Συμπτώματα οφθαλμικών παθήσεων στα παιδιά που οι γονείς δε θα πρέπει να αγνοούν

συμπτώματα οφθαλμικών παθήσεων
Young Medical Professional Checking the Eyes of Young Boy (8-10) --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Η παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της υγιούς όρασης. Τα συμπτώματα οφθαλμικών παθήσεων στα παιδιά μπορεί μερικές φορές να είναι εμφανή και άλλες φορές αρκετά δυσδιάκριτα. Είναι σημαντικό να εντοπίζετε και να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα έγκαιρα, καθώς η όραση του παιδιού εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Οι τακτικοί έλεγχοι με παιδοφθαλμίατρο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την προστασία της όρασης του παιδιού.

Ο παιδιατρικός οφθαλμίατρος Stephen Lipsky, MD, παροτρύνει τους γονείς να ακολουθήσουν τον κανόνα «RSVP». «Το RSVP σημαίνει: ερυθρότητα, ευαισθησία στο φως, αλλαγή όρασης και πόνος. Εάν το παιδί σας βιώσει κάποιο από αυτά, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο. Εάν εμφανίζουν δύο ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να χρειαστούν άμεση ιατρική φροντίδα».

Ακολουθούν μερικά κοινά συμπτώματα οφθαλμικών παθήσεων στα παιδιά και πώς να τα αντιμετωπίσετε:

Συνεχής ανοιγόκλεισμα των ματιών και τρίψιμο

Το συχνό άνοιγμα και κλείσιμο των οφθαλμών, καθώς και το τρίψιμο, οφείλονται συχνότερα σε ερεθισμό που προκαλείται από αλλεργίες που σχετίζονται με γύρη ή ζώα. Οι αλλεργίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγογραφούμενες σταγόνες, αλλά και χωρίς ιατρική συνταγή.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σ’ ένα ξένο σώμα που έχει εισέλθει κάτω από το βλέφαρο και προκαλεί ερεθισμό.

Άλλες φορές, το επαναλαμβανόμενο ανοιγόκλεισμα των ματιών, μπορεί να υποδεικνύει ένα διαθλαστικό σφάλμα, όπως η μυωπία. Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να ελέγξει την όραση του παιδιού σας για να διαγνώσει τυχόν τέτοια σφάλματα. Σε περίπτωση που το παιδί διαγνωστεί με μυωπία, ο οφθαλμίατρος θα συνταγογραφήσει διορθωτικούς φακούς.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η υπερβολική αναλαμπή μπορεί να είναι σημάδι νευρολογικής βλάβης. Εάν υπάρχει νευρολογικό υπόστρωμα, τότε ο οφθαλμίατρος θα παραπέμψει σε ειδικό νευρολόγο.

Σημάδια στην λευκή ζώνη του ματιού

Οι κηλίδες στο μάτι μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους:

Ένα έντονο κοκκίνισμα οφείλεται συνήθως σε αιμορραγία του επιπεφυκότα, που ονομάζεται υποεπιπεφυκοτική αιμορραγία. Οφείλεται σε σπασμένο αιμοφόρο αγγείο στο εσωτερικού του ματιού. Παρότι, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται τρομακτικό, συνήθως είναι ακίνδυνο και υποχωρεί από μόνο του.

Ένα γκρίζο σημάδι μπορεί να είναι δείκτης μιας καλοήθους κατάστασης, αλλά θα πρέπει να ελεγχθεί από οφθαλμίατρο. Μερικές φορές, μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου ή αναιμίας.

Μια καφέ κηλίδα είναι συνήθως ένας σπίλος ή μία φακίδα των ματιών. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με σκούρα μαλλιά ή μάτια, επειδή παράγουν περισσότερη μελανίνη. Ένας σπίλος από μόνος του δεν υποδηλώνει πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται με την πάροδο του χρόνου από έναν οφθαλμίατρο.

