Επιφορά: Δακρυϊκή διαρροή

δακρυϊκή διαρροή

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τα μάτια μας μπορεί να έχουν διαρροή δακρύων. Συχνά δεν είναι σοβαρό, αλλά μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης.

Η Επιφορά μπορεί να προκληθεί από το έντονο ηλιακό φως, τους δυνατούς ανέμους και το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα μάτια σας μπορεί επίσης να δακρύσουν αν εισέλθει κάτι μέσα τους, από μια βλεφαρίδα μέχρι ένα κομμάτι σκόνης. Εάν μόνο ένα μάτι έχει υπερχείλιση, είναι πολύ πιθανό να έχει κάτι μέσα σε αυτό. Το τσούξιμο των υδαρών ματιών μπορεί επίσης να προκληθεί από χημικές ουσίες, όπως το χλώριο στις πισίνες ή τα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης. Αλλεργίες όπως η ρινίτιδα  μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και υπερχειλίσει δακρύων.

Η δακρυϊκή διαρροή μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης

Ιογενής επιπεφυκίτιδα (μια λοίμωξη του επιπεφυκότα στο μπροστινό μέρος του βολβού του ματιού σας. επίσης γνωστή ως ερυθρά μάτια ή κριθαράκι)

Βλεφαρίτιδα (λοίμωξη στο εξωτερικό άκρο του βλεφάρου σας)

Stye (ή αλλιώς ορδέλαιο), επρόκειτο για ένα είδος λοίμωξης σε ένα από τα ωοθυλάκια από όπου αναπτύσσονται οι βλεφαρίδες σας ή σε έναν από τους αγωγούς ελαίου στο βλέφαρό σας.

Τα μάτια σας μπορεί να είναι πιο πιθανό να δακρύσουν όταν είστε κουρασμένοι ή αγχωμένοι. Οι φραγμένοι δακρυϊκοί πόροι μπορούν να εμποδίσουν τα δάκρυά μας να στραγγίσουν σωστά, με αποτέλεσμα να δακρύζουν τα μάτια.

Ορισμένα προβλήματα βλεφάρων μπορεί να προκαλέσουν δακρύρροια, όπως εκτρόπιο (όπου το κάτω βλέφαρο πέφτει μακριά από το μάτι) ή εντρόπιο (όπου το βλέφαρο στρέφεται προς τα μέσα).

Εάν έχετε εκτεθεί σε έντονο φως χωρίς γυαλιά ηλίου ή κοιτάξατε απευθείας στον ήλιο, τα μάτια σας μπορεί να έχουν υποστεί ζημιά από τις ακτίνες UV. Αυτό ονομάζεται φωτοκερατίτιδα και μπορεί να προκαλέσει διαρροή δακρύων και εντόνους πόνους στα μάτια σας. Όπως ένα ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα σας, συνήθως υποχωρεί από μόνο του μέσα σε λίγες μέρες.

Τα ερεθισμένα ματιά μπορούν να οδηγήσουν σε δακρυϊκή διαρροή

Παραδόξως, μπορείτε να έχετε υγρά μάτια ως συνέπεια της ξηροφθαλμίας. Η ξηροφθαλμία μπορεί να προκληθεί από:

Φορώντας φακούς επαφής

Εκτενής έκθεση των ματιών σε ηλεκτρονικές οθόνες

Έκθεση σε δυνατούς ανέμους

Να βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους σε κλιματιζόμενα ή θερμαινόμενα δωμάτια

Κάπνισμα

Κατανάλωση αλκοόλ

Παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων

Ορισμένες μακροχρόνιες ιατρικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο Sjögren ή ο λύκος. Εάν έχετε ξηροφθαλμία, τα μάτια σας μπορούν να προσπαθήσουν να το αντισταθμίσουν παράγοντας περισσότερα δάκρυα λάθος τύπου, που οδηγεί σε δακρύρροια.

Οι επιπτώσεις από τη δακρυϊκή διαρροή

Εάν τα μάτια σας έχουν συχνή δακρύρροια, σε εκτεταμένη ποσότητα μπορεί να επηρεάσουν την όρασή σας. Τα βλέφαρά σας μπορεί επίσης να ερεθιστούν και να ερεθιστούν, λόγω των υπερβολικών δακρύων και του υπερβολικού σκουπίσματος ή τριβής των ματιών σας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για τα υγρά μάτια. Ποια θεραπεία είναι καλύτερη για εσάς εξαρτάται από το αίτιο της πάθησης. Η θεραπεία δεν είναι πάντα απαραίτητη, καθώς τα υγρά μάτια συχνά σταματούν να δακρύζουν από μόνα τους.

Εάν το μάτι σας δακρύζει επειδή έχει εισέρθει κάτι μέσα του, τα συνεχόμενα βλεφαρίσματα μπορεί να σας βοηθήσουν να το βγάλετε. Μπορείτε επίσης να ξεπλύνετε τα μάτια σας με κρύο, βρασμένο νερό ή με ένα αποστειρωμένο οφθαλμικό πλύσιμο. Εάν έχετε μια χημική ουσία στο μάτι σας λόγω ενός προϊόντος καθαρισμού ή κάτι παρόμοιου, θα συνιστούσαμε να ξεπλύνετε με άφθονο κρύο, βρασμένο νερό και επίσης να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Λόγο της ξηροφθαλμίας τα ματιά παράγουν περισσότερα δάκρυα από το σύνηθες για να αντισταθμίσουν την έλλειψη στα δάκρυα. Σε αυτή την περίπτωση, οι οφθαλμικές σταγόνες για υγρά μάτια είναι ιδανική θεραπεία. Οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες ή τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να αποτρέψουν το στέγνωμα των ματιών σας, εμποδίζοντάς τα να ποτίζουν πολύ.

Εάν έχετε φαγούρα ή ξερά μάτια που προκαλούνται από αλλεργία, όπως η ρινίτιδα, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες επιλογές: δισκία, ρινικά σπρέι και οφθαλμικές σταγόνες. Μπορείτε επίσης να αποφεύγετε εξορμήσεις στη φύση τις ανοιξιάτικες περιόδους οπού η ποσότητα γύρης στον ατμόσφαιρα είναι αρκετά υψηλή. Εάν τα φάρμακα που  σας χορηγήθηκαν χωρίς ιατρική συνταγή δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάτι πιο ισχυρό, όπως μια θεραπεία με στεροειδή. Εάν έχετε φραγμένους δακρυϊκούς πόρους, μπορείτε να τους ξεμπλοκάρετε με μια μικρή επέμβαση ρουτίνας. Επίσης, εάν τα μάτια σας δακρύζουν λόγω ενός προβλήματος των βλεφάρων όπως το εκτρόπιο ή το εντρόπιο, μπορείτε να το διορθώσετε με χειρουργική επέμβαση.

Συνιστάτε επίσκεψη στον οπτομέτρη ή τον γιατρό σας εάν:

Η δακρύρροια επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες

Παρουσιάζετε εντόνους πόνους στα μάτια σας

Το κάτω βλέφαρό πέφτει μακριά από το μάτι σας ή το βλέφαρό σας γυρίζει προς τα μέσα

Παρουσιάσετε οποιοδήποτε πρήξιμο ή εξογκώματα στα βλέφαρά σας

Παρουσιάσετε αλλαγή ή απώλεια στην όρασή σας

Πηγή: visionexpress.com