Βλεφαρίτιδα: αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι η φλεγμονή των βλεφάρων που προκαλεί κοκκίνισμα, ερυθρότητα, δακρύρροια και σχηματισμό «κύστης» στα βλέφαρα. Ονομάζεται επίσης και χρόνια βλεφαρίτιδα και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς επανεμφανίζεται περιοδικά.

Μια έρευνα από οφθαλμίατρους στις ΗΠΑ αποκάλυψε ότι μεταξύ του 37% και του 47% των ασθενών τους παρουσιάζουν κάποιο βαθμό φλεγμονής στα βλέφαρα.

Η βλεφαρίτιδα δεν είναι μεταδοτική και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρή βλάβη στα μάτια ή την όρασή. Μπορεί, ωστόσο, να αποδειχθεί ιδιαίτερα δυσάρεστη και ενοχλητική.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες βλεφαρίτιδας, όπως:

  • Βακτηριακή λοίμωξη
  • Δυσλειτουργία του ινομυώδους αδένα
  • Ξηροφθαλμία
  • Μυκητιασική λοίμωξη
  • Παράσιτα (ακάρεα ή ψείρες των βλεφαρίδων)
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (πιτυρίδα του τριχωτού της κεφαλής και των φρυδιών)

Η βλεφαρίτιδα και η ξηροφθαλμία εμφανίζονται συχνά ταυτόχρονα και δεν είναι γνωστό, εάν η ξηροφθαλμία προκαλεί τη βλεφαρίτιδα ή η βλεφαρίτιδα προκαλεί την ξηροφθαλμία. Ορισμένοι ερευνητές και ιατροί πιστεύουν ότι αυτές οι δύο καταστάσεις μπορεί να αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου χρόνιου προβλήματος στον οφθαλμό που ονομάζεται σύνδρομο βλεφαρίτιδας-ξηροφθαλμίας (DEBS).

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας, η ξηροφθαλμία είναι απλώς η καθυστερημένη εκδήλωση της βλεφαρίτιδας. Συνεπώς, η θεραπεία της βλεφαρίτιδας θα αποτρέψει, θα μειώσει ή θα εξαλείψει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας.

Η βλεφαρίτιδα συνδέεται συνήθως με την υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων που ζουν κατά μήκος και στη βάση των βλεφάρων. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται και δημιουργούν μια δομή που ονομάζεται biofilm.

Τα παρασιτικά ακάρεα των βλεφαρίδων, που ονομάζονται Demodex, τρέφονται με το biofilm, κάτι που οδηγεί με τη σειρά του σε υπερανάπτυξη αυτών των ακάρεων. Η υπερανάπτυξη των ακάρεων είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της φλεγμονής.

Τα βακτήρια που βρίσκονται στις βλεφαρίδες παράγουν επίσης ουσίες που ονομάζονται εξωτοξίνες και προκαλούν φλεγμονή στους αδένες που εκκρίνουν λάδι στα βλέφαρα, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ξηροφθαλμίας.

Η βλεφαρίτιδα συνδέεται επίσης συχνά και με δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, το έκζεμα, η πιτυρίδα και η ψωρίαση.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας είναι:

  • Κόκκινα, πρησμένα βλέφαρα
  • Σχηματισμός κύστης εντός των βλεφάρων
  • Φαγούρα στα μάτια και τα βλέφαρα
  • Ευαισθησία στο φως
  • Δακρύρροια
  • Αίσθηση ξένου σώματος εντός του ματιού
  • Θολή όραση
Παθήσεις που σχετίζονται με βλεφαρίτιδα

Εάν έχετε χρόνια βλεφαρίτιδα, είναι πιθανό να έχετε επίσης μία ή περισσότερες σχετιζόμενες παθήσεις όπως:

Κριθαράκι: Πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό τμήμα του ματιού. Το κριθαράκι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ενός μικρού εξανθήματος, κοκκίνισμα, οίδημα και πόνο στο βλέφαρο.

Χαλάζιο: Είναι μια χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την απόφραξη ορισμένων αδένων που παράγουν λάδι. Προκαλεί κοκκίνισμα, πρήξιμο αλλά και εμφάνιση εξανθήματος στο μάτι.

Ξηροφθαλμία: Το φράξιμο των αδένων ελαίου στο βλέφαρο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ξηροφθαλμίας.

