Μετφορμίνη: ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος

μετφορμίνη

Η μετφορμίνη, ένα δημοφιλές φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Έχει χαρακτηριστεί από ορισμένους ως φάρμακο κατά της γήρανσης λόγω της ικανότητάς του να μιμείται τις φυσιολογικές επιδράσεις της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μπορεί να καθυστερήσει ή να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Σε ασθένειες όπως καρκίνος και καρδιαγγειακές παθήσεις το φάρμακο φαίνεται να έχει ορισμένη δράση. Ωστόσο, η επίδρασή της στην νόσο του γλαυκώματος παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι τώρα. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology δείχνει ότι η χρήση μετφορμίνης σχετίζεται πράγματι με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του γλαυκώματος.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ

Για αυτήν τη μελέτη, μια διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα συνέλεξε 10 χρόνια δεδομένων από περισσότερα από 150.000 άτομα με διαβήτη ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έλαβαν τις μεγαλύτερες δόσεις μετφορμίνης (πάνω από 1.110 γραμμάρια συνολικά, για περισσότερο από 2 χρόνια) είχαν 25% μειωμένο κίνδυνο γλαυκώματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν καθόλου το φάρμακο. Διαπίστωσαν επίσης ότι για κάθε 1 γραμμάριο αύξηση της δοσολογίας, ο κίνδυνος γλαυκώματος μειώθηκε κατά 0,16%. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές προέβλεψαν ότι η λήψη μιας τυπικής δοσολογίας 2 γραμμαρίων καθημερινά για 2 χρόνια θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο γλαυκώματος κατά 20%.

Αυτή η μειώσει του κινδύνου ισχύει ακόμη και μετά την προσαρμογή της ανάλυσης για τα μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που προκαλούνται από τη μετφορμίνη. Άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως η ινσουλίνη, δεν είχαν την ίδια επίδραση στη μείωση του κινδύνου.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η μετφορμίνη μειώνει τον κίνδυνο γλαυκώματος δεν είναι ακόμη γνωστοί. Επιπλέον, τα άτομα που δεν έχουν διαβήτη δεν πρέπει να λαμβάνουν μετφορμίνη. Κι αυτό λόγω της πιθανότητας ανεπιθύμητων παρενεργειών. Ωστόσο, μελλοντικές κλινικές δοκιμές σε ασθενείς χωρίς διαβήτη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές επιλογές. Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια που επηρεάζει περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Συνεπώς, νέες μέθοδοι θα βοηθήσουν σημαντικά στην επιτυχή αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org