Κερατόκωνος: μία νέα θεραπευτιή μέθοδος για την αντιμετώπισή του

κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μια ασθένεια που καθιστά τον κερατοειδή λεπτό σε σχήμα κώνου και μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όρασή μας. Οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της μεταμόσχευσης κερατοειδούς, είναι περιορισμένες. Επιπλέον, λόγω προβλημάτων με την επούλωση τραυμάτων και τη συνεχιζόμενη παραμορφωμένη όραση από τον αστιγματισμό, οι θεραπείες καθίστανται κι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Ακόμη και η χρήση των φακών επαφής δεν είναι αποτελεσματική, καθώς τα άτομα με κερατόκωνο δεν μπορούν να φορούν φακούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ερευνητές στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Οφθαλμικής Χειρουργικής αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα. Μελέτησαν εάν η μεταμόσχευση μόνο ενός στρώματος κι όχι ολόκληρου του κερατοειδούς μπορεί να βοηθήσει άτομα με προχωρημένο κερατόκωνο να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την πλήρη μεταμόσχευση κερατοειδούς κι άλλες δυνητικά επικίνδυνες θεραπείες. Ήλπιζαν επίσης ότι η διαδικασία θα βοηθούσε άτομα με κερατόκωνο να φορούν φακούς επαφής.

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν ιστό δότη από το δεύτερο στρώμα του κερατοειδούς, που ονομάζεται στρώμα Bowman, στο μεσαίο στρώμα. Στη διαδικασία συμμετείχαν 19 ασθενείς με προχωρημένο κερατόκωνο. Αυτός ο ιστός προστέθηκε για την ενίσχυση και τη λέπτυνση των διογκωμένων κερατοειδών. Μετά την παρακολούθηση αυτών των ασθενών για 5 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θεραπεία βελτίωσε την όραση και σταθεροποίησε την ασθένεια για 9 στους 10 ασθενείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επειδή το στρώμα Bowman δεν περιέχει κύτταρα είναι ιδανικό για μεταμόσχευση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιστός που μεταμοσχεύεται από άλλο άτομο απορρίπτεται συχνά από τον οργανισμό. Η τοποθέτηση του ιστού στο μεσαίο στρώμα του κερατοειδούς φαίνεται να διεγείρει τη θεραπευτική απόκριση. Και επειδή δεν υπάρχει νυστέρι, είναι λιγότερο επικίνδυνη από ορισμένες διαδικασίες για τη θεραπεία του κερατόκωνου, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους μεταμόσχευσης κερατοειδούς.

Άλλα ευρήματα από αυτήν τη μελέτη:

Η διορθωμένη όραση των ασθενών βελτιώθηκε σε ποσοστό από 20/400 σε 20/200.

Όλοι οι ασθενείς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν φακούς επαφής για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

Η μέση καλύτερη διόρθωση της όρασης των ασθενών με φακούς επαφής διατηρήθηκε σταθερή στα 20/40.

Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση. Αντίθετα, με τη μεταμόσχευση κερατοειδούς μπορεί να προκύψουν επιπλοκές όπως προβλήματα επούλωσης πληγών και συνεχιζόμενος αστιγματισμός.

Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνική μεταμόσχευσης ιστού στρώματος Bowman θα πρέπει να δοκιμαστεί περαιτέρω σε μεγαλύτερες μελέτες.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org