Νυκταλωπία: αιτίες, συμπτώματα και θεραπευτική αγωγή

νυκταλωπία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δε βλέπουν καλά στο σκοτάδι. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι έχουν σημαντική δυσκολία στο να βλέπουν τη νύχτα ή σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αυτό ονομάζεται νυχτερινή τύφλωση (οι οφθαλμολόγοι το αποκαλούν νυκταλωπία).

Η νυκταλωπία δε σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να βλέπει τη νύχτα, αλλά ότι η όραση είναι σημαντικά ελλιπείς. Δεν είναι αποτελεί ασθένεια, αντ’ αυτού είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με άλλα προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να είναι κανείς πολύ μυωπικός μπορεί να δυσκολέψει τη νυχτερινή όραση.

Ορισμένα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή του οφθαλμού είναι υπεύθυνα για την όραση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Εάν αυτά τα κύτταρα επηρεαστούν από κάποια ασθένεια ή κάποια πάθηση του οφθαλμού, εμφανίζεται νυκταλωπία.

Μερικές από τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν νυκταλωπία:

Εάν δεν είστε σίγουροι αν έχετε νυκταλωπία σκεφθείτε τα εξής:

  • Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στο να μετακινηθείτε στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμη και με χαμηλό φωτισμό;
  • Γίνεται  η οδήγηση τη νύχτα σημαντικά δυσκολότερη;
  • Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αναγνώριση των προσώπων τη νύχτα;
  • Χρειάζεται πολύς χρόνος για να προσαρμοστείτε στον φωτισμό όταν διέρχεστε από σκοτεινό σε φωτεινό χώρο;
  • Χρειάζεται πολύς χρόνος για να προσαρμοστείτε στο να βλέπετε στο σκοτάδι;

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά σας να βλέπετε στο σκοτάδι, μιλήστε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας. Η πλήρης εξέταση των ματιών θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε οποιαδήποτε πάθηση μπορεί επηρεάζει την όρασή σας.

Η αντιμετώπιση της νυκταλωπίας εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία της. Η θεραπεία ποικίλει από την εφαρμογή γυαλιών οράσεων μέχρι και χειρουργική επέμβαση. Για την αντιμετώπιση της νυκταλωπίας που οφείλεται στο γλαύκωμα εφαρμόζεται αλλαγή της θεραπείας που έχει χορηγήσει ο γιατρός. Στην περίπτωση του καταρράκτη εφαρμόζεται χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, ενώ για τις κληρονομικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς εφαρμόζεται γονιδιακή θεραπεία. Αν η νυκταλωπία οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης Α, συνιστάται η λήψη συμπληρώματος διατροφής. Σε κάθε περίπτωση, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει τι προκαλεί τη νυκταλωπία και να σας προτείνει μεθόδους αντιμετώπισής της.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org