Τι είναι ο βλεφαρόσπασμος-σύσπαση στα βλέφαρα;

βλεφαρόσπασμος

Τι είναι οι σπασμοί των βλεφάρων;

Οι βλεφαροσπασμοί δημιουργούνται όταν το ένα ή και τα δύο βλέφαρα  συσπώνται ή κλείνουν ξαφνικά. Αυτές οι κινήσεις είναι ακούσιες, που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις εξελίξετε.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι βλεφαροσπασμών είναι: βλεφαρόσπασμος (ή τικ), ιδιοπαθής βλεφαρόσπασμος και σπασμός ημιπρόσωπου.

Τι είναι η σύσπαση των βλεφάρων;

Μια σύσπαση των βλεφάρων (ή τικ) είναι όταν το βλέφαρό σας κινείται γρήγορα για μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η σύσπαση δεν επηρεάζει την όρασή σας. Οι συσπάσεις των βλεφάρων είναι συχνές και συχνά προκαλούνται από άγχος και κούραση.

Οι περισσότερες βλεφαρικές συσπάσεις είναι μικρής διάρκειας και υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Συχνά μπορείτε να απαλλαγείτε από την σύσπαση των βλεφάρων εάν κοιμάστε αρκετά, μειώσετε το άγχος και περιορίσετε την καφεΐνη στη διατροφή σας.

Εάν οι συσπάσεις φαίνεται να επιδεινώνονται, φροντίστε να ενημερώσετε τον οφθαλμίατρο σας άμεσα.

Τι είναι ο συνήθης βλεφαρόσπασμος;

Ο βλεφαρόσπασμος ονομάζεται η κατάσταση οπού το ένα ή και τα δύο βλέφαρά ανοιγοκλείνουν ακούσια. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικές ώρες. Στην αρχή, αντιδραστικά, θα νιώσετε να την ανάγκη να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας, ακόμη και να τσιμπήσετε το συγκεκριμένο σημείο. Σε προχωρημένα στάδια, τα βλέφαρά σας μπορεί να κλείνουν τόσο σφιχτά που δεν μπορείτε να δείτε. Αυτοί οι σπασμοί μπορούν επίσης να επηρεάσουν άλλους μύες στο πρόσωπό σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να ανεβείτε σκάλες, να οδηγήσετε αυτοκίνητο, να πάτε στη δουλειά ή να κάνετε άλλα πράγματα.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο βλεφαρόσπασμος προκαλείται από μια νευρική ώθηση, αλλά δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει.

Πώς αντιμετωπίζεται ο βλεφαρόσπασμος;

Υπάρχουν μερικές επιλογές για τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (εμβόλια), μια μυοχαλαρωτική ουσία. Μια πολύ λεπτή βελόνα χρησιμοποιείται για την ένεση του φαρμάκου στους μύες στο πάνω και κάτω μέρος του ματιού σας.

Οι σπασμοί αρχίζουν να εξαφανίζονται οπουδήποτε από μια ημέρα έως 2 εβδομάδες μετά την ένεση. Αυτή η ανακούφιση διαρκεί περίπου 3 μήνες.

Εάν οι ενέσεις δεν είναι χρήσιμες ή δεν συνιστώνται, ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν για τους βλεφαροσπασμούς. Ο οφθαλμίατρος σας θα εργαστεί για να βρει τον κατάλληλο συνδυασμό φαρμάκων που θα σας βοηθήσει. Είναι θέμα εύρεσης της σωστής ισορροπίας μεταξύ των οφελών (πώς βοηθά το φάρμακο) και των παρενεργειών (προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει το φάρμακο).

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή όταν οι ενέσεις και τα φάρμακα δεν έχουν αποτέλεσμα. Ειδικότερα, υπάρχουν δύο συνήθεις τύποι χειρουργικής επέμβασης για τον ιδιοπαθή βλεφαρόσπασμο. Η πρώτη επέμβαση αφαιρεί τον μυ του προσώπου που προκαλεί σπασμούς. Σε αντίθεση, η άλλη αφαιρεί ένα τμήμα του νεύρου για να κάνει τους σπασμούς λιγότερο επιβλαβείς.

Ο οφθαλμίατρος θα σας προτείνει ανάλογες θεραπείες για την περίπτωση του βλεφαροσπασμού σας.

Τι είναι ο ημιπροσωπικός σπασμός;

Ο ημιπροσωπικός σπασμός πραγματοποιείτε όταν οι μύες στη μία πλευρά του προσώπου συστέλλονται (σφίγγονται). Αυτοί οι σπασμοί μπορεί να ξεκινήσουν κοντά στο μάτι σας και στη συνέχεια να επηρεάσουν άλλα μέρη του προσώπου σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ημιπροσωπικός σπασμός μπορεί να διαρκέσει από αρκετές ημέρες έως μερικούς μήνες.

Οι ημιπροσωπικοί σπασμοί φαίνεται να αναπτύσσονται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο πιέζει ένα νεύρο του προσώπου.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ημιπροσωπικός σπασμός;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ημιπροσωπικούς σπασμούς βρίσκουν ότι η θεραπεία με ενέσεις αλλαντοτοξίνης έχει αποτέλεσμα. Όπως και με τη θεραπεία του βλεφαρόσπασμου, οι συγκεκριμένες ενέσεις χρησιμοποιούνται για να χαλαρώσουν το νεύρο στους ημιπροσωπικούς σπασμούς.

Περιστασιακά, χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές θεραπείες, αλλά γενικά είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τις ενέσεις. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της πίεσης στα νεύρα.

Ο οφθαλμίατρος σας θα προτείνει τον κατάλληλο τύπο θεραπεία για την κατάσταση σας.

Πηγή : aao.org.com