Πληροφορίες για την υγεία των ματιών για ενήλικες κάτω των 40 ετών

υγεία των ματιών μας

Όταν ξεκινάμε να διανύουμε την τρίτη δεκαετία τη ζωής μας, το οπτικό σύστημα των ματιών έχει αναπτυχθεί πλήρως. Η υγεία των ματιών μας βρίσκετε σε καλή κατάσταση και η όραση παραμένει γενικά σταθερή μέχρι και την ηλικία των 40 ετών.

Σε αυτό το στάδιο της ζωής μας, είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε καλές συνήθειες που διασφαλίζουν την υγεία των ματιών μας. Για παράδειγμα, τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις. Έτσι, θα μπορούν να ελέγξουν την υγεία της όρασής τους και να βεβαιωθούν ότι δε θα αναπτύξουν διαβητική οφθαλμική νόσο.

Πρόληψη των τραυματισμών στα μάτια

Οι τραυματισμοί των ματιών είναι μια απ’ τις πιο συνήθεις αιτίες οφθαλμικών προβλημάτων για νεαρούς ενήλικες. Περίπου 3 στους 4 τραυματισμούς συμβαίνουν σε άνδρες ηλικίας 18 έως 40 ετών. Σχεδόν οι μισοί από τους οφθαλμικούς τραυματισμούς συμβαίνουν μέσα ή γύρω από το σπίτι. Ακόμη περισσότεροι τραυματισμοί μετριούνται κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, όλοι οι τραυματισμοί των ματιών μπορούν να αποφευχθούν· Τα προστατευτικά γυαλιά αποτελούν έναν ισχυρό σύμμαχο που διασφαλίζει την υγεία των ματιών μας. Συνεπώς, θα πρέπει να έχετε τουλάχιστον ένα ζευγάρι πιστοποιημένων γυαλιών ασφαλείας.

Χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της όρασης

Ο βαθμός της μυωπίας αλλάζει ελάχιστα ή και καθόλου κατά τη διάρκεια της τρίτης δεκαετίας της ζωής μας. Για αυτόν τον λόγο, εάν σκέφτεστε να κάνετε διαθλαστική χειρουργική επέμβαση για να διορθώσετε τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή τον αστιγματισμό, θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να  συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας. Όπως και κάθε είδους χειρουργική επέμβαση, οι διαθλαστικές επεμβάσεις έχουν τόσο οφέλη όσο και κινδύνους. Συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας και ερευνήστε προσεκτικά τις επιλογές σας, προτού λάβετε μια απόφαση.

Κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιούνται οφθαλμολογικές εξετάσεις;

Ενήλικες κάτω των 40 ετών των οποίων τα μάτια είναι υγιή και διαθέτουν καλή όραση θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενδελεχή εξέταση κάθε 5 έως 10 χρόνια. Ή, αλλιώς, πραγματοποιήστε 1 οφθαλμική εξέταση στα 20 σας και 2 στα 30 σας!

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις στην παραπάνω σύσταση. Εάν φοράτε φακούς επαφής, επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας, τουλάχιστον, μία φορά το χρόνο. Εάν έχετε διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικών παθήσεων, ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας σχετικά με το ποια είναι η ενδεδειγμένη συχνότητα των εξετάσεων σας.

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, εάν πάσχετε οφθαλμική λοίμωξη, τραυματισμό, πόνο στα μάτια, επικοινωνήστε άμεσα με τον οφθαλμίατρό σας.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org