Επιστρώσεις φακών: αντι-ανακλαστικοί, ανθεκτικοί στις γρατσουνιές, αντιθαμβωτικοί και UV.

επιστρώσεις φακών

Οι ειδικές επιστρώσεις φακών μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα, την απόδοση και την εμφάνιση των γυαλιών σας. Αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιείτε φακούς μονής όρασης, είτε διεστιακούς ή πολυεστιακούς φακούς.

Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε νέα γυαλιά, σας παρουσιάζουμε διάφορες επιστρώσεις που μπορεί να έχει ο φακός. Με διαφορετικές επιστρώσεις φακών μπορούν να ικανοποιηθούν διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες.

Τι είναι η αντιανακλαστική επίστρωση;

Η αντιανακλαστική επίστρωση (που ονομάζεται και AR) είναι μια μικροσκοπικά λεπτή επίστρωση πολλαπλών στρωμάτων που εξαλείφει τις αντανακλάσεις από την μπροστινή και την πίσω επιφάνεια των φακών.

Η επικάλυψη AR καθιστά τους φακούς σχεδόν αόρατους, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εστιάσουν στα μάτια σας κι όχι στις αντανακλάσεις που εμφανίζονται στην επιφάνεια των γυαλιών σας.

Επιπλέον, η αντιανακλαστική επίστρωση εξαλείφει τη λάμψη που προκαλείται από την ανάκλαση του φωτός στις επίπεδες επιφάνειες. Λόγο αυτού, τα γυαλιά αυτά καθίστανται ιδιαίτερα βολικά κατά τη διάρκεια της οδήγησης, της ανάγνωσης και της χρήσης υπολογιστή.

Η επίστρωση AR συνιστάται για όλους τους τύπους φακών, ιδιαίτερα, όμως, για πολυανθρακικούς, οι οποίοι αντανακλούν περισσότερο φως.

Οι ασφαιρικοί φακοί, οι οποίοι έχουν πιο επίπεδες καμπύλες από τους κανονικούς, προκαλούν συχνά πιο εμφανείς αντανακλάσεις. Συνεπώς, η επίστρωση AR καθίσταται και εδώ εξαιρετικά σημαντική.

Η εφαρμογή AR συνιστάται ακόμα και στους φωτοχρωμικούς φακούς.

Επίστρωση ανθεκτική στις γρατσουνιές

Δεν υπάρχουν φακοί που να παρέχουν ειδική προστασία απέναντι στη φθορά που μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές στην επιφάνεια τους.

Ωστόσο, σε ορισμένους φακούς, έχει γίνει ειδική επεξεργασία στην μπροστινή και την πίσω όψη τους με την τοποθέτηση ένα διαυγούς και ανθεκτικού στις γρατσουνιές στρώματος, ώστε να εμφανίζουν πολύ πιο σκληρή επιφάνεια. Η επίστρωση αυτή είναι ανθεκτική στις γρατζουνιές που προκαλούνται είτε από την πτώση των γυαλιών σας στο πάτωμα είτε με τη χρήση ακατάλληλων υλικών για τον καθαρισμό τους, όπως η χαρτοπετσέτα.

Οι επιστρώσεις που αυξάνουν τις αντοχές των φακών στις κρούσεις αποδεικνύονται σημαντικά ωφέλιμες στα παιδικά γυαλιά. Λόγω των συχνών πτώσεων και τραυματισμών που συμβαίνουν στα παιδιά είναι απαραίτητο τα γυαλιά να κατασκευάζονται από ανθεκτικά υλικά.

Σήμερα, αν και οι περισσότεροι φακοί έχουν ενσωματωμένη επίστρωση ανθεκτικότητας, καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον οπτικό σας. Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι το προϊόν που επιλέξατε διαθέτει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ακόμη και το ισχυρότερο υλικό δεν μπορεί να προστατεύσει εντελώς τους φακούς απ’ τη φθορά. Για να διατηρήσετε τα γυαλιά σας σε καλή κατάσταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες φύλαξης και καθαρισμού που σας έχει προτείνει ο οπτικός σας.

