Οδηγός για τη φροντίδα των ματιών για ενήλικες 40 έως 65 ετών

φροντίδα των ματιών

Μεταξύ των ηλικιών 40 και 65 ετών, τα μάτια μας θα περάσουν από διάφορες μεταβατικές περιόδους που θα αλλάξουν την ποιότητα της όρασής σας. Υπάρχουν διάφορες μεταβολές που συμβαίνουν στην όρασή μας σε διάφορα στάδια της ζωής μας. Για να αποφύγουμε σοβαρότερους κινδύνους και να προλάβουμε τυχόν σοβαρές παθήσεις, υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Σας παραθέτουμε, λοιπόν, έναν μικρό οδηγό για τη φροντίδα των ματιών για άτομα ηλικίας 20 έως 65 ετών.

Μία από τις πιο συνηθισμένες αλλαγές που παρατηρούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι
η ανάγκη της απομάκρυνσης του βιβλίου κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης. Ο φακός του ματιού γίνεται λιγότερο ευέλικτος με το πέρας της ηλικίας, καθιστώντας πιο δύσκολο να εκτελέσετε εργασίες που επιστρατεύονται την ικανότητά σας να διακρίνεται καθαρά τα αντικείμενα σε εγγύς αποστάσεις. Η πάθηση αυτή ονομάζεται πρεσβυωπία και τα συμπτώματα της εκδηλώνονται σχεδόν σ’ όλους του ανθρώπους. Τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται στα τέλη της τέταρτης δεκαετίας έως τα μέσα της πέμπτης δεκαετίας. Πρόκειται δηλαδή, για μια χρονική περίοδο που καλύπτει τις ηλικίες των 38 μέχρι και των 45 ετών. Εάν η πρεσβυωπία αφεθεί μη διορθωμένη, μπορεί να παρουσιάσετε επιπλέον συμπτώματα όπως εξάντληση και πονοκεφάλους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται γυαλιά οράσεως προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που εμφανίζει η πρεσβυωπία.

Αντιμετωπίστε τα πρώτα σημάδια της ασθένειας

Μέχρι την ηλικία των 65 ετών, ένας στους τρεις Αμερικανούς θα εμφανίσει οφθαλμική νόσο με προβλήματα όρασης, σύμφωνα με τα δεδομένα των ερευνητών. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια αυτών των οφθαλμικών παθήσεων μπορεί να αρχίσουν κάπου στη μέση ηλικία και μπορεί να μη γίνουν άμεσα αντιληπτά. Όσο νωρίτερα εντοπιστούν αυτές οι ασθένειες κι αρχίσει η θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα διατήρησης της βέλτιστης όρασης.

Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθεί μια αναλυτική εξέταση των οφθαλμών σε ηλικία 40 ετών. Η καλύτερη φροντίδα των ματιών είναι η πρόληψη. Ακόμη κι άτομα που δεν έχουν ποτέ τους εμφανίσει προβλήματα όρασης ή συμπτώματα συγκεκριμένων οφθαλμικών παθήσεων καλό είναι να πραγματοποιήσουν μια πλήρης οφθαλμολογική εξέταση.

Μια τέτοια εξέταση θα ανιχνεύσει τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με παθήσεις όπως:

Οι άνθρωποι που είναι διαβητικοί πρέπει να πραγματοποιούν ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις. Θα πρέπει, επίσης, να συνεργάζονται με τους γιατρούς τους για τον έλεγχο του βάρους, του σακχάρου, της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Ο οφθαλμίατρός ενδέχεται να σας προτείνει επιπλέον ειδικές εξετάσεις παρακολούθησης βάσει του οικογενειακού σας ιστορικού και των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org