Πολωτικά γυαλιά ηλίου και μη πολωτικά: ποιές οι διαφορές τους;

πολωτικά γυαλιά

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πολωτικών και των μη πολωτικών γυαλιών ηλίου;

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου όπως και τα μη πολωτικά σκουραίνουν ελαφρώς όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Ωστόσο, εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες μεταξύ αυτών των γυαλιών. Οι πολωτικοί φακοί έχουν την ικανότητα να μειώνουν την ανάκλαση του φωτός που προσκρούει επάνω στις επίπεδες επιφάνειες. Επιπλέον, λόγω αυτής της δυνατότητας, καθιστούν την οδήγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας ασφαλέστερη, αφού προσφέρουν καθαρότερη όραση. Παρόλα αυτά, έχουν επίσης και μερικά μειονεκτήματα.

Το να επιλέξετε το ιδανικό ζευγάρι γυαλιών ηλίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλώ δε μάλλον, όταν εξετάζετε και τις ειδικές επιστρώσεις που διαθέτουν οι φακοί. Για αυτό λοιπόν, παρουσιάζουμε μερικές βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων γυαλιών. Έτσι, θα μπορείτε να αποφασίσετε ποιο εύκολα τι είναι καλύτερο για εσάς.

Πολωτικά γυαλιά και εξωτερικοί χώροι

Πολλοί άνθρωποι παρατηρούν τις διαφορές μεταξύ των πολωτικών και των μη πολωτικών γυαλιών ηλίου, όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Η ειδική επίστρωση των πολωτικών φακών είναι η ικανότητα να εμποδίζει το ανακλώμενο φως να χτυπήσει τους οφθαλμούς σας. Αυτή η λειτουργεία του φακού μειώνει τη θολότητα και την λάμψη που εμποδίζει την όραση.

Όταν φοράτε γυαλιά με πολωτικούς φακούς, μπορείτε να διακρίνετε καλύτερα την επιφάνεια του νερού και το εσωτερικού του, αφού οι φακοί εμποδίζουν τις ακτίνες του φωτός και τις εκλάμψεις του νερού. Για το λόγο αυτό οι πολωτικοί φακοί είναι η καλύτερη επιλογή γυαλιών για όσους απολαμβάνουν το ψάρεμα και τη βαρκάδα.

Επιπλέον, οι αντιθαμβωτικές ιδιότητες των πολωτικών γυαλιών τα καθιστούν ιδανικά για πεζοπορίες και εξορμήσεις στη φύση. Η επίστρωση που διαθέτουν αυξάνει την αντίθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνεπώς, η όραση είναι πιο καθαρή και ο ουρανός διακρίνεται πιο βαθύς και καθαρός.

Η αντιθαμβωτική και αντανακλαστική επίστρωση των πολωτικών φακών βοηθούν, επίσης,  άτομα που υποφέρουν από ευαισθησία στο φως. Ωστόσο, από χρήστη σε χρήστη η βελτίωση της όρασης και η προστασία που προσφέρουν ποικίλει.

Πολωτικά γυαλιά και οδήγηση

Τα πολωτικά γυαλιά ηλίου είναι μια ιδανική και ασφαλής επιλογή, όταν οδηγείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά όταν το ανακλώμενο φως του ήλιου χτυπά ακριβώς στη σωστή γωνία που παρεμποδίζει την όρασή σας. Οι πολωτικοί φακοί φιλτράρουν το ηλιακό φως που αντανακλάται από τους δρόμους, το χιόνι και τα παρμπρίζ, εξουδετερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερη όραση και, ως εκ τούτου, ασφαλέστερη οδήγηση, απαλλαγμένη από την απόσπαση της προσοχής και την ταλαιπωρία της αντανάκλασης.

Ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και αποτελεσματικά όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, αφού η αντανάκλαση του φωτός είναι λιγότερο έντονη. Μάλιστα, μερικοί προτιμούν τα μη πολωτικά γυαλιά, όταν βρίσκονται σε εν λόγω συνθήκες.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η οδήγηση με πολωτικά γυαλιά ηλίου στο χιόνι μπορεί να είναι μία λιγότερο ασφαλής επιλογή, συγκριτικά με τα μη πολωτικά γυαλιά. Για παράδειγμα, κομμάτια παγωμένου χιονιού που είναι ήδη ελάχιστα ορατά, μπορεί να γίνουν εντελώς αόρατα, χωρίς τις αντανακλάσεις του φωτός στην επιφάνεια τους.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το σκι όπου είναι σημαντικό να βλέπετε καθαρά όλα τα αντικείμενα γύρω σας.

Πολωτικά γυαλιά ηλίου και χρήση οθόνης

Οι ψηφιακές οθόνες, όπως αυτές του smartphone, του φορητού υπολογιστή φαίνονται διαφορετικές όταν τις βλέπετε με τη χρήση πολωτικών φακών.

Για παράδειγμα, οι οθόνες, όταν τις κοιτάζετε με πολωτικούς φακούς, μπορεί να φαίνονται ελαφρώς ξεθωριασμένες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς σκοτεινές, ανάλογα με τη γωνία από την οποία βλέπετε την οθόνη. Αν και αυτό συμβαίνει συνήθως μόνο όταν οι οθόνες περιστρέφονται σε ασυνήθιστη γωνία, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μη πολωτικά  γυαλιά ηλίου δεν προκαλούν αυτή την οπτική παραμόρφωση.

Έχοντας αυτό κατά νου, εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ψηφιακής καταπόνησης των ματιών, μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας, πριν πάρετε προβείτε στην αγορά πολωτικών γυαλιών. Αντί για γυαλιά ηλίου, ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας προτείνει να φοράτε γυαλιά ειδικά σχεδιασμένα για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών που μπλοκάρουν το μπλε φως και διευκολύνουν την όραση.

Πολωτικές επιστρώσεις, ιατρική συνταγογράφηση και τιμή

Τόσο τα πολωτικά όσο και τα μη πολωτικά γυαλιά ηλίου διατίθενται με συνταγογραφούμενους και μη συνταγογραφικούς φακούς.

Οι πολωτικοί συνταγογραφούμενοι φακοί συνήθως συνεπάγονται μια πρόσθετη χρέωση, ωστόσο αυτό δε συμβαίνει πάντα. Ορισμένοι κατασκευαστές περιλαμβάνουν την πόλωση ως τυπικό χαρακτηριστικό των γυαλιών ή το προσφέρουν δωρεάν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τα ‘’ψιλά γράμματα’’, ώστε να μάθετε εάν υπάρχει επιπλέον κόστος.

Εάν δεν χρειάζεστε συνταγογραφούμενους φακούς, τα πολωτικά γυαλιά ηλίου κοστίζουν το ίδιο σε σχέση με τα μη πολωτικά γυαλιά.

Εν τέλει, είναι τα πολωτικά γυαλιά ηλίου καλύτερα από τα μη πολωτικά;

Είτε επιλέξετε να προμηθευτείτε πολωτικά γυαλιά ηλίου είτε μη πολωτικά, το πόσο ωφέλιμα είναι εξαρτάται από τις προτιμήσεις σας και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύετε να τα χρησιμοποιήσετε. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τα πολωτικά γυαλιά ηλίου, ενώ άλλοι προτιμούν τα μη πολωτικά, ώστε να έχουν όραση που προσιδιάζει καλύτερα το γυμνό μάτι.

Συνεπώς, δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο, αλλά πιο λειτουργικό και προσαρμοστικό στις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας. Φυσικά, η καλύτερη επιλογή είναι να διαθέτετε ένα ζευγάρι από το κάθε γυαλί, ώστε να εξυπηρετήστε σε κάθε περίπτωση. Εάν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε γυαλιά, επισκεφθείτε το σαιτ, ώστε να βρείτε το πλησιέστερο κατάστημα οπτικών κοντά σε εσάς.

Πηγή:
allaboutvision.com