Τι είναι οφθαλμικές αλλεργίες και πώς αντιμετωπίζονται;

οφθαλμικές αλλεργίες

Η γνωστή και ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα, κατατάσσεται ως μια από τις ποιο διαδεδομένες οφθαλμικές αλλεργίες ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης. Επρόκειτο για μια δυσμενή ανοσοαπόκριση που εμφανίζει το μάτι όταν έρθει σε επαφή με μια ερεθιστική ουσία.

Αυτή η ουσία είναι γνωστή ως αλλεργιογόνο. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να περιλαμβάνουν γύρη, σκόνη ή καπνό.

Για να αποτρέψει τις ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα κανονικά καταπολεμά τις επιβλαβείς εισβολείς, όπως βακτήρια και ιούς.

Σε άτομα με αλλεργίες, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύει ένα αλλεργιογόνο ως επικίνδυνη ουσία. Αυτό αναγκάζει το ανοσοποιητικό σύστημα να δημιουργήσει χημικές ουσίες που καταπολεμούν το αλλεργιογόνο, παρόλο που διαφορετικά μπορεί να είναι ακίνδυνο.

Η αντίδραση οδηγεί σε πολλά ερεθιστικά συμπτώματα, όπως φαγούρα, κόκκινα και υγρά μάτια. Σε μερικούς ανθρώπους, οι οφθαλμικές αλλεργίες μπορεί επίσης να σχετίζονται με έκζεμα και άσθμα. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (OTC) μπορούν συνήθως να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων οφθαλμικής αλλεργίας, αλλά τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών στα μάτια;

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στα μάτια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Φαγούρα ή καύση στα μάτια.
  • Υγρά μάτια.
  • Κόκκινα ή ροζ μάτια.
  • Απολέπιση γύρω από τα μάτια.
  • Πρησμένα βλέφαρα, ειδικά το πρωί.

Οι αλλεργίες μπορούν να επηρεάσουν το ένα ή και τα δύο μάτια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από καταρροή, συμφόρηση ή φτάρνισμα.

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των αλλεργιών στα μάτια και της ιογενούς επιπεφυκίτιδας;

Μια λεπτή μεμβράνη που καλύπτει τον βολβό του ματιού ονόματι επιπεφυκότα, αν υποστεί ερεθισμό ή φλεγμονή, μπορεί να εμφανίσει επιπεφυκίτιδα.

Η επιπεφυκίτιδα είναι πιο γνωστή ως ‘’ροζ μάτι’’. Αυτό κάνει τα μάτια να γίνονται υδαρή, προκαλεί φαγούρα και κοκκίνισμα.

Αν και οι αλλεργίες και η ιογενής επιπεφυκίτιδα προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις.

Οι οφθαλμικές αλλεργίες προκαλούνται από μια ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Αντίθετα, το ροζ μάτι είναι αποτέλεσμα αλλεργιών στα μάτια καθώς και άλλων αιτιών.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Βακτηριακές λοιμώξεις.
  • Ιούς.
  • Χρήση φακών επαφής.
  • Χημικά.

Το ροζ μάτι που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη ή ιό συνήθως προκαλεί τη συσσώρευση παχύρρευστων εκκρίσεων στο μάτι τη νύχτα. Η κατάσταση είναι επίσης εξαιρετικά μεταδοτική. Οι οφθαλμικές αλλεργίες, ωστόσο, δεν είναι.

Τι προκαλεί αλλεργίες στα μάτια;

Οι αλλεργίες των ματιών προκαλούνται από μια ανεπιθύμητη αντίδραση του ανοσοποιητικού σε ορισμένα αλλεργιογόνα. Οι περισσότερες αντιδράσεις προκαλούνται από αλλεργιογόνα στον αέρα, όπως:

  • Γύρη
  • Μούχλα
  • Καπνός
  • Σκόνη

Κανονικά, το ανοσοποιητικό σύστημα προωθεί χημικές αλλαγές στο σώμα που βοηθούν στην καταπολέμηση επιβλαβών εισβολέων, όπως βακτήρια και ιούς.