Προβλήματα στις βλεφαρίδες: Η χρόνια βλεφαρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ουλές που οδηγούν σε λανθασμένη κατεύθυνση των βλεφαρίδων, ακόμη και στην απώλεια τους.

Προβλήματα στον κερατοειδή: Εάν η χρόνια βλεφαρίτιδα προκαλέσει τη μεταβολή της κατεύθυνσης των βλεφαρίδων προς το εσωτερικό του ματιού, τότε μπορεί να προκληθεί, λόγω της τριβής, τραυματισμός του κερατοειδούς, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και ο κίνδυνος μόλυνσής του.

Επιπεφυκίτιδα: Η χρόνια βλεφαρίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα. Όταν η βλεφαρίτιδα και η επιπεφυκίτιδα εμφανίζονται μαζί, η συνδυασμένη αυτή κατάσταση ονομάζεται βλεφαροεπιπεφυκίτιδα.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία της βλεφαρίτιδας πρέπει να ξεκινήσει με μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρό, προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία της φλεγμονής. Ο γιατρός θα εξετάσει τα μάτια και τα βλέφαρά σας για να αξιολογήσει το πρόβλημα και να καθορίσει τον καταλληλότερο τύπο θεραπείας.

Μια καθημερινή αγωγή με ζεστές κομπρέσες και απολέπιση των βλέφαρών μπορεί να απομακρύνει πολλά από τα βακτήρια που σχετίζονται με την ασθένεια. Ωστόσο, δεν είναι απίθανη και η συνταγογράφηση ειδικών σκευασμάτων.

Συμβουλές για τον καθαρισμό των βλεφάρων

Για να καθαρίσετε τα βλέφαρά σας:

  • Πλύνετε τα χέρια σας και μετά βρέξτε ένα καθαρό βαμβακερό πανί με το διάλυμα καθαρισμού που σας πρότεινε ο γιατρός σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μία μπατονέτα.
  • Σκουπίστε απαλά τις βλεφαρίδες και τη γύρω περιοχή.
  • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Επαναλάβετε τη διαδικασία για το κάθε μάτι ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας διαφορετικό πανί κάθε φορά.

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας ζητήσει να καθαρίζετε τα βλέφαρά σας αρκετές φορές την ημέρα, όταν βρίσκεστε στην αρχή της θεραπείας σας.

Θα ήταν καλό να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση μακιγιάζ, όταν έχετε βλεφαρίτιδα, επειδή τα προϊόντα αυτά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά στην υγεία των βλεφάρων.

Πώς να αποτρέψετε τη βλεφαρίτιδα

Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση, που σημαίνει πως μπορεί να επανέλθει ξανά και να αποτελέσει ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα υγείας.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τη βλεφαρίτιδα και να παρεμποδίσετε την επανεμφάνισή της είναι να καθαρίζετε τα βλέφαρά σας καθημερινά. Έτσι θα αποτρέψετε τη συσσώρευση βακτηριδίων και ακάρεων κατά μήκος των βλεφάρων. Διατίθενται διάφορα προϊόντα απολέπισης. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε τις τεχνικές καθαρισμού που αναφέρθηκαν παραπάνω. Υπάρχουν επίσης και ορισμένα προϊόντα καθαρισμού που διατίθενται με συνταγογράφηση, σε περίπτωση που έχετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε βλεφαρίτιδα.

Ο οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει και συμπληρώματα διατροφής, όπως ωμέγα-3 που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για την υγεία των ματιών.

Βλεφαρίτιδα και φακοί επαφής

Εάν εμφανίσετε βλεφαρίτιδα και χρησιμοποιείτε φακούς επαφής, θα πρέπει να διακόψετε τη χρήση τους. Τουλάχιστον έως ότου αντιμετωπιστεί επιτυχώς το πρόβλημα της βλεφαρίτιδας. Η χρήση των φακών, όταν έχετε φλεγμονή των βλεφάρων, μπορεί να οδηγήσει στην μεταφορά βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στην επιφάνεια των οφθαλμών. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δυνητικά πιο σοβαρών ασθενειών.

Αφού αντιμετωπιστεί επιτυχώς η βλεφαρίτιδα, μπορείτε να συνεχίσετε να φοράτε τους φακούς σας. Εάν χρησιμοποιείτε φακούς πολλών χρήσεων, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τους αντικαταστήσετε με φακούς μίας χρήσης, οι οποίοι ενδέχεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με τη βλεφαρίτιδα.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com