Στεάτιο: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

στεάτιο

Τι είναι το στεάτιο;

Το στεάτιο είναι ένα κόκκινο εξόγκωμα στην άκρη του βλεφάρου σας, που συνήθως προκαλεί ενόχληση και πόνο. Μερικές φορές μπορεί να μοιάζει σαν ένα σπυράκι που έχει προκληθεί από ακμή. Το στεάτιο σχηματίζεται όταν ένας μικροσκοπικός αδένας που παράγει λάδι στο θυλάκιο των βλεφαρίδων ή στο δέρμα των βλεφάρων σας αποφραχθεί και μολυνθεί. Ο ιατρικός όρος για το στεάτιο είναι οζίδιο.

Υπάρχουν δύο τύποι στεατίου:

Εξωτερικό στεάτιο

 Αυτό σχηματίζεται στο εξωτερικό μέρος είτε του άνω είτε του κάτω βλεφάρου. Το εξωτερικό στεάτιο είναι ο πιο κοινός τύπος και συνήθως προκαλούνται από μόλυνση στο θύλακα των βλεφαρίδων σας.

Εσωτερικό στεάτιο

Σχηματίζεται σε οποιοδήποτε από τα εσωτερικά βλέφαρά σας. Το εσωτερικό στεάτιο συνήθως προκαλείται από μια μόλυνση στον εσωτερικό αδένα των βλεφάρων που παράγει έλαια που βοηθούν να διατηρηθεί το βλέφαρό σας υγρό.

Το στεάτιο είναι παρόμοιο με ένα άλλο εξόγκωμα των βλεφάρων που ονομάζεται χαλάζιο. Το χαλάζιο είναι ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται συνήθως πιο πίσω στο βλέφαρό σας. Σε αντίθεση με το στεάτιο, το χαλάζιο συνήθως δεν είναι επώδυνο και δεν προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Αλλά η θεραπεία και για τις δύο παθήσεις είναι παρόμοια.

Είναι σύνηθες να εμφανίζετε στεάτιο μόνο στο ένα βλέφαρο, αλλά είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί και στα δύο βλέφαρα.

Πόσο συχνό είναι το στεάτιο;

Το στεάτιο είναι πολύ κοινή πάθηση και εμφανίζεται εξίσου σ’ όλα τα φύλα. Ωστόσο, το στεάτιο μπορεί να είναι πιο κοινό στους ενήλικες παρά στα παιδιά, απλώς και μόνο επειδή το λάδι στους αδένες λίπους ενός ενήλικα είναι πιο παχύρρευστο από αυτό ενός παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο επιρρεπές στην απόφραξη.

Εάν έχετε ορισμένες παθήσεις, όπως βλεφαρίτιδα, πιτυρίδα, ροδόχρου ακμή, διαβήτη ή υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε στεάτιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στεάτιο θα υποχωρήσει από μόνο του ύστερα από μερικές εβδομάδες. Εάν δεν εξαφανιστεί μετά τη δεύτερη εβδομάδα, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας, ώστε να σας δώσει περισσότερες συμβουλές.

Πόσο διαρκεί το στεάτιο;

Το στεάτιο διαρκεί συνήθως μία έως δύο εβδομάδες.

Θα φύγει από μόνο του;

Συνήθως, το στεάτιο υποχωρεί από μόνο του. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που δεν το κάνει, μπορεί να χρειαστεί να πρέπει να απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο σας, ώστε να το αφαιρέσει. Μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για να μειώσουν τη μόλυνση.

Τι προκαλεί το στεάτιο;

Το στεάτιο προκαλείται από μια βακτηριακή μόλυνση στους αδένες που παράγουν λάδι στα βλέφαρά σας. Οι αδένες που παράγουν λάδι περιστοιχίζουν τα βλέφαρα και βοηθούν στη λίπανση της επιφάνειας του ματιού.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα του στεατίου;

Τα σημάδια και τα συμπτώματα από το στεάτιο περιλαμβάνουν:

  • Ένα ενοχλητικό κόκκινο εξόγκωμα κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου κοντά στις βλεφαρίδες.
  • Πρήξιμο του βλεφάρου σας (μερικές φορές ολόκληρου του βλεφάρου).
  • Κρούστα κατά μήκος του βλεφάρου.
  • Ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία).
  • Πόνος και φαγούρα.
  • Δακρύρροια.
  • Μια αίσθηση ότι υπάρχει κάτι στο μάτι.