Ωστόσο, σε άτομα με αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα ένα αλλεργιογόνο, το οποίο μπορεί να είναι κατά τα άλλα ακίνδυνο, ως επικίνδυνο εισβολέα και αρχίζει να παλεύει εναντίον του.

Η ισταμίνη απελευθερώνεται όταν τα μάτια έρχονται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο. Αυτή η ουσία προκαλεί πολλά δυσάρεστα συμπτώματα, όπως φαγούρα και υγρά μάτια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει καταρροή, φτέρνισμα και βήχα.

Μια αλλεργία στα μάτια μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο κατά τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου όταν ανθίζουν δέντρα, χόρτα και φυτά. Τέτοιες αντιδράσεις μπορεί επίσης να εμφανιστούν όταν ένα ευαίσθητο άτομο έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο και τρίβει τα μάτια του. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας στα μάτια.

Πώς διαγιγνώσκονται οι αλλεργίες στα μάτια;

Οι οφθαλμικές αλλεργίες διαγιγνώσκονται καλύτερα από έναν αλλεργιολόγο, κάποιον που ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία αλλεργιών. Η επίσκεψη σε έναν αλλεργιολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργία, όπως άσθμα ή έκζεμα.

Ο αλλεργιολόγος θα σας ρωτήσει πρώτα για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένου του πότε ξεκίνησαν και πόσο καιρό έχουν επιμείνει.

Στη συνέχεια, θα κάνουν ένα τεστ με τσίμπημα δέρματος για να προσδιορίσουν την υποκείμενη αιτία των συμπτωμάτων σας. Το τεστ δερματικού τσιμπήματος περιλαμβάνει το τρύπημα του δέρματος και την εισαγωγή μικρών ποσοτήτων ύποπτων αλλεργιογόνων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ανεπιθύμητη αντίδραση. Ένα κόκκινο, πρησμένο εξόγκωμα θα υποδηλώνει αλλεργική αντίδραση. Αυτό βοηθά τον αλλεργιολόγο να αναγνωρίσει σε ποια αλλεργιογόνα είστε πιο ευαίσθητοι, επιτρέποντάς του να καθορίσει την καλύτερη πορεία θεραπείας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες των ματιών;

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε μια αλλεργία στα μάτια είναι να αποφύγετε το αλλεργιογόνο που την προκαλεί. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, ειδικά εάν έχετε εποχιακές αλλεργίες.

Ευτυχώς, πολλές διαφορετικές θεραπείες μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αλλεργίας στα μάτια.

Φάρμακα

Ορισμένα από του στόματος και ρινικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των αλλεργιών των ματιών, ειδικά όταν υπάρχουν άλλα συμπτώματα αλλεργίας. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Αντιισταμινικά, όπως λοραταδίνη (Claritin) ή διφαινυδραμίνη (Benadryl).
  • Αποσυμφορητικά, όπως ψευδοεφεδρίνη (Sudafed) ή οξυμεταζολίνη (Afrin).
  • Στεροειδή, όπως πρεδνιζόνη (Δελταζόνη).

Αλλεργικά εμβόλια

Ενδέχεται να συνιστώνται εμβόλια για αλλεργίες, εάν τα συμπτώματα δε βελτιωθούν με φαρμακευτική αγωγή. Τα εμβόλια αλλεργίας είναι μια μορφή ανοσοθεραπείας που περιλαμβάνει μια σειρά από ενέσεις του αλλεργιογόνου.

Η πάροδός του χρόνου αυξάνει σταθερά την ποσότητα του αλλεργιογόνου στο εμβόλιο Τα εμβόλια αλλεργίας τροποποιούν την απόκριση του σώματός σας στο αλλεργιογόνο, γεγονός που βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας των αλλεργικών αντιδράσεων σας.

