Φωτοχρωμικοί και πολωτικοί φακοί: ποιοι είναι καταλληλότεροι;

πολωτικοί φακοί

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των φωτοχρωμικών και των πολωτικών φακών;

Οι φωτοχρωμικοί και οι πολωτικοί φακοί είναι δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των καταναλωτών, όταν πρόκειται να προμηθευτούν ένα νέο ζευγάρι γυαλιών ηλίου. Οι ειδικές επιστρώσεις που προστατεύουν από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) αποτελούν το κοινό χαρακτηριστικό τους. Ωστόσο, μεταξύ των δύο αυτών φακών υπάρχουν κι αρκετές διαφορές.

Για να μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα ποια είναι η καλύτερη επιλογή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, σας δείχνουμε τις διαφορές και τις λειτουργιές μεταξύ των φακών.

Τι είναι οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι φακοί που έχουν την ικανότητα να σκουραίνουν αυτόματα με την παρουσία του ηλιακού φωτός. Οι φακοί Transitions (με κεφαλαίο «Τ») είναι η πιο δημοφιλής μάρκα μεταξύ των φωτοχρωμικών φακών.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των φωτοχρωμικών φακών είναι η ευελιξία τους. Οι άνθρωποι που τα φορούν έχουν ουσιαστικά ένα ζευγάρι γυαλιά, αφού η ειδική φωτοχρομική επίστρωση μπορεί να τοποθετηθεί και σε γυαλιά οράσεως.

Τι είναι οι πολωτικοί φακοί;

Οι πολωτικοί φακοί χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση των ανακλώμενων ακτινών του ήλιου. Διατίθενται μόνο με τη μορφή γυαλιών ηλίου, και δεν έχουν την ικανότητα των φωτοχρωμικών φακών να προσαρμόζονται στην ποσότητα της ακτινοβολίας.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά πολωτικά γυαλιά ηλίου κατά την οδήγηση, καθώς η ειδική πολωτική επίστρωση μειώνει τις εκλάμψεις του φωτός που αντανακλώνται από το δρόμο, το παρμπρίζ των αυτοκινήτων, τις πινακίδες κι άλλα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των πολωτικών γυαλιών ηλίου είναι η ικανότητά τους να βελτιώνουν την ασφάλεια και την οπτική καθαρότητα του οδηγού. Λόγω αυτού, και η ασφάλεια κατά την οδήγηση καθίσταται καλύτερη.

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των αντανακλάσεων από την επιφάνεια του νερού. Για το λόγο αυτό, συνίστανται και για άλλες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, η παραθαλάσσιες βόλτες κι άλλα.

Μπορούν φωτοχρωμικοί φακοί να περιέχουν πολωτική επίστρωση;

Παρότι δεν είναι πολύ συνηθισμένο, υπάρχουν φακοί που είναι φωτοχρωμικοί και πολωτικοί ταυτοχρόνως.

Ένα παράδειγμα είναι η σειρά φακών Transitions Vantage. Όταν αυτοί οι φακοί σκουραίνουν, μετά την έκθεση τους στο ηλιακό φως, γίνονται ταυτόχρονα και πολωτικοί. Όσο πιο σκούροι γίνονται οι φακοί, τόσο πιο ισχυρό είναι το φαινόμενο της πόλωσης.

Είναι οι φωτοχρωμικοί φακοί καλύτεροι από τους πολωτικούς φακούς;

Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις σύγκρισης ασύμμετρων πραγμάτων. Ο προσδιορισμός του εάν οι φωτοχρωμικοί ή οι πολωτικοί φακοί είναι καλύτεροι εξαρτάται στην ουσία από τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύετε να τους χρησιμοποιήσετε.

Συγκριτικά, κάθε είδος φακού έχει τα υπέρ και τα κατά του. Η καλύτερη επιλογή που συνιστάται είναι να διαθέτετε ένα ζευγάρι από το καθένα· έναν φωτοχρωμικό φακό όταν μεταβαίνετε συχνά σε χώρους με διαφορετική ένταση ακτινοβολίας και πολωτικά γυαλιά όταν απολαμβάνετε μία βόλτα στη θάλασσα.

Οι φωτοχρωμικοί φακοί θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη επιλογή εάν:

  • Σας αρέσει η άνεση των γυαλιών οράσεως και των γυαλιών ηλίου που είναι συσκευασμένα σε ένα ενιαίο ζευγάρι γυαλιών.
  • Μετακινείστε συχνά από εσωτερικούς σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Δεν χρειάζεστε γυαλιά ηλίου για οδήγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Οδηγείτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Τα μάτια σας είναι ευαίσθητα στο φως (φωτοφοβία) και αναζητάτε συνεχή αντηλιακή προστασία.
  • Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά το επιπλέον κόστος.

Οι πολωτικοί φακοί θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη επιλογή εάν:

  • Φοράτε κυρίως φακούς επαφής συνοδευόμενα από μη συνταγογραφούμενα γυαλιά ηλίου.
  • Δεν σας ενοχλεί να διαθέτετε ένα δεύτερο ζευγάρι γυαλιά (αν, για παράδειγμα, αντί για φακούς επαφής χρησιμοποιείτε γυαλιά οράσεως)
  • Θέλετε γυαλιά ηλίου σε στυλ που είναι διαφορετικό από τα καθημερινά σας γυαλιά.
  • Ξοδεύετε πολύ χρόνο οδηγώντας κατά τη διάρκεια της ημέρας και η μείωση της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός είναι σημαντική για εσάς.
  • Έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό.

Τόσο οι φωτοχρωμικοί όσο και οι πολωτικοί φακοί μπορούν να προσφέρουν:

  • 100% προστασία UV από δυνητικά επιβλαβείς ηλιακές ακτίνες. Ωστόσο, θα πρέπει να τσεκάρετε πριν την αγορά ένα τα γυαλιά που πρόκειται να αγοράσετε προσφέρουν προστασία είτε “100% UVA & UVB” ή “UV 400”.
  • Επαρκώς σκούροι φακοί για άνετη όραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Συνταγογραφούμενες και μη συνταγογραφούμενες επιλογές. Ωστόσο, οι φωτοχρωμικοί φακοί χωρίς ιατρική συνταγή είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένοι.

Τόσο τα φωτοχρωμικά όσο και τα πολωτικά γυαλιά ηλίου μπορούν να διορθώσουν την όραση και να προστατέψουν τα μάτια σας από τον ήλιο. Ωστόσο, υπάρχουν, όπως είδατε, κι αρκετές διαφορές. Για να επιλέξετε σωστά θα πρέπει προηγουμένως να λάβετε υπόψη τον τρόπο ζωής σας. Αν έχετε περισσότερες απορίες, ρωτήστε τον οπτικό σας πριν προβείτε στην αγορά γυαλιών. Εκείνος θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποια είναι η σοφότερη επιλογή με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες σας.

Πηγή:
allaboutvision.com