Εάν εμφανιστεί κάποιο σημάδι μετά από κάποιον τραυματισμό, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Διασταλμένες κόρες

Είναι πολύ συνηθισμένο οι κόρες των παιδιών να φαίνονται μεγαλύτερες (πιο διασταλμένες) από αυτές των ενηλίκων. Τα παιδιά με ανοιχτόχρωμα μάτια τείνουν να έχουν αισθητά μεγαλύτερες κόρες.

Όταν εκτίθενται σε έντονο φως, οι κόρες των ματιών συστέλλονται. Η συστολή της κόρης μπορεί να προκληθεί και από ορισμένα φάρμακα. Για παράδειγμα, το φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ΔΕΠΥ μπορεί να διεγείρει τη μεγέθυνση των κορών του οφθαλμού.

Εάν η μία κόρη του ενός ματιού φαίνεται σταθερά μεγαλύτερη απ’ την άλλη, επισκφείτε έναν παιδοφθαλμίατρο.

Δυσφορία ή φαγούρα

Ο κνησμός και η δυσφορία είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα οφθαλμικών παθήσεων και συχνά σχετίζεται με εποχιακές αλλεργίες.

Οι αλλεργίες στα μάτια μπορεί επίσης να προκαλέσουν δακρύρροια ή/και αίσθηση καψίματος και πρησμένα βλέφαρα. Τα άτομα που εμφανίζουν αλλεργικές αντιδράσεις στα μάτια, έχουν συχνά και ρινική αλλεργία, με φαγούρα, βουλωμένη μύτη και φτέρνισμα. Σκόνη, γύρη, καπνός, αρώματα, ακόμη και τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση στους οφθαλμούς.

Εάν η ενόχληση συνοδεύεται από κοκκίνισμα και κολλώδη έκκριση, μπορεί να είναι σημάδι βακτηριακής ή ιογενούς επιπεφυκίτιδας. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διάγνωση αλλεργιών όσο και στη διάγνωση όλων των τύπων της επιπεφυκίτιδας.

Ύπνος με ανοιχτά τα μάτια

Όταν τα παιδιά κοιμούνται βαθιά, είναι αρκετά συνηθισμένο τα μάτια τους να ανοίγουν λίγο ή ακόμη και να κινούνται. Αυτό είναι γενικά ασφαλές και δε θα πρέπει να προκαλεί καμία ανησυχία.

Ωστόσο, εάν τα παιδιά κοιμούνται συχνά με τα μάτια ανοιχτά, τότε το κλιματιστικό ή χρήση του ανεμιστήρα μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα, ερεθισμό και ξηροφθαλμία. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας προτείνει μια αλοιφή ή οφθαλμικές σταγόνες που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα μάτια αρκετά υγρά και να αποφύγετε πιθανές βλάβες στον κερατοειδή.

Εμφάνισης παχύρευστης κρούστας στο μάτι (τσίμπλα)

Ως ένα σημείο, η εμφάνιση τσίμπλας δεν υποδηλώνει κάποια βαθύτερη πάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να οφείλεται στον φραγμό του δακρυϊκού αγωγού. Ο φραγμένος αγωγός εμποδίζει τα δάκρυα, τα οποία δεν μπορούν να απελευθερωθούν κανονικά, με αποτέλεσμα την δημιουργία τσίμπλας.

Στραβισμός

Εάν ένα μάτι στρέφεται προς τα μέσα, προς τα έξω, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, αυτό είναι σημάδι στραβισμού. Ο στραβισμός εμφανίζεται στο 2% έως 5% των Αμερικανών.

Ο στραβισμός μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της όρασης, αφού και τα δύο μάτια πρέπει να στοχεύουν στο ίδιο σημείο μαζί για να βλέπουν σωστά. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο στραβισμός μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία.

Ο παιδιατρικός οφθαλμίατρος πρέπει να διαγνώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τον στραβισμό και να καταστρώσει μία θεραπεία.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org