών σας. Μπορεί, επίσης, να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φακών, εξοικονομώντας σας περισσότερα χρήματα.

Ακολουθούν συστάσεις οφθαλμικής φροντίδας από το Νοσοκομείο και τις κλινικές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, το AccuWeather.com, τον FDA και τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

  • Καθαρίζετε τη θήκη αποθήκευσης των φακών επαφής με ζεστό νερό και σαπούνι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ξεπλύνετε καλά τη θήκη και σκουπίστε την με ένα καθαρό χαρτομάντιλο.
  • Αντικαταστήστε τη θήκη αποθήκευσης των φακών επαφής σας τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες ή όπως συνιστάται από τον οφθαλμίατρο σας.
  • Αφαιρέστε τους φακούς σας και μην τις επανατοποθετήσετε, εάν αντιμετωπίζετε ασυνήθιστη ερυθρότητα, συνεχή πόνο ή ενόχληση, αλλαγές όρασης, ευαισθησία στο φως, υπερβολική δακρύρροια ή περίεργη έκκριση βλέννας. Επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρό σας για μια έγκυρη διάγνωση.
  • Μην φοράτε τους φακούς όταν είστε άρρωστοι, ακόμα κι αν είναι απλώς ένα κοινό κρυολόγημα. Όταν είστε άρρωστοι, τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν από τα χέρια σας στα μάτια σας κατά την τοποθέτηση των φακών.
  • Θυμηθείτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας. Το τακτικό ανοιγοκλείσιμο των ματιών βοηθά να διατηρείτε τους φακούς σας καθαρούς και υγρούς.
  • Χρησιμοποιήστε τις οφθαλμικές σταγόνες που σας έχει προτείνει ο οφθαλμίατρος σας, για να αποτρέψετε το στέγνωμα των ματιών και των φακών σας.
  • Μη χρησιμοποιείται το διάλυμα φακών επαφής ένα μήνα μετά την πρώτη χρήση του, ακόμα κι αν έχει απομείνει κάποιο υγρό μέσα στο μουκαλάκι.
  • Χρησιμοποιήστε μόνο αποστειρωμένο διάλυμα για ξέβγαλμα, αλλά μην το χρησιμοποιείτε για καθαρισμό και την απολύμανση των φακών.

Για τη χρήση τους:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ζευγάρι εφεδρικά γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής σε περίπτωση που χαθεί η καταστραφεί ο φακός.
  • Μην φοράτε τους φακούς ενώ κοιμάστε, εκτός κι αν ο οφθαλμίατρός σας σάς έχει πει ότι είναι εντάξει να το κάνετε.
  • Αποφύγετε το κολύμπι ή το ντους, όταν φοράτε φακούς επαφής, εκτός κι εάν, στην περίπτωση της κολύμβησης, φοράτε προστατευτικά γυαλιά. Η έκθεση των ματιών σας σε νερό όταν οι φακοί είναι τοποθετημένοι μπορεί να προκαλέσει διάφορες μολύνσεις.
  • Ποτέ μην καθαρίζετε ή υγράνετε τους φακούς επαφής με σάλιο. Το σάλιο μπορεί να περιέχει πολλαπλά μικρόβια τα οποία μεταφέρονται έτσι στο μάτι σας. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μόλυνση του οφθαλμού.
  • Μην χρησιμοποιείτε το νερό της βρύσης για να ξεπλένετε τους φακούς σας. Στο νερό μπορεί να βρίσκονται πολλοί μικροοργανισμοί που μπορούν επίσης να διαταράξουν την υγεία των ματιών. Για το καθαρισμό τους χρειάζεται ειδικό αποστειρωμένο νερό.

Πηγή:
allaboutvision.com