Μπορεί να εξαπλωθεί το στεάτιο;

Το στάτιο, γενικά, δεν είναι μεταδοτικό. Ωστόσο, μικρές ποσότητες βακτηρίων μπορούν να εξαπλωθού. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν και αφού αγγίξετε το πρόσωπο ή το στόμα σας. Επιπλέον, θα πρέπει να πλένετε συχνά τις μαξιλαροθήκες σας, ώστε να αποτρέψετε την εξάπλωση των βακτηρίων. Αν δεν καθαρίζετε ή εφαρμόζετε ζεστές κομπρέσες, αποφύγετε να το αγγίξετε, ώστε να μειώσετε την εξάπλωση των βακτηρίων και τον ερεθισμό.

Να πάω στη δουλειά ή όχι;

Το στεάτιο δε θεωρείται μεταδοτικό. Μπορείτε να πάτε στη δουλειά ή να στείλετε το παιδί σας στο σχολείο κανονικά, όταν βασανίζεστε από στεάτιο.

Πώς γίνεται η διάγνωση του στεατίου;

Ορισμένα στεάτια είναι πιο επίμονα και απαιτούν επίσκεψη στον οφθαλμίατρο. Εάν η όρασή σας φαίνεται να επηρεάζεται ή αν το στεάτιο φαίνεται να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει το βλέφαρό σας και θα σας ρωτήσει για τυχόν πρόσθετα συμπτώματα που έχετε. Μπορεί να συνταγογραφηθεί κάποια αντιβιοτική οφθαλμική αλοιφή, εάν παρουσιάζετε συχνά ενοχλήσεις. Μπορεί, επίσης να συστήσει τον καθαρισμό της μόλυνσης. Αυτό θα γίνει με τοπικό αναισθητικό, ώστε να προκαλέσει μούδιασμα στην περιοχή. Μερικές φορές, σε πιο επίμονες περιπτώσεις, θα χορηγηθεί επίσης από του στόματος αντιβιοτικό, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση των βακτηρίων.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη στεατίου;

Το στεάτιο είναι πολύ κοινή οφθαλμική πάθηση.. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο οφθαλμικό πρόβλημα Ωστόσο, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε στεάτιο εάν:

  • Είχατε εμφανίσει και στο παρελθόν το ίδιο πρόβλημα.
  • Έχετε βλεφαρίτιδα (φλεγμονή των βλεφάρων).
  • Παρουσιάζετε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως ροδόχρου ακμή ακμής ή πιτυρίδα (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα).
  • Έχετε διαβήτη.
  • Ξηροδερμία.
  • Ορμονικές ανισορροπίες.
  • Έχετε υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα («κακή» χοληστερόλη).

Πώς θεραπεύεται;

Το στεάτιο συνήθως υποχωρεί μόνο τοτ σε μία έως δύο εβδομάδες. Για να νιώσετε καλύτερα γρηγορότερα και να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σχέδιο αυτοεξυπηρέτησης για να θεραπεύσετε το εαυτό σας στο σπίτι. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει και που δεν πρέπει να κάνετε για να διαχειριστείτε την εν λόγω πάθηση.

Χρησιμοποιήστε ζεστές κομπρέσες

Εφαρμόστε μια ζεστή πετσέτα στο βλέφαρο σας για 10 έως 15 λεπτά κάθε φορά, από τρεις έως πέντε φορές την ημέρα. Ξαναθερμάνετε το πανί μουλιάζοντάς το σε ζεστό νερό, στύψτε και επαναλάβετε. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση πράσινου τσαγιού που έχουν υγρανθεί σε ζεστό νερό ως κομπρέσες για τα μάτια θα βοηθήσει όχι μόνο να αισθάνεται καλύτερα αλλά και θα επιταχύνει την ανάρρωση. Αυτό συμβαίνει λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του πράσινου τσαγιού. Μερικοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό στο πράσινο τσάι διασπά το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων, σκοτώνοντάς τα. Αν και υπάρχει διχογνωμία σχετικά με αυτό μεταξύ των ειδικών, δε θα σας βλάψει. Θα να είναι εξίσου αποτελεσματικό με το να χρησιμοποιείτε ένα απλό ζεστό πανί σαν κομπρέσα.