Σταγόνες για τα μάτια

Πολλοί διαφορετικοί τύποι συνταγογραφούμενων και OTC οφθαλμικών σταγόνων είναι διαθέσιμοι για τη θεραπεία οφθαλμικών αλλεργιών.

Οι οφθαλμικές σταγόνες που χρησιμοποιούνται συχνά για αλλεργίες στα μάτια περιέχουν υδροχλωρική ολοπαταδίνη, ένα συστατικό που μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα που σχετίζονται με μια αλλεργική αντίδραση. Τέτοιες οφθαλμικές σταγόνες είναι διαθέσιμες με τις εμπορικές ονομασίες Pataday και Pazeo.

Οι επιλογές OTC περιλαμβάνουν επίσης λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες, όπως τεχνητά δάκρυα. Μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων απ’ τα μάτια.

Άλλες οφθαλμικές σταγόνες περιέχουν αντιισταμινικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Οι οφθαλμικές σταγόνες ΜΣΑΦ περιλαμβάνουν κετορολάκη (Acular, Acuvail), η οποία διατίθεται με ιατρική συνταγή.

Ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ενώ άλλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως απαιτείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προκαλέσουν κάψιμο ή τσούξιμο στην αρχή. Οποιαδήποτε δυσάρεστη κατάσταση συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά. Ορισμένες οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ερεθισμό. Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό σας ποιες OTC οφθαλμικές σταγόνες λειτουργούν καλύτερα πριν επιλέξετε μια μάρκα μόνοι σας.

Φυσικές θεραπείες

Πολλές φυσικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αλλεργιών στα μάτια με διάφορους βαθμούς επιτυχίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών των φυτικών θεραπειών:

Φροντίστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών προτού τα δοκιμάσετε.

Ένα δροσερό, υγρό πανί μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση σε άτομα με αλλεργίες στα μάτια.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να τοποθετείτε το πανί πάνω από κλειστά μάτια αρκετές φορές την ημέρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ξηρότητας καθώς και του ερεθισμού. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος δεν αντιμετωπίζει άμεσα την υποκείμενη αιτία της αλλεργικής αντίδρασης.

Θεραπείες για αλλεργίες στα μάτια

Τα παρακάτω προϊόντα μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως φαγούρα, υγρά μάτια και ερυθρότητα:

  • Αντιισταμινικά, όπως λοραταδίνη (Claritin) ή διφαινυδραμίνη (Benadryl)
  • Αποσυμφορητικά, όπως ψευδοεφεδρίνη (Sudafed) ή οξυμεταζολίνη (Afrin)
  • Οφθαλμικές σταγόνες που περιέχουν υδροχλωρική ολοπαταδίνη
  • Λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα
  • Αντιισταμινικές οφθαλμικές σταγόνες

Ποια είναι η προοπτική για κάποιον με αλλεργία στα μάτια;

Εάν έχετε αλλεργίες και είστε επιρρεπείς σε αντιδράσεις στα μάτια, τότε πιθανότατα θα εμφανίσετε συμπτώματα οφθαλμικής αλλεργίας κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με ύποπτα αλλεργιογόνα.

Αν και δεν υπάρχει ολική θεραπεία για τις αλλεργίες, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οφθαλμικής αλλεργίας. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα και οι οφθαλμικές σταγόνες είναι αποτελεσματικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα εμβόλια για αλλεργίες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν το σώμα σας να δημιουργήσει ανοσία σε ορισμένα αλλεργιογόνα για μακροπρόθεσμη ανακούφιση.

Καλέστε αμέσως τον αλλεργιολόγο σας εάν τα συμπτώματα δε βελτιωθούν με τη θεραπεία ή εάν αρχίσετε να εμφανίζετε μεγάλες ποσότητες εκκρίσεων στα μάτια σας. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει άλλη πάθηση των ματιών.

Πηγή: healthline.com