Βραβείο Νόμπελ για την καταπολέμηση της Ογκοκερκίασης

βραβείο Νόμπελ

Οι επιστήμονες William C. Campbell και Satoshi Ōmura ήταν από κοινού οι νικητές του βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για το 2015. Οι επιστημονικές μελέτες κι ανακαλύψεις τους βοήθησαν καταλυτικά στην αντιμετώπιση της Ογκοκερκίασης.

Η ογκοκερκίαση, γνωστή ως τύφλωση των ποταμών, προκαλείται από παράσιτο σκουληκιού που εντοπίζεται σε ταχέως κινούμενα νερά, ποταμούς και ρέματα. Για πολλά χρόνια, η ασθένεια στοίχειωνε τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της υποσαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται και 270.000 τυφλώνονταν από το παράσιτο. Χωρίς θεραπεία, περίπου οι μισοί από αυτούς που θα μολυνθούν, θα τυφλωθούν.

Ιβερμεκτίνη είναι το μοναδικό φάρμακο που μειώνει δραστικά τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου

Το φάρμακο, ιβερμεκτίνη, που οι δύο άνδρες βοήθησαν στο να ανακαλυφθεί, μειώνει δραστικά τον ρυθμό μετάδοσης της τύφλωσης της ογκοκερκίασης. Το 2013, η Κολομβία επιβεβαιώθηκε ως απαλλαγμένη από την παρασιτική λοίμωξη, ακολουθούμενη από τον Ισημερινό το 2014. Άλλες χώρες όπως το Μεξικό αναμένεται να εξαλείψουν την ασθένεια στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Νόμπελ, οι αποδέκτες του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής του 2015 «έδωσαν στην ανθρωπότητα ισχυρά νέα μέσα για την καταπολέμηση αυτών των εξουθενωτικών ασθενειών που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Οι συνέπειες όσον αφορά τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και τη μειωμένη ταλαιπωρία είναι ανυπολόγιστες».

Η επιτροπή έδωσε επίσης μέρος από το βραβείο Νόμπελ και στον Youyou Tu για τις δικές του μελέτες στην καταπολέμηση της ελονοσίας. Η έρευνά του επικεντρώνονταν σ’ ένα φάρμακο που μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη θνησιμότητα από τη θανατηφόρα νόσο της ελονοσίας.

Ο Hugh R. Taylor, Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Οφθαλμολογίας, προέβλεψε ότι η νέα θεραπεία θα τερματίσει την ενδημία της ογκοκερκίασης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το 2012 σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. Σήμερα, οι ανακαλύψεις αυτές από κοινού με άλλες έρευνες έχουν βοηθήσει σημαντικά στην εξάλειψη της νόσου της ογκοκερκίασης.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org