Οφθαλμολογικές εξετάσεις για ενήλικες άνω των 65 ετών

οφθαλμολογικές εξετάσεις

Καθώς μεγαλώνουμε, οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις των ματιών γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τη διατήρηση και την εύρυθμη λειτουργία των ματιών μας.

Η πρεσβυωπία ξεκινά συνήθως στις αρχές της πέμπτης δεκαετίας, δηλαδή λίγο μετά τα 40, και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και άτομα που βλέπουν καλά και δεν έχουν οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, είναι φυσικό να υποστούν αλλαγές στην όραση που μπορεί αρχικά να μην είναι προφανείς. Για παράδειγμα, μπορεί σταδιακά να γίνει πιο δύσκολο να διακρίνουμε ένα αντικείμενο από το φόντο του όταν μοιράζονται το ίδιο χρώμα (όπως ένα λευκό φλιτζάνι καφέ επάνω σ’ ένα λευκό τραπέζι). Αυτό ονομάζεται απώλεια της «ευαισθησίας αντίθεσης».

Για τους ηλικιωμένους, η ικανότητα να βλέπεις καλά σε διαφορετικό φωτισμό μπορεί να αλλοιωθεί. Όταν πηγαίνετε από μια καλά φωτισμένη περιοχή σε μια περιοχή με χαμηλό φως (ή το αντίστροφο), τα μάτια σας μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν και να εστιάσουν στα αντικείμενα του χώρου, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, η προσαρμογή αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη.

Επιπλέον, τα προβλήματα προσαρμογής στο φως και το σκοτάδι και οι οφθαλμικές παθήσεις που επηρεάζουν την περιφερική όραση καθιστούν την οδήγηση δύσκολη υπόθεση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και των άσχημων καιρικών συνθηκών, όπου η οπτική αντίληψη είναι περισσότερο περιορισμένη.

Για τους ηλικιωμένους οδηγούς, η Εθνική Αρχή Ασφάλειας Κυκλοφορίας συνιστά τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:

  • Παρακολουθήστε μαθήματα οδήγησης ειδικά σχεδιασμένα για ηλικιωμένους.
  • Μην οδηγείτε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Μην αυξάνεται υπερβολικά την ταχύτητα της οδήγησης.
  • Να είστε πολύ προσεκτικοί στις διασταυρώσεις.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά να διατηρείτε το παρμπρίζ σας καθαρό μέσα κι έξω. Επιπλέον, θα πρέπει να φοράτε πάντα τα γυαλιά οράσεως κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, θεωρούνται πάρα πολύ σημαντικές οι ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις. Έτσι, θα ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες παθήσεις των ματιών και αλλοίωση της οπτικής οξύτητας. Μέσω της τακτικής παρακολούθησης των οφθαλμών γίνεται δυνατή η ανίχνευση παθήσεων που μπορεί να μην έχουν φανερά συμπτώματα. Επιπλέον, προλαμβάνεται η πρόληψη και η θεραπεία νόσων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο μέλλον. Όσο γρηγορότερα εντοπιστεί ένα πρόβλημα, τόσο πιο πιθανή είναι η επιτυχής θεραπεία.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο οφθαλμίατρος θα ελέγξει για οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως:

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως με την οφθαλμολογική εξέταση ο γιατρός είναι σε θέση να εντοπίσει γενικότερα προβλήματα υγείας. Ο οφθαλμολόγος μπορεί να εντοπίσει και προβλήματα που δύναται να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία, όπως ο διαβήτης ή το εγκεφαλικό.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org