Mini-stent για την αντιμετώπιση της επιδείνωσης του γλαυκώματος

mini-stent

Μια μικροσκοπική ιατρική συσκευή (mini-stent), όχι μεγαλύτερη από τις βλεφαρίδες, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πίεση των ματιών σε ασθενείς που πάσχουν από γλαύκωμα. Μπορεί μάλιστα, να καταστήσει περιττή την λήψη οφθαλμικών σταγόνων. Στην πρώτη δοκιμή που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Hydrus mini-stent λειτούργησε καλά σε όλους τους ασθενείς που μελετήθηκαν. Εάν μελλοντικές μελέτες αποδείξουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του Hydrus, θα είναι μια σημαντική νίκη για τη θεραπευτική ρουτίνα του γλαυκώματος. Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να προστατευτούν από τον κίνδυνο της απώλειας όρασης και της τύφλωσης.

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια οφθαλμική νόσος που βλάπτει το οπτικό νεύρο. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το γλαύκωμα οδηγεί τελικά σε τύφλωση. Επί του παρόντος, ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος καταπολέμησης του γλαυκώματος είναι η μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης των ασθενών (IOP). Τα φάρμακα σε σταγόνες είναι αποτελεσματικά, αλλά ορισμένοι ασθενείς δυσκολεύονται να τα χρησιμοποιήσουν. Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή για ασθενείς με προχωρημένο γλαύκωμα, αλλά μπορεί να ενέχει επιπλέον κινδύνους.

Αποτελέσματα δοκιμών mini-stent

Το Hydrus mini-stent εμφυτεύεται με μία απλή, μη επεμβατική διαδικασία. Και οι 69 ασθενείς στη μελέτη Hydrus πέτυχαν αποδεκτά επίπεδα της ενδοφθάλμιας πίεσης. Αυτοί οι ασθενείς είχαν ήπιο ή μέτριο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (την πιο κοινή μορφή της νόσου). Σε σαράντα από αυτούς είχε εμφυτευτεί το mini-stent κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη. Επίσης, 29 άλλοι ασθενείς είχαν μόνο εμφύτευμα stent. Δεν εμφανίστηκαν σοβαρές επιπλοκές και στις δύο ομάδες. Κατά την εξάμηνη παρακολούθηση, το 85% της συνδυασμένης χειρουργικής επέμβασης και το 70% των ασθενών με μόνο stent δε χρειάζονταν πλέον φάρμακα και οφθαλμικές σταγόνες για τον έλεγχο της πίεσης των ματιών. Τα αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά κατά την παρακολούθηση ενός έτους.

Οι οφθαλμίατροι ελπίζουν ότι τα mini-stent θα επιτρέψουν στους ασθενείς να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την νόσο.

Τα mini-stent λειτουργούν παρέχοντας ένα νέο αγωγό αποστράγγισης για το υδατικό υγρό του ματιού, παρακάμπτοντας τα φραγμένα ή μπλοκαρισμένα κανάλια του ασθενούς. Διαφέρουν ως προς το σχεδιασμό, τα υλικά και το που εμφυτεύονται στο μάτι. Αν και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, χρειάζεται αρκετά χρόνια πριν η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης αποδειχτεί.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org