Πώς να καθαρίσετε τα γυαλιά σας με τον σωστό τρόπο;

καθημερινός καθαρισμός των γυαλιών

Ο καθημερινός καθαρισμός των γυαλιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα διατηρήσετε και να αποτρέψετε τις γρατσουνιές και τις φθορές στις επιφάνειες των φακών σας.

Αλλά υπάρχει ένας σωστός – και πολλοί λανθασμένοι τρόποι – όταν πρόκειται να επιχειρήσετε να τα καθαρίσετε.

Πώς να καθαρίσετε τα γυαλιά σας;

Ο σωστός καθαρισμός των γυαλιών επιτυγχάνεται σχετικά εύκολα. Αρκεί να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα, ώστε αποφευχθεί ο κίνδυνος φθοράς. Οι παρακάτω συμβουλές καθαρισμού θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα γυαλιά σας σε εξαιρετική κατάσταση.

1. Πλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας καλά.

Πριν καθαρίσετε τα γυαλιά σας, βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι απαλλαγμένα από μικρόβια, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να μεταφερθεί στους φακούς σας. Χρησιμοποιήστε σαπούνι ή υγρό πλυσίματος πιάτων και καθαρή πετσέτα, χωρίς χνούδι, για να καθαρίσετε τα χέρια σας.

2. Ξεπλύνετε τους φακούς σας με χλιαρό νερό.

Το χλιαρό νερό θα απομακρύνει τη σκόνη και άλλα υπολείμματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν το γρατζούνισμα των φακών σας. Αποφύγετε, επίσης, το ζεστό νερό το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις επιφάνειες των φακών.

3. Ρίξτε μια σταγόνα υγρού πιάτων, χωρίς λοσιόν, σε κάθε φακό.

Τα περισσότερα υγρά πλύσης πιάτων είναι αρκετά παχύρευστα, οπότε χρησιμοποιήστε μόνο μια μικρή ποσότητα. Χρησιμοποιήστε μόνο προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν λοσιόν στο προϊόν.

4. Τρίψτε απαλά και τις δύο πλευρές των φακών, καθώς και όλα τα μέρη του πλαισίου, για λίγα δευτερόλεπτα.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου και του σκελετού.

5. Ξεπλύνετε καλά τις δύο πλευρές των φακών και του σκελετού.

Εάν δεν αφαιρέσετε καλά τα ίχνη του σαπουνιού, οι φακοί θα λερωθούν, όταν τους στεγνώσετε.

6. ‘’Τινάξτε’’ απαλά τα γυαλιά.

Για να απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού από τους φακούς ”τινάξτε τα απαλά. Βεβαιωθείτε επίσης ότι είναι απόλυτα καθαροί και στεγνοί.

7. Στεγνώστε προσεκτικά τους φακούς και τον σκελετό με μια καθαρή πετσέτα χωρίς χνούδι.

Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα που δεν έχει πλυθεί με μαλακτικό υφασμάτων. Μια βαμβακερή πετσέτα που χρησιμοποιείτε και για τον καθαρισμό των γυάλινων σκευών σας είναι μια καλή επιλογή. Βεβαιωθείτε ότι η πετσέτα είναι απόλυτα καθαρή, καθώς οι ρύποι ή τα υπολείμματα που παγιδεύονται στις ίνες μιας πετσέτας μπορούν να γρατσουνίσουν την επιφάνεια των φακών.

8. Ελέγξτε ξανά τους φακούς.

Εάν παραμείνουν ραβδώσεις ή λεκέδες, αφαιρέστε τα με ένα καθαρό πανί μικροϊνών. Αυτά τα πανιά είναι διαθέσιμα στα περισσότερα καταστήματα οπτικών ειδών ή καταστημάτων φωτογραφίας.

Για έναν πιο πρόχειρο και προσωρινό καθαρισμό των γυαλιών, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινα μαντιλάκια καθαρισμού που είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε φακούς γυαλιών.

Τι δεν πρέπει να κάνετε για να καθαρίσετε τα γυαλιά σας
  • ΜΗ χρησιμοποιείτε τη μπλούζα σας ή άλλο πανί για να καθαρίσετε τα γυαλιά σας, ειδικά όταν οι φακοί είναι στεγνοί. Αυτό μπορεί να χαράξει τους φακούς σας.
  • ΜΗ χρησιμοποιείτε σάλιο για να βρέξετε τους φακούς σας.
  • ΜΗ χρησιμοποιείτε καθαριστικά για διάφορες επιφάνειες για να καθαρίσετε τα γυαλιά σας. Αυτά τα προϊόντα έχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους φακούς και τις διάφορες επιστρώσεις του.
  • ΜΗ χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες, χαρτομάντιλα ή χαρτί υγείας για να καθαρίσετε τους φακούς σας. Αυτά μπορεί να χαράξουν ή να λερώσουν ή να αφήσουν στην επιφάνεια του φακού χνούδι.
  • ΜΗΝ προσπαθείτε να ξύσετε τους λεκέδες στην επιφάνεια των φακών.

Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό βρύσης για να τους ξεπλύνετε, χρησιμοποιήστε άφθονο καθαριστικό spray γυαλιού για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τ’ άλλα υπολείμματα, πριν τον καθαρισμό των φακών.

Καθαριστικά γυαλιών

Τα καθαριστικά φακών σε μορφή spray είναι διαθέσιμα σε οπτικά καταστήματα ή στο τοπικό σας φαρμακείο. Ο καθημερινός καθαρισμός των γυαλιών γίνεται πολύ πιο εύκολος όταν ταξιδεύετε ή σε περιπτώσεις που δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό.

Εάν οι φακοί σας έχουν αντιανακλαστική επίστρωση (AR), βεβαιωθείτε ότι το καθαριστικό γυαλιών που επιλέγετε είναι εγκεκριμένο για χρήση σε αντιανακλαστικούς φακούς.

Τα υφασμάτινα μαντιλάκια καθαρισμού γυαλιών -που βρίσκονται συνήθως στην συσκευασία σε κάθε αγορά- είναι, επίσης,  μια εξαιρετική επιλογή για τον καθαρισμό των γυαλιών. Αυτά τα υφάσματα στεγνώνουν τους φακούς πολύ αποτελεσματικά και απομακρύνουν υπολείμματα που μπορούν να ‘’τραυματίσουν’’ τους φακούς. Ωστόσο, θα πρέπει να φροντίζετε συχνά τον καθαρισμό τους για να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Χρησιμοποιήστε καθαριστικό πιάτων και αφήστε τα απλωμένα να στεγνώσουν.

Πώς να αφαιρέσετε τα ραγίσματα απ’ τα γυαλιά σας

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για γδαρμένους φακούς.

Ορισμένα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις γρατζουνιές να φαίνονται λιγότερο ορατές. Πρόκεται για κηρώδεις ουσίες που φθείρονται εύκολα και τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται, ανάλογα με τη θέση και το βάθος των γρατσουνιών. Επίσης, αυτά τα προϊόντα θα αποδυναμώσου την αποτελεσματικότητα των γυαλιών που περιέχουν αντιανακλαστική επίστρωση (AR).

Εκτός από την ανάκλαση του φωτός και την παρεμπόδιση της όρασης, οι γρατσουνιές μπορούν να επηρεάσουν και την αντίσταση των φακών στο ηλιακό φως. Για τη βέλτιστη όραση και ασφάλεια, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, αν παρατηρήσετε σημαντικές γρατζουνιές, είναι να αγοράσετε νέους φακούς.

Όταν αγοράζετε γυαλιά, επιλέξτε εκείνα που έχουν ανθεκτική επίστρωση στις γρατσουνιές και ρωτήστε τον οπτικό σας, εάν η αγορά σας περιλαμβάνει εγγύηση κατά των γρατζουνιών -ειδικά αν οι γρατσουνιές υπήρξαν πρόβλημα και κατά το παρελθόν στους φακούς σας.

Χρησιμοποιήστε προστατευτική θήκη για την αποθήκευση των γυαλιών

Οι φακοί γυαλιών μπορούν εύκολα να γδαρθούν, αν δεν τους αποθηκεύσετε σε σημείο ασφαλές. Οι περισσότεροι τραυματισμοί στους φακούς συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου που, συνήθως, τοποθετούνται σε επιφάνειες με τον φακό στραμένο προς τα κάτω.

Θα πρέπει λοιπόν να τα τοποθετείτε στις ειδικές θήκες που διανέμονται κατά την αγορά. Ποτέ να μην τα αποθέτετε στο τραπέζι ή σε πάγκους, ειδικά με τους φακούς να αγγίζουν τις συγκεκριμένες επιφάνειες.

Τα γυαλιά έχουν ημερομηνία λήξης

Όλοι οι φακοί γυαλιών θα αποκτήσουν μερικές γρατσουνιές με την πάροδο του χρόνου είτε απ’ την κανονική χρήση τους και την έκθεση στο περιβάλλον είτε από περιστασιακές πτώσεις είτε απ’ την τοποθέτησή τους σε λάθος σημεία. Ακόμα και στους φακούς που είναι ανθεκτικοί στις γρατζουνιές, με το πέρας του χρόνου, θα υπάρξουν φθορές. Ωστόσο, καθημερινός καθαρισμός των γυαλιών μπορεί να επιμηκύνει σημαντικά τη διάρκεια της ζωής τους.

Όταν προβείτε στην αγορά νέων γυαλιών, ρωτήστε το οπτικό σας για τυχόν εγγυήσεις.

Έαν οι φακοί σας χρειάζονται αλλαγή ή απλά ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα νέο ζευγάρι, είναι μια καλή ευκαιρία ώστε, πριν την αγορά, να πραγματοποιήσετε μια οφθαλμολογική εξέταση.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com