Καθαρίστε τα βλέφαρα. Σκουπίστε απαλά την έκκριση των ματιών με ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού. Τοποθετήστε στο διάλυμα μισό βρεφικό σαμπουάν και μισό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα μαντηλάκια για τα βλέφαρα που διατίθενται στα περισσότερα φαρμακεία.

Μην:

  • Προσπαθήσετε να ‘‘σπάσετε’’ το στεάτιο.
  • Τρίψτε ή αγγίξτε το βλέφαρό σας.
  • Φοράτε μακιγιάζ ή φακούς επαφής.

Πώς θα αντιμετωπίσει ο οφθαλμίατρος το στεάτιο;

Εάν μετά από 48 ώρες αυτοεξυπηρέτησης ο πόνος και το πρήξιμο δε βελτιώνονται, ήρθε η ώρα να καλέσετε τον οφθαλμίατρο σας.

Οι ιατρικές θεραπείες για το στεάτιο περιλαμβάνουν:

  • Ο οφθαλμίατρος θα να κάνει μια μικρή τομή, ώστε να απομακρύνει το στεάτιο. Θα χρειαστεί τοπική αναισθησία.
  • Θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτική αλοιφή για εφαρμογή στα βλέφαρά σας ή αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες. Μερικές φορές τα από του στόματος αντιβιοτικά συνταγογραφούνται σε περιπτώσεις όπου η περιοχή γύρω από το μάτι έχει μολυνθεί.
  • Ενδέχεται, επίσης, ο οφθαλμίατρος να πραγματοποιήσει μια ένεση στεροειδών, ώστε να μειώσει το πρήξιμο των βλεφάρων.

Μπορούν να υπάρξει πρόληψη στην εμφάνιση του στεατίου;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εμφάνιση στεατίου είναι να εφαρμόζετε καλή υγιεινή του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων:

  • Πλένετε τα χέρια σας σχολαστικά και συχνά, ειδικά πριν αγγίξετε το πρόσωπο και τα μάτια σας.
  • Πλύσιμο των χεριών σας πριν και μετά την αφαίρεση των φακών επαφής. Καθαρίστε τις επαφές σας με απολυμαντικό και διάλυμα καθαρισμού φακών. Πετάξτε τους φακούς καθημερινής χρήσης ή άλλους φακούς «περιορισμένης χρήσης», σύμφωνα με το πρόγραμμα που συνιστά ο οφθαλμίατρος σας.
  • Πλένετε το πρόσωπό σας για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ, πριν πάτε για ύπνο.
  • Πετάξτε το μακιγιάζ των ματιών κάθε 2 με 3 μήνες. Ποτέ μην μοιράζεστε το μακιγιάζ ματιών με κανέναν άλλο.

Αν και φαίνεται δελεαστικό να καλύψετε το στεάτιο με μακιγιάζ, αποφύγετε να το κάνετε. Το να βάλετε μακιγιάζ επάνω στο στεάτιο μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης ή ακόμη και να την προκαλέσει περαιτέρω μόλυνση.

Πότε πρέπει να επισκεφθώ τον οφθαλμίατρο, αφού εμφανίσω στεάτιο;

Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρο σας, εάν:

  • Το μάτι σου είναι πρησμένο.
  • Από το εξόγκωμα διαρρέει πύον ή αίμα.
  • Ο πόνος και/ή το πρήξιμο αυξάνονται μετά τις πρώτες 2 έως 3 ημέρες.
  • Έχουν σχηματιστεί φουσκάλες στο βλέφαρό σας.
  • Αισθάνεστε τα βλέφαρά σας ζεστά.
  • Έχει επηρεαστεί η όρασή σας.

Το στεάτιο συχνά επανεμφανίζεται. Εάν συμβεί αυτό, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να εκτελέσει βιοψία με τοπική αναισθησία, ώστε να αποκλείσει άλλα πιο σοβαρά προβλήματα.

Σημείωμα από την κλινική του Κλίβελαντ

Αν και μπορεί να είναι επώδυνο, το στεάτιο δεν είναι μια πάθηση που πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Το στεάτιο συνήθως αντιμετωπίζεται με καλή υγιεινή των βλεφάρων και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί από μόνο του.

Πηγή:
clevelandclinic.com