Ιβερμεκτίνη: είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

ιβερμεκτίνη

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα αποτελεσματικότατο φάρμακο, το οποίο μάλιστα ονομάστηκε «θαυματουργό» λόγω της ικανότητάς του να καταπολεμά ορισμένες παθήσεις. Οι παρενέργειες της ιβερμεκτίνης περιλαμβάνουν συμπτώματα που σχετίζονται με τα μάτια, όπως πόνο, ερυθρότητα και προβλήματα όρασης. Η ιβερμεκτίνη δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά του COVID-19. Οι κλινικές δοκιμές είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Το φάρμακο εμφανίστηκε το 1988 ως αποτελεσματική θεραπεία για μια παρασιτική ασθένεια

Πρόσφατα, πολύ άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προωθούν (και χρησιμοποιούν) το φάρμακο ως πρόληψη και θεραπεία κατά του COVID-19. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ιβερμεκτίνη δεν χορηγείται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, πράγμα που σημαίνει ότι το φάρμακο δεν είναι εγκεκριμένο για τέτοια χρήση. Παρόλα αυτά, παρατηρείται ότι πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν το φάρμακο, χωρίς ιατρική συνταγογράφηση.

Πολλοί εθνικοί και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας έχουν σημειώσει ότι δε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία ή την πρόληψη του κορωνοϊού. Ακόμη και οι κατασκευάστριες εταιρείες έχουν προβεί στην ίδια ανακοίνωση.

Επιπλέον, όταν ένα φάρμακο λαμβάνεται χωρίς τη συμβολή και την παραίνεση του γιατρού, παράγοντες όπως οι ποσότητες της δόσης, οι παρενέργειες και οι ανεπιθύμητες επιπλοκές δεν παρακολουθούνται και μπορούν να εκτραχυνθούν. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου.

Τι μπορεί να προκαλέσει η ιβερμεκτίνη στους οφθαλμούς σας;

Η θεραπεία της ιβερμεκτίνη για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλούνται από σκουλήκια και παράσιτα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Η ανακάλυψη μάλιστα θεωρήθηκε τόσο που οι ερευνητές βραβεύτηκαν με το βραβείο Νόμπελ το 2015.

Ένας από τα παράσιτα που αντιμετωπίζεται με ιβερμεκτίνη είναι το Onchocerca volvulus. Αυτό το στρογγυλό σκουληκάκι προκαλεί μια απειλητική για την όραση λοίμωξη που ονομάζεται ογκοκερκίαση -επίσης γνωστή ως τύφλωση των ποταμών.

Οι περισσότερες περιπτώσεις τέτοιας λοίμωξης συμβαίνουν σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Τα τροπικά κλίματα γύρω από τα ρέματα και τα ποτάμια αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τις μαύρες μύγες που μεταδίδουν τις προνύμφες των σκουληκιών στους ανθρώπους.

Το σχέδιο θεραπείας για την ογκοκερκίαση επικεντρώνεται γύρω από την ιβερμεκτίνη. Η ιβερμεκτίνη σκοτώνει τις προνύμφες των σκουληκιών πριν μεγαλώσουν. Χωρίς την έγκαιρη χρήση της ιβερμεκτίνης, τα σκουλήκια μπορούν να ζήσουν μέσα σε κάποιον για 10 έως 15 χρόνια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή των ματιών, του δέρματος άλλα και γενικότερα προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, όσο χρήσιμη και αν είναι η ιβερμεκτίνη για την επιβράδυνση των λοιμώξεων που προκαλούνται από παράσιτα, ενέχει ο κίνδυνος των ανεπιθύμητων ενεργειών.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Michigan, η από του στόματος κατάποση ιβερμεκτίνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που σχετίζονται με τους οφθαλμούς όπως:

  • Πόνος στα μάτια.
  • Ερυθρότητα των ματιών.
  • Πρήξιμο.
  • Προβλήματα όρασης.

Στο υπόλοιπο σώμα, οι αντιδράσεις της ιβερμεκτίνης μπορεί να οδηγήσουν σε:

  • Σοβαρά δερματικά εξανθήματα και κνησμό.
  • Νευρολογικά προβλήματα που περιλαμβάνουν σύγχυση και δυσκολία στο περπάτημα.
  • Πυρετός.
  • Πρησμένοι λεμφαδένες και πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια.
  • Πόνος στο στομάχι και στις αρθρώσεις.
  • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου.
  • Επιλήπτική κρίση.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες δύναται να προκαλέσει σχεδόν κάθε φάρμακο. Εντούτοις, τα προβλήματα μπορούν να κορυφωθούν, όταν ο ασθενής δεν παρακολουθείτε από εξειδικευμένο γιατρό και δεν λαμβάνει την απαραίτητη για αυτόν δοσολογία.

Οι παρενέργειες του φαρμάκου αυξάνονται όταν τα άτομα λαμβάνουν υψηλότερες από το επιτρεπτό δόσεις ή χρησιμοποιούν μια μορφή της ιβερμεκτίνης που προορίζεται για ζώα. Άτομα που έλαβαν μη συνταγογραφούμενη ιβερμεκτίνη οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο. Κάποιοι μάλιστα έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό έναντιας στον COVID-19;

Όχι! Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν με βεβαιότητα το εάν η ιβερμεκτίνη μπορεί ή δεν μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο έναντι της μόλυνσης από κορωνοϊό. Αλλά χωρίς λεπτομερή στοιχεία, ομοσπονδιακές υπηρεσίες, όπως ο FDA, δεν μπορούν να το υποστηρίξουν για τη συγκεκριμένη χρήση. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για όλα τα φάρμακα που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΕΙΥ) διεξήγαγαν μια μελέτη για την ιβερμεκτίνη το 2021. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, τα ΕΙΥ συμβουλεύουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ως θεραπεία κατά του κορωνοϊού.

Τα ΕΙΥ δηλώνουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές. Μόνο τότε θα μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη καθοδήγηση για το ρόλο της ιβερμεκτίνης στη θεραπεία του COVID-19.

Αρκετές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες έχουν δείξει πιθανή επίδραση κατά του COVID-19. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία αυτή τη στιγμή που να υποδηλώνουν ότι η ιβερμεκτίνη έχει την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

Πολλοί οργανισμοί υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ταχθεί κατά της χρήσης της ιβερμεκτίνης ως φάρμακο θεραπείας για τον COVID-19. Μεταξύ των οργανισμών που έλαβαν θέση έναντι της χρήση του φαρμάκου:

  • Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
  • Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
  • American Medical Association (AMA) και American Pharmacists Association (APhA)/
  • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
  • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).
  • Η Merck, η εταιρεία που παράγει έναν κοινό τύπο ιβερμεκτίνης, που ονομάζεται Stromectol, έχει επίσης απορρίψει το δικό τους φάρμακο ως θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Πηγή:
allaboutvision.com