Γυαλιά προστασίας οθόνης Blue Light: είναι χρήσιμα;

Blue Light

Τα Blue Light γυαλιά που χρησιμοποιούνται για την προστασία του μπλε φωτός που εκπέμπεται από τις οθόνες γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Οι διαφημιστές ισχυρίζονται ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως της οθόνης μπορεί να προκαλέσει διάφορα οφθαλμικά προβλήματα, όπως καταπόνηση των ματιών, διακοπή του προγράμματος του ύπνου, ακόμη και σοβαρές ασθένειες των ματιών.

Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι το φως που εκπέμπεται από τις οθόνες είναι βλαβερό για τα μάτια. Εξαιτίας αυτού, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δε συνιστά τη χρήση ειδικών γυαλιών για αυτές τις περιπτώσεις.

Μπορεί το μπλε φως της οθόνης να βλάψει τα μάτια;

Η πολύωρη ενασχόληση με τον υπολογιστή προκαλεί συχνά έντονο βλεφάρισμα. Μερικές φορές συνοδεύεται από ενόχληση, κούραση, ακόμη και πόνο στα μάτια. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά δεν προκαλούνται από το μπλε φως της οθόνης, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις συσκευές. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την καταπόνηση των ματιών είναι να κάνετε συχνά διαλείμματα από την οθόνη.

Η ποσότητα φωτός που προέρχεται από έναν υπολογιστή δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να  προκαλέσει οποιαδήποτε ασθένεια στα μάτια. Μια μελέτη που ανατυπώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής δεν βρήκε μετρήσιμη ακτινοβολία UVA ή UVB από τις οθόνες υπολογιστών.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το μπλε φως επηρεάζει τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος, δηλαδή τον φυσικό μας κύκλο αφύπνισης και ύπνου. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις συγκεκριμένες παρενέργειες είναι να μην έρχεστε σε επαφή με ψηφιακές οθόνες για 2 έως 3 ώρες πριν τον ύπνο. Η χρήση της λειτουργίας «σκοτεινής» ή «νυχτερινής όρασης» μπορεί επίσης να φανεί αποτελεσματική

Βοηθούν τα γυαλιά οθόνης στην μείωση της καταπόνησης των ματιών;

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα προστατευτικά γυαλιά Blue Light δε βελτιώνουν τα συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών. Για τον λόγο αυτό, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας δεν προτείνει τους συγκεκριμένους τύπους γυαλιών, λόγω της έλλειψης επιστημονικών τεκμηρίων.

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την καταπόνηση των ματιών;

Μπορείτε να μειώστε την ενόχληση από τη χρήση της οθόνης με τις παρακάτω συμβουλές:

  • Καθίστε περίπου 25 ίντσες μακρύτερα από την οθόνη του υπολογιστή. Τοποθετήστε την οθόνη έτσι ώστε να κοιτάτε ελαφρώς προς τα κάτω.
  • Κάντε τακτικά διαλείμματα χρησιμοποιώντας τον κανόνα “20-20-20”: για κάθε 20 λεπτά, στρέψτε τα μάτια σας για να κοιτάξετε ένα αντικείμενο που απέχει τουλάχιστον 20 πόδια μακριά σας, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
  • Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας, χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα για να ενυδατώσετε τα μάτια σας.
  • Ρυθμίστε το φωτισμό του δωματίου και δοκιμάστε να αυξήσετε την αντίθεση στην οθόνη σας για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών.
  • Εάν φοράτε φακούς επαφής, αντικαταστήστε τους με γυαλιά οράσεως.

Τα περισσότερα συμπτώματα οφθαλμικών προβλημάτων που προκαλούνται από τη χρήση του υπολογιστή είναι προσωρινά και θα μειωθούν μετά τη διακοπή της χρήσης του. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, ενημερώστε τον οφθαλμίατρο σας.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org