Οικιακά τεστ οράσεως για παιδιά και ενήλικες

τεστ οράσεως
Eye test

Σας παρουσιάζουμε ένα τεστ οράσεως που μπορείτε να πραγματοποιήσετε στο σπίτι σας, ώστε να ελέγξετε την όρασή σας ή την όραση της οικογένειας και των φίλων σας. Αλλά να θυμάστε: Το οικιακά τεστ όρασης δεν υποκαθιστούν την εξέταση του οφθαλμιάτρου σας. Μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση θα είναι πολύ πιο ακριβής από ένα οικιακό τεστ οράσεως. Επιπλέον, μπορεί ακόμη και να ανιχνεύσει υποκείμενα προβλήματα υγείας σε άλλα σημεία του σώματός σας.

Η άξια των οφθαλμολογικών εξετάσεων

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές γιατί πολλές οφθαλμικές διαταραχές μπορούν να διορθωθούν, εάν ανακαλυφθούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε μια εξέταση που πραγματοποιείτε μόνοι σας στο σπίτι σας όταν πρόκειται για την υγεία των παιδιών σας. Τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο της όρασής τους από οφθαλμίατρο.

Τι χρειάζεστε για να ελέγξετε την όρασή σας:

  • Ένα αντικείμενο που να καλύπτει το μάτι, όπως ένα χάρτινο κύπελλο ή χαρτομάντιλο προσώπου.
  • Ψαλίδι.
  • Μια ταινία για να κολλήστε και να κρεμάσετε τον πίνακα δοκιμής στον τοίχο.
  • Ένα μολύβι ή στυλό για την καταγραφή των αποτελεσμάτων.
  • Μέτρο, μεζούρα ή χάρακα.
  • Ένας φακός, εάν υπάρχει.
  • Ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο μήκους τουλάχιστον 10 ποδιών.
  • Το σωστό διάγραμμα δοκιμών.

Επιλέξτε το απαραίτητο διάγραμμα

  • Επιλέξτε το διάγραμμα δοκιμής του παιδιού ή του ενήλικα και εκτυπώστε το. Όταν εκτυπώνεται, το μεγαλύτερο γράμμα στην κορυφή του γραφήματος θα πρέπει να έχει ύψος λίγο λιγότερο από μια ίντσα (23 χιλιοστά).
  • Μετρήστε 10 πόδια από τον τοίχο και τοποθετήστε μια καρέκλα σε αυτό το σημείο.

Κολλήστε ή καρφιτσώστε το διάγραμμα στον γυμνό τοίχο, στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια του ατόμου καθώς θα κάθεται στην καρέκλα.

Πώς να δοκιμάσετε την όραση ενός παιδιού στο σπίτι (για παιδιά ηλικίας 3 ετών και άνω)

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι πρόκειται να παίξετε ένα pointing game (παιχνίδι κατάδειξης). Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την κάρτα εξάσκησης Ε, δείξτε του πώς να δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση που το Ε «δείχνει». Γυρίστε την εξάσκηση Ε προς τις τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά). Επομένως, μπορείτε να κρατήσετε την κάρτα εξάσκησης όσο κοντά θέλει το παιδί μέχρι να μπορέσει να δείξει προς τις τέσσερις κατευθύνσεις χωρίς βοήθεια.

Βάλτε το παιδί σας να καθίσει στην καρέκλα 10 πόδια από το διάγραμμα, κρατώντας το κάλυμμα πάνω από το ένα μάτι χωρίς να ασκήσετε πίεση. Να μην αφήνετε το παιδί να κρυφοκοιτάξει. Μπορεί να χρειαστεί ένα δεύτερο άτομο για να κρατήσει το κάλυμμα στη θέση του και να παρακολουθεί εάν το παιδί κρυφοκοιτάζει. Σε περίπτωση που, το παιδί σας φοράει γυαλιά, θα πρέπει να τα φοράει κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Εάν το γράφημα φαίνεται πολύ σκοτεινό, χρησιμοποιήστε τον φακό για να φωτίσετε τα δοκιμαστικά γράμματα.

Δείξτε σε καθένα από τα E, ξεκινώντας από το μεγαλύτερο. Ακολούθως, ζητήστε από το παιδί σας να δείξει προς την κατεύθυνση που δείχνει το Ε.

Σημειώστε τον αριθμό της μικρότερης γραμμής που μπορεί να δει σωστά το παιδί σας (περισσότερο από το ήμισυ των E αναγνωρίζονται σωστά). Στη συνέχεια, επαναλάβετε τη δοκιμή με το άλλο μάτι καλυμμένο. Εάν το παιδί σας είναι κουρασμένο, δοκιμάσετε το άλλο μάτι σε μία διαφορετική χρονική στιγμή.

Οφθαλμικές εξετάσεις στο σπίτι για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά

Καταρχάς, βάλτε το άτομο που εξετάζεται να καθίσει στην καρέκλα, 10 πόδια από το διάγραμμα. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι το γράφημα είναι στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια του/της.

Βάλτε το άτομο που εξετάζεται να καλύψει το ένα μάτι, καθώς αν χρησιμοποιεί γυαλιά, τα γυαλιά θα πρέπει να φοριούνται κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Φωτίστε τον φακό σε κάθε γραμμή του γραφήματος, ενώ το άτομο που δοκιμάζετε διαβάζει τα γράμματα δυνατά. Συνεχίστε στην κάτω σειρά ή έως ότου τα γράμματα είναι πολύ δύσκολο για να τα δει.

Γράψτε τον αριθμό της μικρότερης γραμμής που βλέπετε σωστά (η γραμμή με περισσότερα από τα μισά γράμματα που αναγνωρίζονται σωστά).

Τώρα επαναλάβετε τη δοκιμή με το άλλο μάτι καλυμμένο και καταγράψτε τα αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι κανονικές βαθμολογίες για τα τεστ οράσεως στο σπίτι;

Ένα παιδί θα πρέπει να μπορεί να δει τη γραμμή 20/40 έως την ηλικία των 3 ή 4 ετών και τη γραμμή 20/30 έως την ηλικία των 5 ετών. Εάν δοκιμάσετε το παιδί σας πολλές φορές σε διαφορετικές ημέρες και το παιδί σας δεν μπορεί να δει την αναμενόμενη γραμμή εκτύπωσης ή δεν μπορεί να δει την ίδια γραμμή με κάθε μάτι, μπορεί να υπάρχει οπτικό πρόβλημα. Θα πρέπει να αξιολογηθεί το παιδί από έναν γιατρό. Ένα μεγαλύτερο παιδί ή ενήλικας θα πρέπει να διαβάζει τη γραμμή 20/20. Εάν υπάρχουν μη φυσιολογικά αποτελέσματα, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο.

Καταγράψτε τα αποτελέσματα της εξέτασης

Καταγράψτε τα αποτελέσματα του αρχικού ελέγχου σας συμπληρώνοντας τον αριθμό της μικρότερης γραμμής που θα μπορούσε να διαβάσει το άτομο για κάθε γραμμή παρακάτω. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να επισκεφτεί έναν οφθαλμίατρο, πάρτε μαζί σας τους αριθμούς που σημειώσατε.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology.com