Αντιθαμβωτική επίστρωση

Εάν ζείτε σε τόπους με ψυχρό κλίμα, δεν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από τη θαμπάδα που εμφανίζεται στην επιφάνεια των γυαλιών σας, όταν εισέρχεστε σ’ έναν ζεστό εσωτερικό χώρο. Η θόλωση αυτή περιορίζει την όραση και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

H εταιρεία Opticot έχει δημιουργήσει μια μόνιμη επίστρωση σχεδιασμένη για την εξάλειψη αυτού του προβλήματος. Η εργοστασιακή επίστρωση που ονομάζεται Fog Free εξαλείφει τη συμπύκνωση υγρασίας στους φακούς που προκαλούν θαμπάδα. Με αυτόν τον τρόπο, οι φακοί παραμένουν καθαροί όταν μετακινείστε σε περιβάλλοντα με διαφορετικές θερμοκρασίες.

Η Fog Free επίστρωση μπορεί να εφαρμοστεί σε πλαστικούς, πολυανθρακικούς κι άλλους φακούς, συμπεριλαμβανομένων των φωτοχρωμικών. Η επίστρωση εφαρμόζεται στους φακούς προτού κοπούν και τοποθετηθούν στον σκελετό.

Μια άλλη επιλογή στην τεχνολογία των anti-fog φακών είναι και οι Optifog.

Η αντιθαμβωτική ιδιότητα των φακών Optifog ενεργοποιείται όταν ρίξετε μια σταγόνα Optifog Activator σε κάθε πλευρά του φακού. Στη συνέχεια με ένα πανί μικροϊνών απλώνετε ομοιόμορφα το υγρό, ώστε να καλύψει πλήρως ολόκληρη την επιφάνεια του φακού. Αυτό το υγρό παρέχει προστασία απέναντι στη θαμπάδα για έως και μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του.

Οι φακοί Optifog διατίθενται σε πλαστικό και πολυανθρακικό υλικό με ή χωρίς αντιανακλαστική επίστρωση.

Υπεριώδης ακτινοβολία και ειδική προστασία κατά των UV ακτινών

Μια άλλη σημαντική επίστρωση που χρειάζεται να διαθέτουν οι φακοί, είναι μια αόρατη βαφή που εμποδίζει το υπεριώδες (UV) φως. Ακριβώς όπως το αντηλιακό προστατεύει από την επικίνδυνη για το δέρμα UV ακτινοβολία, έτσι κι η ειδική αυτή επίστρωση εμποδίζει τις ίδιες ακτίνες να βλάψουν τα μάτια σας.

Η πολύωρη έκθεση στο υπεριώδες φως είναι δυνατόν να προκαλέσει καταρράκτη, βλάβη στον αμφιβληστροειδή κι άλλα προβλήματα στα μάτια και την όραση.

Οι πλαστικοί φακοί εμποδίζουν το μεγαλύτερο μέρος του υπεριώδους φωτός, αλλά η προσθήκη βαφής που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία ενισχύει την προστασία UV στο 100%, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια της προστασίας των οφθαλμών. Άλλα υλικά φακών, συμπεριλαμβανομένου του πολυανθρακικού, έχουν ενσωματωμένη προστασία UV. Επομένως, δεν απαιτείται επιπλέον επεξεργασία σ’ αυτούς τους φακούς.

Τέλος, και οι φωτοχρωμικοί φακοί εμποδίζουν επίσης το 100% των ακτίνων UV, χωρίς να χρειάζονται ειδική επίστρωση.

Για να ενημερωθείτε πληρέστερα κι ακριβέστερα για τις διάφορες ποικιλίες γυαλιών και φακών που ταιριάζουν στις ανάγκες σας, επισκεφθείτε έναν επαγγελματία οπτικό.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com