Αντισηπτικά χεριών: μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα μάτια;

αντισηπτικά

Στην covid-εποχή τα αντισηπτικά έχουν εισαχθεί στη ζωή μας με τρόπο φυσικό και αυτονόητο. Είτε επισκεφθείτε το σουπεραμάρκετ, το περίπτερο είτε το βενζινάδικο της γειτονιάς σας, το αντισηπτικό υπάρχει πλέον διαθέσιμο σε κάθε ράφι. Κι είναι εύλογο· το να διατηρείτε τα χέρια σας καθαρά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να αποτρέψετε την εξάπλωση του COVID-19. Θα μπορούσε, ωστόσο, αντισηπτικό να αποτελέσει εν δυνάμει κίνδυνο για τα μάτια;

Η συχνή χρήση υγρού καθαριστικού, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού των οφθαλμών μεταξύ των παιδιών. Γαλλικές μελέτες έδειξαν ότι αυτό οφείλεται είτε στον ακούσιο ψεκασμό του υγρού στο μάτι είτε στο τρίψιμο αυτού στα μάτια, πριν εξατμιστεί πλήρως απ’ χέρι.

«Ο ερεθισμός των ματιών από αντισηπτικά αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο οφθαλμολόγος Sonal Tuli, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

Πρόκειται συνήθως για μια μικρή ποσότητα του υγρού που εισέρχεται στα μάτια μας και σπάνια αποτελεί αφετηρία εκδήλωσης σοβαρότερων επιπλοκών. Παρόλα αυτά, εάν μια μεγάλη ποσότητα αντισηπτικού με υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ εισέλθει στα μάτια μας, οι επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό: κερατίτιδα, τραυματισμού στην επιφάνεια του οφθαλμού, εκδορές του κερατοειδούς, κ.α.

Τι να κάνετε εάν το αντισηπτικό βρεθεί στα μάτια σας;

Όταν μια μικρή ποσότητα αντισηπτικού φτάσει στα μάτια μας, αμέσως ανοιγοκλείνουμε τις βλεφαρίδες και παράγονται δάκρυα. Αυτός είναι κι ο φυσικός τρόπος των ματιών, ώστε να  προστατεύονται από εξωτερικά σωματίδια.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να βρέξετε τα μάτια σας γρήγορα με νερό ή αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα, ώστε να απομακρύνεται γρήγορα την ουσία από τα μάτια σας. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε επίμονο ερεθισμό είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε αμέσως με τον οφθαλμίατρό σας.

Πώς να αποφύγετε τραυματισμούς στα μάτια;

Υπάρχουν μερικές απλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για να κρατήσετε τα μάτια σας ασφαλή:

  • Αποφύγετε τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων στα χέρια των παιδιών.
  • Φροντίστε να τρίψετε καλά το υγρό και να έχει εξατμιστεί πριν αγγίξετε τα μάτια σας.
  • Χρησιμοποιήστε αντισηπτικό αφρού για να ελαχιστοποιήσετε τη δύναμη στην οποία διατίθεται το απολυμαντικό.
  • Διατηρείτε το ακροφύσιο της φιάλης καθαρό. Το διάλυμα που έχει σκληρύνει μπορεί να μπλοκάρει τμήματα του ακροφυσίου και να προκαλέσει με το πάτημα και την πίεση την ρίψη υγρού στα μάτια.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org