Εποχιακές αλλεργίες και ξηροφθαλμία

αλλεργίες

Τα κόκκινα, υδαρή μάτια είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που προκαλέιται τόσο από τις αλλεργίες όσο και από την ξηροφθαλμία. Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες δε θεωρούσαν ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των δύο. Ωστόσο, φαίνεται πως η ξηροφθαλμία εμφανίζεται πιο έντονη σε περιόδους με αυξημένα ποσοστά αλλεργικών αντιδράσεων.

«Ανακαλύψαμε ότι φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των αλλεργιογόνων της άνοιξης, όπως η γύρη, και της ξηροφθαλμίας», δήλωσε ο Anat Galor, επικεφαλής ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής κλινικής οφθαλμολογίας στο Ινστιτούτο Bascom Palmer Eye στο Μαϊάμι. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 2018 στο περιοδικό Ophthalmology.

Η ξηροφθαλμία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου προκαλώντας καύση, ερεθισμό και θολή όραση. Αυτή η πάθηση επηρεάζει περίπου 1 στις 5 γυναίκες και 1 στους 10 άνδρες. Το συνολικό κόστος της ασθένειας στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο επιπολασμός της ξηροφθαλμίας αυξάνεται κατά την περίοδο της άνοιξης

Για να αποκτήσουν καλύτερη κατανόηση των περιβαλλοντικών παραγόντων που προκαλούν την ξηροφθαλμία, οι ερευνητές εξέτασαν 3,4 εκατομμύρια επισκέψεις σε οφθαλμολογικές κλινικές σε εθνικό επίπεδο για μια πενταετή περίοδο μεταξύ του 2006 και του 2011. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γιατροί διάγνωσαν σχεδόν 607.000 ασθενείς με ξηροφθαλμία. Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τον μηνιαίο επιπολασμό της ξηροφθαλμίας με έναν δείκτη αλλεργίας και βρήκαν κάποιους συσχετισμούς:

Τόσο ο αριθμός των αλλεργικών αντιδράσεων όσο και οι περιπτώσεις των ασθενών με ξηροφθαλμία έφτασαν σε μέγιστο ποσοστό τον μήνα Απρίλιο· Σχεδόν το 21% των ανθρώπων που εξετάστηκαν διαγνώστηκαν με ξηροφθαλμία.

Συνολικά οι εποχιακές αυξήσεις της ξηροφθαλμίας εμφανίζονται την άνοιξη, καθώς το 18,5% των ασθενών διαγιγνώσκονται με την πάθηση. Υψηλά είναι και τα ποσοστά στη διάρκεια του χειμώνα, πιθανότατα λόγω της χαμηλής υγρασίας που προκαλείται από την εσωτερική θέρμανση. Ο επιπολασμός της ξηροφθαλμίας ήταν χαμηλότερος το καλοκαίρι στο 15,3%.

«Η εύρεση αυτής της συσχέτισης μεταξύ ξηροφθαλμίας και των διαφορετικών εποχών είναι ένα βήμα προς την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Δρ Galor.

Για παράδειγμα, το να φοράει κανείς γυαλιά στην εργασία την περίοδο της άνοιξης και να χρησιμοποιεί φίλτρα αέρα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της ξηροφθαλμίας. Η χρήση ενός υγραντήρα το χειμώνα, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ανακουφίσει από τον ερεθισμό κατά τους ψυχρότερους μήνες. Σημαντική είναι και η χρήση αντιισταμινικών για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι αλλεργίες. Τα άτομα με ήπια συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσων παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό ξηροφθαλμίας.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org