Νέο φάρμακο επιταχύνει τη θεραπεία των οφθαλμών μετά τη χειρουργική επέμβαση

νέο φάρμακο

Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες έψαχναν διάφορους τρόπους για να επιταχύνουν τη διαδικασία της ανάρρωσης μετά την χειρουργική επέμβαση. Σκοπός τους ήταν οι ασθενείς να επιστρέφουν γρηγορότερα στην καθημερινότητά τους μετά το χειρουργείο. Πρόσφατα, αυτή η αναζήτηση απέφερε καρπούς· Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο που μπορεί να επιταχύνει τη θεραπεία σε ασθενείς που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποβεί εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική. Εκατομμύρια ασθενείς υποβάλλονται διαρκώς σε ποικίλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η μεταμόσχευση του κερατοειδούς κι οι διαθλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις (LASIK). Η γρήγορη ανάρρωση κι η επιστροφή στην εργασία και την καθημερινότητα είναι το διακύβευμα κάθε ασθενή. Τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανάκαμψη των ασθενών θα γίνει σημαντικά γρηγορότερα, με λιγότερη δυσφορία και λιγότερες μεταχειρουργικές επιπλοκές.

«Η ταχύτερη επούλωση είναι κλινικά σημαντική, διότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά τη χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο Koray Gumus, επισκέπτης μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον κι αναπληρωτής καθηγητής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Erciyes στην Τουρκία . Ο Δρ Gumus παρουσίασε την έρευνά του για τη φαρμακευτική αγωγή στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, το Νοέμβριο.

Το φάρμακο Cacicol φαίνεται να λειτουργεί θετικά στην ταχύτερη ανάρρωση των μεταχειρουργικών ασθενών

Το νέο φάρμακο, Cacicol, αναπτύχθηκε αρχικά για να θεραπεύσει χρόνιες πληγές του δέρματος που είναι συχνές σε ασθενείς με διαβήτη. Επειδή το δέρμα κι ο κερατοειδής στο μπροστινό μέρος του ματιού είναι και τα δύο κατασκευασμένα από κολλαγόνο, οι επιστήμονες αποφάσισαν να δοκιμάσουν το φάρμακο, για να δουν αν θα μπορούσε να θεραπεύσει πληγές στα μάτια.

Σε αυτήν τη συγκεκριμένη μελέτη, το φάρμακο δοκιμάστηκε σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για κερατόκωνο. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση που προκαλεί την διόγκωση του κερατοειδή χιτώνα στο μπροστινό μέρος του ματιού και διαστρεβλώνει την όραση.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησαν την ανάρρωση 60 ασθενών με κερατόκονο για 3 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι γιατροί περιέθαλψαν 30 τυχαίους ασθενείς με οφθαλμικές σταγόνες που περιείχαν το φάρμακο.

Τη δεύτερη ημέρα, το 83% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία παρουσίασαν σημαντική επούλωση των πληγών, σε σύγκριση με το 13% των ασθενών που δεν υποβλήθηκαν στην θεραπεία. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης λιγότερο πόνο, τσούξιμο κι ευαισθησία στο φως μετά τη χρήση του φαρμάκου.

Οι ερευνητές διερευνούν το εάν η θεραπεία θα λειτουργήσει και για άλλες οφθαλμικές παθήσεις.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmoogy/ aao.org