Οφθαλμικές και οπτικές ημικρανίες: αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

οφθαλμικές και οπτικές ημικρανίες

Τι είναι οφθαλμική ημικρανία;

Η οφθαλμική ημικρανία είναι μια σπάνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από προσωρινή απώλεια όρασης ή ακόμα και προσωρινή τύφλωση στο ένα μάτι. Οι οφθαλμικές ημικρανίες προκαλούνται από μειωμένη ροή αίματος ή κάποιων σπασμών των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή ή πίσω από το μάτι.

Στην οφθαλμική ημικρανία η όραση στο προσβεβλημένο μάτι επανέρχεται κανονικά, συνήθως, μέσα σε μια ώρα. Οι οφθαλμικές ημικρανίες μπορεί να είναι ανώδυνες ή μπορεί να εμφανιστούν μαζί με (ή μετά από) έναν πονοκέφαλο.

Δυστυχώς, ο όρος “οφθαλμική ημικρανία” χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μια πολύ πιο κοινή -ακίνδυνη- κατάσταση· Η οπτική ημικρανία και χαρακτηρίζεται από προσωρινές οπτικές διαταραχές που γενικά εξαφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά.

Σε αντίθεση με τις οφθαλμικές ημικρανίες, η οπτική ημικρανία επηρεάζει συχνά και τα δύο μάτια.

Οπτική ημικρανία και συμπτώματα οφθαλμικής ημικρανίας

Τα συμπτώματα της οφθαλμικής ημικρανίας γενικά περιλαμβάνουν ένα μικρό τυφλό σημείο που επηρεάζει την κεντρική όραση τους ενός ματιού. Αυτό το τυφλό σημείο γίνεται σταδιακά μεγαλύτερο, καθιστώντας αδύνατο να εκτελεστούν απλές ενέργειες, όπως οδήγηση ή ανάγνωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επηρεαστεί ολόκληρο το οπτικό πεδίο του ενός ματιού. Γενικά, το επεισόδιο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα.

Απ’ την άλλη, οι οπτικές ημικρανίες εμφανίζονται τις περισσότερες φορές ξαφνικά αλλοιώνοντας την όραση. Επηρεάζουν την οπτική ικανότητα η οποία δεν είναι καθαρή, αλλά εμφανίζει ρωγμές. Η οπτική ημικρανία εξαφανίζεται μέσα σε 30 λεπτά.

Τα συμπτώματα της οπτικής ημικρανίας ποικίλουν και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Ένα τυφλό σημείο που τρεμοπαίζει στο κέντρο ή κοντά στο κέντρο του οπτικού σας πεδίου.
  2.  Μια κυματιστή κηλίδα μαύρου που κινείται κατά την οπτική διαδικασία.
  3. Μια μαύρη κηλίδα η οποία διογκώνεται σ’ ολόκληρο το οπτικό πεδίο.

Τα συμπτώματα της οπτικής ημικρανίας επηρεάζουν συνήθως και τα δύο μάτια και διαρκούν 30 λεπτά ή και λιγότερο. Ο πονοκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί λίγο μετά την παρέλευση των συμπτωμάτων της οπτικής ημικρανίας.

Αν αντιληφθείτε μια μαύρη κηλίδα ή άλλη οπτική διαταραχή και δεν είστε σίγουροι για το εάν πρόκειται για οφθαλμική ή για οπτική ημικρανία, καλύψτε το ένα μάτι και ύστερα τ’ άλλο. Εάν η οπτική διαταραχή εμφανίζεται μόνο στο ένα μάτι, είναι πιθανό ότι πρόκειται για οφθαλμική ημικρανία. Εάν επηρεάζει και τα δύο μάτια, είναι πιθανώς μια οπτική ημικρανία.

Παρόλα αυτά, αν ξαφνικά εμφανιστεί κάποιο τυφλό σημείο στο οπτικό σας πεδίο, καλέστε αμέσως και συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο για να διαπιστώσετε αν είναι αβλαβές ή πιθανό σημάδι σοβαρότερης πάθησης, όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Τί προκαλεί τις οφθαλμικές και οπτικές ημικρανίες;

Οι οφθαλμικές ημικρανίες πιστεύεται ότι έχουν τα ίδια αίτια με τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από ημικρανία.

Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας έχουν γενετική βάση. Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι το 70% των ανθρώπων που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή έχουν οικογενειακό ιστορικό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας φαίνεται να πυροδοτούνται από την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού βαθιά στον εγκέφαλο, ο οποίος απελευθερώνει φλεγμονώδεις ουσίες γύρω από τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Οι μελέτες απεικόνισης αποκάλυψαν μεταβολές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια οφθαλμικών ημικρανιών. Αλλά το πώς και το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει άγνωστο.

Οι κοινές αιτίες της ημικρανίας που μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους περιλαμβάνουν ορισμένα τρόφιμα, όπως το τυρί, η καφεΐνη, το κόκκινο κρασί, τα καπνιστά κρέατα και η σοκολάτα.

Το γλουταμινικό νάτριο (MSG), και τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους.

Άλλες πιθανές αιτίες ημικρανίας περιλαμβάνουν τον καπνό των τσιγάρων, τα αρώματα και άλλες έντονες οσμές. Τα λαμπερά φώτα ή αυτά που τρεμοπαίζουν, η έλλειψη ύπνου και το συναισθηματικό άγχος, αποτελούν επίσης παράγοντες ημικρανίας.

Θεραπεία και πρόληψη

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι οπτικές διαταραχές που προκαλούνται από οφθαλμικές και οπτικές ημικρανίες τυπικά εξαφανίζονται μέσα σε μια ώρα ή/και λιγότερο χωρίς συγκεκριμένη θεραπεία.

Αν εκτελείτε καθήκοντα που απαιτούν καθαρή όραση, όταν εμφανίζεται οφθαλμική ή οπτική ημικρανία, σταματήστε αυτό που κάνετε και χαλαρώστε έως ότου η όρασή σας επιστρέψει πλήρως.

Αν οδηγείτε, παρκάρετε στο πλάι του δρόμου και περιμένετε να περάσουν εντελώς οι διαταραχές της όρασης.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά τέτοιες διαταραχές, επισκεφθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό ή έναν νευρολόγο για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα πιο πρόσφατα φάρμακα για τη θεραπεία ημικρανιών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη μελλοντικών εμφανίσεων της πάθησης.

Είναι επίσης μια καλή ιδέα να κρατήσετε ένα ημερολόγιο με τις δραστηριότητες που εκτελούσατε λίγο πριν από την οφθαλμική και οπτική ημικρανία, για να δείτε εάν μπορείτε να εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες τους οποίους θα μπορούσατε να αποφύγετε στο μέλλον.

Εάν οι οφθαλμικές και οπτικές ημικρανίες φαίνεται να σχετίζονται με το άγχος, μπορείτε να μειώσετε τη συχνότητα της ημικρανίας δίχως φάρμακα εάν:

  • Τρώτε υγιεινά γεύματα σε τακτική βάση.
  • Αποφεύγετε τις συχνές αιτίες που προκαλούν ημικρανίες.
  • Κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες.
  • Αθλείστε για να μειώστε τα επίπεδα του άγχους.

ΠΗΓΗ:
allaboutvidion.com