Πώς η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ασθενείς με καταρράκτη;

ηλικιωμένους ασθενείς


Όταν το οικογενειακό περιβάλλον στηρίζει τους ηλικιωμένους ασθενείς είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology. Τα ενήλικα παιδιά των ηλικιωμένων γονέων έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην απόφαση τους να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη από ό,τι οι φίλοι, η σύζυγος και το ευρύτερο περιβάλλον.

Ένα ενήλικο παιδί που επισκέπτεται τον γονέα του μπορεί να παρατηρήσει αλλαγές στην όραση που δεν έχουν παρατηρήσει άλλοι, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης και οφθαλμίατρος Brian C. Stagg, στην ανακοίνωση της έρευνας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο Δρ. Stagg διεξήγαγε αυτήν την έρευνα ενώ ήταν κλινικός μελετητής.

Σύμφωνα με τον Δρ. Stagg, ένα ενήλικο παιδί που δε βλέπει τον γονέα τόσο συχνά μπορεί να είναι πιο πιθανό να παρατηρήσει αλλαγές στην όραση του γονέα από ότι ο ίδιος. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι σύζυγοι ή ο φιλικός τους περίγυρος μπορεί επίσης να μην παρατηρήσουν τα προβλήματα στην αλλαγή της όρασης λόγω δικών τους προβλημάτων υγείας.

Τα ηλικιωμένα άτομα με στενό οικογενειακό κύκλο έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε επέμβαση καταρράκτη

Για τη μελέτη, πήραν συνέντευξη από το 2011 έως το 2015 σε 3.448 ηλικιωμένους ασθενείς. Άτομα που δεν είχαν κανένα ή είχαν 1-2 μέλη της οικογένειας τους είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη απ’ ότι εκείνα με 3 ή περισσότερα μέλη στην οικογένεια. Η Maria A. Woodware, επίκουρη καθηγήτρια οφθαλμολογίας και οπτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, πρόσθεσε ότι η μελέτη δε μετρά την ποιότητα της κοινωνικής υποστήριξης των ασθενών. Η ποιότητα της προσφερόμενης υποστήριξης θα μπορούσε επίσης να είναι σημαντική. Ο Δρ Woodward είναι συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι μια λειτουργία για την αφαίρεση του φακού του ματιού όταν αυτό γίνεται θολό. Αυτό το θόλωμα του φακού συνήθως συμβαίνει ως φυσικό επόμενο της γήρανσης. Ο μόνος τρόπος της αφαίρεση ενός καταρράκτη είναι η χειρουργική επέμβαση. Ο θολός φυσικός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται με έναν διαυγή τεχνητό φακό που ονομάζεται ενδοφθάλμιος φακός (IOL). Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής και ο μειωμένος κίνδυνος πτώσεων για τους ηλικιωμένους ασθενείς είναι μερικά απ’ τα πολλά ωφέλη.

Η μελέτη πρότεινε επίσης ότι οι ασθενείς που δε διαθέτουν ισχυρό κοινωνικό δίκτυο μπορούν να βοηθηθούν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ο γιατρός για πράδειγμα μπορεί να διερευνήσει την οικογενειακή κατάσταση του ατόμου. Μπορεί να αξιολογήσει και να αποφασίσει εκείνος το πότε θα πρέπει να υποβληθούν τα ηλικιωμένα άτομα σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org