12 κρυφά σημάδια που υποδηλώνουν ότι τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται γυαλιά

παιδιά

Τα προβλήματα όρασης στα παιδιά μπορούν να εμφανιστούν με τρόπους που συχνά δεν είναι εύκολα αντιληπτοί. Τα σημάδια δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθρα.

Οι αδυναμίες της όρασης είναι συχνές σε παιδιά σχολικής ηλικίας και η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα ζευγάρι συνταγογραφούμενα γυαλιά. Αν όμως τα προβλήματα της όρασης παραμείνουν χωρίς διάγνωση ή θεραπεία, μπορούν να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην υγεία των ματιών του παιδιού και να επηρεάσουν τη σχολική επίδοσή του.

Ορισμένα από τα συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με προβλήματα όρασης είναι τα ακόλουθα:

  • Τείνουν να κλείνουν το ένα μάτι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων όπως το διάβασμα ή η παρακολούθηση τηλεόρασης.
  • Αποφεύγουν δραστηριότητες που απαιτούν κοντινή όραση (διάβασμα, εργασία, χρήση υπολογιστή) ή όραση εξ αποστάσεως (αθλήματα).
  • Οι βαθμοί τους είναι χαμηλότεροι από τον κανονικό.
  • Παραπονιούνται για κουρασμένα μάτια ή πονοκέφαλο.
  • Τρίβουν συνεχόμενα τα μάτια τους.
  • Παρουσιάζουν ευαισθησίες στο φως.
  • Τα μάτια τους δακρύζουν χωρίς προφανή λόγο.
  • Κρατούν τα βιβλία ασυνήθιστα κοντά στο πρόσωπό τους.
  • Χάνουν τη σειρά των προτάσεων κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης
  • Χρησιμοποιούν το δάχτυλό τους για να καθοδηγούν τα μάτια τους κατά μήκος της σελίδας.
  • Κάθονται πολύ κοντά σε τηλεοράσεις ή οθόνες υπολογιστών.
  • Στραβίζουν ή γέρνουν το κεφάλι τους για να δουν καλύτερα.

Η θολή όραση μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει στο σχολείο. Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις μπορούν να ανιχνεύσουν το πρόβλημα αυτό και να βοηθήσουν στον σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής θεραπείας.

Εάν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από αυτά τα σημάδια, πραγματοποιήστε μια οφθαλμολογική εξέταση. Ο ειδικός είναι σε θέση να σας εξηγήσει τις υποκείμενες αιτίες των συμπτωμάτων.

Διαθλαστικά σφάλματα σε παιδιά

Τα διαθλαστικά σφάλματα είναι οι πιο συχνές αιτίες προβλημάτων όρασης στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Όταν τα παιδιά εμφανίζουν διαθλαστικά σφάλματα, είναι συνήθως ένα από τα ακόλουθα:

Αυτά τα διαθλαστικά σφάλματα μπορούν συνήθως να διορθωθούν με ένα ζευγάρι συνταγογραφούμενα γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής. Θα λάβετε μια συνταγή από τον οφθαλμίατρο που θα κάνει τη διάγνωση με την οποία μπορείτε να αγοράσετε τα κατάλληλα για εσάς γυαλιά ή τους κατάλληλους φακούς επάφης.

Η μυωπία είναι ένα διαρκώς αυξανόμενο σύμπτωμα στα παιδιά

Είναι φυσικό η μυωπία να αυξάνεται λίγο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά μερικές φορές εξελίσσεται ταχύτατα. Αυτή η μορφή της μυωπίας είναι ευρέως γνωστή ως προοδευτική μυωπία.

Αυτό το υψηλό επίπεδο μυωπίας αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που απειλούν την όραση, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πλέον τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους επιβραδύνοντας την εξέλιξη της μυωπίας.

Άλλα προβλήματα όρασης σε παιδιά

Τα διαθλαστικά σφάλματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το φως εγγράφεται στο εσωτερικό του ματιού, αλλά άλλες οφθαλμικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια κινούνται.

Μεταξύ 5% και 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας πιστεύεται ότι έχουν πρόβλημα εστίασης των ματιών.

Σ’ αυτές τις παθήσεις περιλαμβάνονται:

  • Στραβισμός: πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο ευθυγραμμίζονται τα μάτια. Ο στραβισμός αναφέρεται συχνά ως μια πάθηση που χαρακτηρίζει από την κλήση των ματιών προς τη μέσα πλευρά του προσώπου.
  • Αμβλυωπία: πάθηση στην οποία το ένα μάτι παρουσιάζει μεγαλύτερη οπτική οξύτητα απ’ ό,τι το άλλο.
  • Ανεπάρκεια σύγκλισης: πρόκειται για μια μορφή διαλείπουσας εξωτροπίας, η οποία είναι η ίδια ένας τύπος στραβισμού. Τα μάτια δυσκολεύονται να συνεργαστούν για να εστιάσουν σε κοντινά αντικείμενα. Όταν ένα παιδί προσπαθεί να εστιάσει σε κάτι που βρίσκεται κοντά του, το ένα του μάτι στρέφεται ελαφρώς προς τα έξω, αντί προς τα μέσα.

Τα διαθλαστικά σφάλματα και τα προβλήματα εστίασης δεν είναι οι μόνες οφθαλμικές παθήσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή ενός παιδιού.

Άλλα κοινά προβλήματα περιλαμβάνουν:

  • Αχρωματοψία: με μεγαλύτερη ακρίβεια, γνωστή ως ανεπάρκεια χρωματικής όρασης, η αχρωματοψία προκαλεί προβλήματα στην εμφάνιση ορισμένων – αλλά σπάνια όλων – των χρωμάτων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αχρωματοψίας.
  • Απώλεια όρασης: οι πιο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν τραυματισμούς, συγγενείς παθήσεις και επιπλοκές που προέρχονται από άλλα προβλήματα υγείας. Περίπου το 3% των παιδιών κάτω των 18 ετών έχουν είτε με προβλήματα όρασης είτε είναι τυφλά.

Σύνδεση της όρασης με την προσοχή και τις μαθησιακές διαταραχές

Μεταξύ 5% και 15% των παιδιών σχολικής ηλικίας επηρεάζονται από μαθησιακές διαταραχές. Περίπου το 80% αυτών είναι διαταραχές που σχετίζονται με την ανάγνωση, όπως η δυσλεξία. Σχεδόν 1 στα 10 παιδιά σχολικής ηλικίας έχει διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Αυτές οι παθήσεις δεν είναι οι ίδιες διαταραχές της όρασης, αλλά μπορεί να συνυπάρχουν με ορισμένα προβλήματα των οφθαλμών.

Η ανεπάρκεια σύγκλισης είναι ένα από αυτά τα προβλήματα. Είναι στενά συνδεδεμένη με προβλήματα προσοχής και είναι τρεις φορές συχνότερη σε άτομα με ΔΕΠΥ από ό,τι εκείνα χωρίς.

Εκτός από τα οπτικά συμπτώματα, η ανεπάρκεια σύγκλισης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα προσοχής που περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης.
  • Δυσκολία ανάγνωσης χωρίς διακοπή.
  • Αργή ανάγνωση

Ευτυχώς, η θεραπεία για την ανεπάρκεια σύγκλισης είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική και μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ανακτήσει την όρασή του.

Πηγή:
allaboutvision.com