Χαλάζιο: αιτίες, συμπτώματα και θεραπευτική αγωγή

χαλάζιο

Τι είναι το χαλάζιο;

Το χαλάζιο είναι ένα εμφανές εξόγκωμα στο βλέφαρο και μπορεί να εμφανιστεί είτε στο άνω είτε στο κάτω βλέφαρο. Συχνά συγχέεται με τη βλεφαρίτιδα, αλλά το χαλάζιο διαφέρει στο ότι είναι ανώδυνο και δεν προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη.

Τα χαλάζια (πληθυντικός για χαλάζιο) είναι το αποτέλεσμα επουλωμένων εσωτερικών στύλων που δεν είναι πλέον μολυσματικά. Αυτά τα εξογκώματα των βλεφάρων που μοιάζουν με κύστη σχηματίζονται γύρω από τον αδένα ελαίου μέσα στο βλέφαρο και μπορεί να προκαλέσουν το κοκκίνισμα και το πρήξιμο των βλεφάρων.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε την εμφάνιση του χαλαζίου;

Το χαλάζιο στην περιοχή του βλεφάρου που εμφανίζεται μπορεί να προκαλέσει την έκκριση πύον. Αυτό προκαλείται από το μπλοκάρισμα αδένων που εκκρίνουν λιπίδια που συνήθως βοηθούν στη λίπανση του ματιού. Ωστόσο, λόγω του χαλαζίου, τα λιπίδια αυτά δεν απελευθερώνονται και η συσσώρευσή τους οδηγεί στην εμφάνιση του πύον.

Το χαλάζιο, συνήθως, δεν χρειάζεται κάποια ειδική θεραπεία και τα συμπτώματα παρέρχονται από μόνα τους. Για να μπορέστε να απαλύνεται τα συμπτώματα, μπορείτε να εφαρμόσετε ζεστές κομπρέσες στο βλέφαρό σας. Το απαλό μασάζ μπορεί επίσης να υποβοηθήσει στη διαδικασία ανάρρωσης.

Ωστόσο, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, το χαλάζιο μπορεί να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερο. Όταν συμβαίνει αυτό, το εξόγκωμα του βλεφάρου συνεχώς διογκώνεται και γίνεται αρκετά μεγάλο, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, φανερά αισθητικά προβλήματα.

Εάν το χαλάζιο, το οποίο έχει επιδεινωθεί, αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να αρχίσει να πιέζει τον κερατοειδή, προκαλώντας προσωρινά αστιγματισμό και θόλωση της όραση.

Τι προκαλεί το χαλάζιο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι προκάλεσε την εμφάνιση του χαλαζίου. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη βλεφαρίτιδα και τη ροδόχρου ακμή.

Τα άτομα με ροδόχρου ακμή, πάθηση που χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου και πρησμένα εξογκώματα κάτω από το δέρμα, είναι επιρρεπή σε ορισμένες παθήσεις των ματιών, όπως η βλεφαρίτιδα και το χαλάζιο.

Η ροδόχρους ακμή μπορεί να επηρεάσει τα βλέφαρα, τη λεπτή εξωτερική μεμβράνη του ματιού (επιπεφυκότα), τη διαυγή επιφάνεια του ματιού (κερατοειδής) και το λευκό τμήμα του ματιού (σκληρό χιτώνα). Η ροδόχρου ακμή που επηρεάζει το μάτι και τους περιβάλλοντες ιστούς ονομάζεται οφθαλμική ροδόχρου ακμή.

Τα αίτια της ίδιας της ροδόχρου ακμής μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, αν και το περιβάλλον και οι κληρονομικές τάσεις είναι πιθανοί παράγοντες. Ορισμένοι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα ή κοντά στις ρίζες των βλεφαρίδων μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τη φλεγμονή γύρω από το μάτι.

Θεραπείες

Εάν αναπτύξετε χαλάζιο, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο για να καθορίσετε το είδος και τη θεραπεία. Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για κάθε ασθένεια. Εάν εντοπίσετε το χαλάζιο στα αρχικά του στάδια, θα αποφύγετε τις πιθανές δυσάρεστες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει. Ωστόσο, σας παρουσιάζουμε διάφορες θεραπείες που μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές στη θεραπεία του χαλαζίου:

Ζεστή κομπρέσα

Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες για το πώς να εφαρμόσετε ζεστές κομπρέσες στο βλέφαρό, ώστε σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το χαλάζιο ή κάποιο άλλο εξόγκωμα των βλεφάρων. Εάν είστε επιρρεπείς σε βλεφαρίτιδα, μπορεί επίσης να δοθούν οδηγίες για τον τακτικό καθαρισμό των βλεφάρων σας.

