Χημικά εγκαύματα και ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών

χημικά εγκαύματα

Τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού στα μάτια από χημικά εγκαύματα συγκριτικά με τους ενήλικες. Τα οικιακά καθαριστικά ευθύνονται συχνότερα για τραυματισμούς στα μάτια σε παιδιά ηλικίας 1 και 2 ετών.

Οι ερευνητές υπέθεταν ότι οι εργαζόμενοι ενήλικες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο χημικών τραυματισμών στα μάτια. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 1 έτους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκαύματα στα μάτια συγκριτικά με παιδιά ηλικίας 24 ετών. Τα νεαρά νήπια έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι τα παιδιά 7 ετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 4 χρόνων σε περισσότερες από 900 εντατικές μονάδες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπήρξαν περισσότερες από 144.000 επισκέψεις σε ΜΕΘ σε εθνικό επίπεδο που σχετίζονταν με χημικά εγκαύματα ματιών μεταξύ 2010 και 2013. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους τραυματισμούς συνέβησαν στο σπίτι.

Οι χημικές ουσίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα μάτια, επειδή συνεχίζουν να ‘’καίγονται’’ στο μάτι για αρκετή ώρα. Μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στις εσωτερικές δομές του ματιού.

«Αυτοί οι τραυματισμοί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Εμφανίζονται συχνότερα στα μικρότερα παιδιά και είναι απολύτως αποτρέψιμοι», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης R. Sterling Haring, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Τα παιδιά τραυματίζονται σε μεγάλο βαθμό, επειδή έρχονται σε επαφή με τους χημικές ουσίες των καθαριστικών που δεν αποθηκεύονται σε σημεία όπου τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση».

Για να αποφευχθούν τα χημικά εγκαύματα σε μικρά παιδιά, οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν τα οικιακά καθαριστικά και άλλες χημικές ουσίες μακριά από αυτά, δήλωσε ο Δρ Haring.

Εάν ένα παιδί ή ένας ενήλικος έρθει σε επαφή με χημικά, ξεπλύνετε με άφθονο νερό αμέσως τα μάτια. Ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να εξετάσει τα μάτια το συντομότερο δυνατό μετά το ατύχημα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας παρέχει αυτές τις συμβουλές πρώτων βοηθειών:

  • Μην αγγίζετε, τρίβετε ή ασκείτε πίεση στα μάτια.
  • Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε οποιοδήποτε αντικείμενο έχει κολλήσει στα μάτια.
  • Μην εφαρμόζετε αλοιφές ή φάρμακα στα μάτια.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org