Smartphones και η συμβολή τους στις οφθαλμικές εξετάσεις

smartphones

Τα smartphones, τόσο τα iPhone όσο και τα Android, γίνονται όλο και πιο έξυπνα συνεχώς. Στην πραγματικότητα, ορισμένες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι οι γιατροί χρησιμοποιούν smartphones για ορισμένες εργασίες κατά την πρακτική τους. Αν και τα smartphones ενδέχεται να μην είναι η καλύτερη επιλογή για την εξέταση ενός ασθενή, εντούτοις θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την εξέταση ατόμων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Σε μία μελέτη χρησιμοποιήθηκε iPhone για να εξεταστεί άτομα με διαβήτη και να φωτογραφίσει το εσωτερικό του ματιού. Σκοπός ήταν να δοθεί μια ικανοποιητική εικόνα για να αξιολογηθεί η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια του ασθενή.

Η παραδοσιακή μέθοδος παρακολούθησης της εξέλιξης της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας γίνεται μέσω ενός αντικειμένου που ονομάζεται slit-lamp biomicroscopy. Το μηχάνημα αυτό επιτρέπει στους οφθαλμολόγους να κοιτάξουν το πίσω μέρος του εσωτερικού του ματιού. Αυτό το είδος εξέτασης απαιτεί έναν εξειδικευμένο εξοπλισμό που βρίσκεται μόνο σε κλινικά ιατρεία. Εγείρεται συνεπώς ζήτημα για την παρακολούθηση ασθενών που ζουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.

Smartphones και προσαρμογέας D-Eye

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Ιταλία ανέπτυξε έναν μικρό οπτικό προσαρμογέα που ονομάζεται D-Eye. Η συσκευή αυτή θα μπορούσε να συνδεθεί μαγνητικά σε ένα iPhone 5, δημιουργώντας ένα οφθαλμοσκόπιο. Χρησιμοποίησαν αυτήν τη συσκευή για να εκτελέσουν διασταλμένη ψηφιακή απεικόνιση αμφιβληστροειδούς σε 120 ασθενείς με διαβήτη, αναζητώντας συμπτώματα διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Όταν συνέκριναν τα αποτελέσματα της μεθόδου μέσω smartphone με την παραδοσιακή, διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια στο 85% των περιπτώσεων. Επιπλέον ήταν ακριβή στο 96,7%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου τα αποτελέσματα δεν ταιριάζουν, η παραδοσιακή μέθοδος έδειξε ότι η ασθένεια ήταν πιο προχωρημένη.

Στα αποτελέσματα μέσω smartphone, 9 άτομα δεν μπορούσαν να διαβαθμιστούν λόγω του μεγέθους του ματιού ή του καταρράκτη. Στα αποτελέσματα της παραδοσιακής μεθόδου, ο αριθμός των μη διαβαθμίσιμων ατόμων ήταν 4. Ως εκ τούτου, ενώ η παραδοσιακή μέθοδος εξακολουθεί να είναι η πιο ακριβής για την ταξινόμηση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η οφθαλμοσκόπηση με smartphone έχει μεγάλη δυναμική για τη χρήση σε αγροτικές ή απομακρυσμένες κοινότητες.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmolog/ aao.org