Έχουν τα άτομα που πάσχουν από AMD υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών από τον COVID19;

AMD

Οι ασθενείς με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας (AMD) που μολύνθηκαν με COVID-19 μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωσει σοβαρής ασθένειας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σχέση μεταξύ AMD και COVID είναι ασαφής και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Γιατί μπορεί να επιδεινωθούν οι επιπλοκές COVID σε άτομα με AMD;

Τα άτομα με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας έχουν χρόνια φλεγμονή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η φλεγμονή μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και να προκαλέσει απώλεια της όρασης.

Οι γιατροί υποπτεύονται ότι η φλεγμονή προκαλεί σοβαρές επιπλοκές COVID19 και οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι επιπλοκές του COVID19 μπορεί να είναι χειρότερες σε άτομα με εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Πολλά άτομα με AMD είναι άνω των 65 ετών και έχουν άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.

Πιθανή σύνδεση μεταξύ COVID, φλεγμονής και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας

Οι ερευνητές μελέτησαν 6.388 άτομα που είχαν μολυνθεί με COVID19 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι ασθενείς με AMD είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτούς που δεν είχαν. Ένας στους πέντε ασθενείς με AMD χρειάστηκε διασωλήνωση.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μελέτη ήταν μικρή και περιλάμβανε μόνο 88 ασθενείς με AMD. Δεν είναι σαφές τι είδους εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας παρουσίαζαν οι ασθενείς ή σε ποιο στάδιο της νόσου βρίσκονταν. Απαιτείται μεγαλύτερη και πιο λεπτομερής μελέτη για την αποσαφήνιση του κινδύνου επιπλοκών COVID σε άτομα με AMD.

Λάβετε μέτρα για την προστασία της υγείας σας

  • Φορέστε μάσκα προσώπου σε δημόσιους χώρους.
  • Διατηρήστε κοινωνικές αποστάσεις.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά και σχολαστικά.
  • Αποφύγετε δημόσιες συγκεντρώσεις.
  • Εμβολιαστείτε. Η λήψη εμβολίου μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό σας και να εμποδίσει τον κίνδυνο της εκδήλωσης της νόσου και των σοβαρών επιπλοκών της.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org