Φαρμακευτική αγωγή

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα τοπικό φάρμακο για τη θεραπεία του χαλαζίου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται από του στόματος φάρμακα για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης χαλαζίας.

Τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα από του στόματος φάρμακα για τη βλεφαρίτιδα και τη δυσλειτουργία του μεϊβομιανού αδένα είναι αντιβιοτικά, όπως η δοξυκυκλίνη. Αλλά τα τοπικά και από του στόματος αντιβιοτικά συχνά είναι αναποτελεσματικά για την απαλλαγή από το χαλάζιο.

Χειρουργική επέμβαση

Ένα μικρό, δυσδιάκριτο χαλάζιο μπορεί να μην απαιτεί κάποια ειδική θεραπεία. Ωστόσο, μερικά χαλάζια δεν εξαλείφονται από μόνα τους. Τέτοιες παθήσεις μπορούν να καταστήσουν το εξόγκωμα στην επιφάνεια του βλεφάρου αρκετά επίμονο. Παράλληλα, με την πάροδο του χρόνο και δίχως θεραπεία, χαλάζιο μπορεί να διογκώνεται σε μέγεθος με κίνδυνο τον τραυματισμού του κερατοειδούς. Στην περίπτωση ενός επίμονου χαλαζίου, ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει μια απλή χειρουργική επέμβαση για την εκτομή του.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο οφθαλμίατρος θα χρησιμοποιήσει τοπική αναισθησία για να μουδιάσει την περιοχή, πριν κάνει μια μικρή τομή, συνήθως από κάτω από το βλέφαρο, ώστε να καθαρίσει το περιεχόμενο του χαλαζίου. Συνήθως, η επέμβαση δεν αφήνει κάποια ορατή ουλή.

Μια εναλλακτική διαδικασία χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνει την ένεση στην περιοχή του χαλαζίου με ένα κορτικοστεροειδές. Μια πιθανή παρενέργεια της ένεσης στεροειδών είναι η λεύκανση του περιβάλλοντος δέρματος, η οποία μπορεί να είναι προβληματική για άτομα με πιο σκούρες αποχρώσεις δέρματος.

Μπορεί ένα χαλάζιο να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου;

Εάν ένα χαλάζιο υποτροπιάσει ή έχει ύποπτη εμφάνιση, ο αφαιρεθείς ιστός μπορεί να σταλεί σε εργαστήριο για να αποκλειστεί η πιθανότητα του καρκίνου. Ευτυχώς, τα περισσότερα χαλάζια είναι καλοήθη και αβλαβή.

Πρόληψη

Με μερικά απλά βήματα, μπορείτε να αποφύγετε την επανεμφάνιση της χαλαζίας.

  • Πλένετε καλά τα χέρια σας. Όταν αγγίζετε επιφάνειες που μπορεί να είναι ακάθαρτες ή τις έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι, όταν εισέρχονται στο μάτι, μπορούν να δημιουργήσουν διάφορες λοιμώξεις.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο και τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός κι αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
  • Καθαρίστε καλά τα χέρια σας πριν την τοποθέτηση και την αφαίρεση των φακών επαφής.
  • Φροντίστε να εφαρμόζετε καλή υγιεινή των ματιών πριν από τον ύπνο. Η αφαίρεσης του μακιγιάζ στα μάτια είναι καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική. Κι αυτό γιατί το μακιγιάζ που δεν έχει αφαιρεθεί μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό ή λοίμωξη των ματιών.
  • Ποτέ μην μοιράζεστε το μακιγιάζ των ματιών σας ή οποιοδήποτε άλλο καλλυντικό προϊόν που χρησιμοποιείται με άλλους.
  • Ελέγξτε τις ημερομηνίες λήξης στα προϊόντα μακιγιάζ καθώς και στις κρέμες ματιών και πετάξτε όσες έχουν λήξει.

Πηγή:
allaboutvision.com