Τι είναι η κίτρινη κρούστα, τσίμπλα, που συσσωρεύεται στα μάτιa μας κατά τη διάρκεια του ύπνου;

τσίμπλα

Όλοι, λίγο πολύ, είχαμε μια μικρή αδυναμία να ανοίξουμε τα μάτια μας κατά τη διάρκεια του πρωινού ύπνου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας μιας παχύρευστης στοιβάδας/κρούστας που έχει δημιουργηθεί στην άκρη των ματιών μας. Η κρούστα αυτή, που είναι γνωστή ως τσίμπλα, μπορεί να κολλήσει τα βλέφαρα μεταξύ τους. Λόγω αυτού, καθίσταται δύσκολο κι επίπονο να ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί, αν δεν αφαιρέσετε την κρούστα απ’ την περιοχή.

Πώς σχηματίζεται η κρούστα αυτή;

Όταν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, οι οφθαλμοί παράγουν δάκρυα που περιέχουν ουσίες που απολυμαίνουν την περιοχή και εξοντώνουν τους μικροοργανισμούς. Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων συμβάλλει σε αυτήν την διαδικασία, καθώς απομακρύνει διάφορα υλικά που βρίσκονται στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όμως, τα βλέφαρα μας παραμένουν κλειστά. Έτσι, η τσίμπλα, μια φλοιώδης ουσία, είναι ένα μείγμα διαφορετικών υλικών, όπως νεκρά κύτταρα, βλέννα, έλαια των βλεφαρίδων, σκόνη, βακτήρια, κ.α. συγκεντρώνεται στις γωνίες των ματιών, κατά μήκος της γραμμής των βλεφάρων. Αυτό το μείγμα ουσιών συνήθως είναι τραχύ, κολλώδες και υγρό.

Είναι φυσιολογική η εμφάνιση του;

Η εύρεση φλοιώδους υπολείμματος στις γωνίες των ματιών σας είναι φυσιολογική. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου η τσίμπλα είναι υπερβολικά παχύρευστη και δυσκολεύει στο άνοιγμα των ματιών, υποδηλώνει ότι έχει προκληθεί κάποιο είδος λοίμωξης. Μία πάθηση που προκαλεί τα εν λόγω συμπτώματα είναι η βλεφαρίτιδα. Πρόκειται για μία κοινή φλεγμονώδη κατάσταση που επηρεάζει το άκρο του βλεφάρου. Μια άλλη, επίσης συνήθη, πάθηση είναι η ξηροφθαλμία.

Αυτά είναι τα πιο πιθανή σημάδια που φανερώνουν υποκείμενες παθήσεις:

  • Πολλές οφθαλμικές εκκρίσεις (πρασινοκίτρινο ή λευκό υγρό).
  • Δυσκολίες στο άνοιγμα των οφθαλμών το πρωί, καθώς τα βλέφαρα έχουν κολλήσει μεταξύ τους.
  • Θολή όραση.
  • Ξαφνική ευαισθησία στο φως.
  • Ερυθρότητα ή πρήξιμο στα μάτια.
  • Αίσθημα πόνου.

Εάν παρουσιάζετε έντονα κάποιο απ’ αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο σας και πραγματοποιήστε μια εξέταση.

Πώς να αφαιρέσετε την κρούστα από τα μάτια σας;

Πρώτα, πρώτα πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν και μετά τον καθαρισμό των ματιών.

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να τρίψετε τα μάτια με τα χέρια σας το πρωί, καλό είναι να μην το κάνετε. Τα χέρια σας μεταφέρουν μικρόβια, τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μολύνσεων.

Για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα, βρέξτε ένα καθαρό πανί με χλιαρό νερό. Τοποθετήσετε τα βλέφαρα κάτω από καθαρό τρεχούμενο νερό και τρίψτε πολύ απαλά την περιοχή για να την καθαρίσετε.

Εάν έχετε προβλήματα επιπεφυκίτιδας ή άλλης λοίμωξης σε ένα από τα δύο μάτια, χρησιμοποιήστε ένα ξεχωριστό καθαρό πανί για κάθε μάτι, προκειμένου να αποφύγετε τη διάδοση της μόλυνσης απ’ το ‘να μάτι στ’ άλλο.

Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα προκαλεί πολλά προβλήματα στην όραση και ιδιαίτερες ενοχλήσεις στα άτομα που πάσχουν από την συγκεκριμένη φλεγμονή. Αν και τα συμπτώματα είναι συχνά ίδια, οι αιτίες της επιπεφυκίτιδας μπορεί και να μην είναι.

Εάν τα μάτια σας είναι κολλώδη και παχύρρευστα κι ένα παχύ γκρι, κίτρινο ή πράσινο υγρό εμποδίζει αρκετά το άνοιγμα των ματιών, τότε ο τύπος της επιπεφυκίτιδας είναι βακτηριακός. Η συγκεκριμένη λοίμωξη είναι κατά βάση οξεία και προσβάλλονται και τα δύο μάτια, συνήθως με διαφορά κάποιων ημερών.

Εάν η κρούστα είναι υδαρή, είναι δηλαδή κάπως νερουλή, τότε πρόκειται για ιογενής επιπεφυκίτιδα. Το υγρό μπορεί να έχει λευκό ή κίτρινο χρώμα. Τόσο η ιογενής όσο και η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικές.

Τέλος, υπάρχει και η αλλεργική επιπεφυκίτιδα που προκαλεί έντονο κνησμό, δάκρυα και εκκρίσεις απ’ την μύτη. Αυτή η μορφή επιπεφυκίτιδας δεν είναι μεταδοτική.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org