Γλαύκωμα και η σχέση του με προβλήματα γενικότερης υγείας

προβλήματα γενικότερης υγείας

Μια ανασκόπηση ιατρικών αρχείων, περισσότερων από 75.000 ατόμων με γλαύκωμα, έδειξε ότι τα άτομα που νοσούν από την συγκεκριμένη πάθηση έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κι άλλα προβλήματα γενικότερης υγείας, συγκριτικά με άτομα που δεν έχουν γλαύκωμα. Οι πιο διαδεδομένες ασθένειες που συνυπάρχουν με το γλαύκωμα φαίνεται να είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η ηπατική νόσος. Τα αρχεία περίπου 230.000 ατόμων που δεν είχαν γλαύκωμα εξετάστηκαν συγκριτικά σε αυτήν την μελέτη στο Ταϊβάν.

«Οι οφθαλμίατροι που ασχολούνται με τη θεραπεία του γλαυκώματος, καθώς και με άλλες συσχετισμένες ιατρικές παθήσεις, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν πολλαπλές ασθένειες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jai-Der Ho, PhD, του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊπέι. «Οι ειδικοί του ιατρικού τομέα θα πρέπει να ελέγχουν τους ασθενείς με γλαύκωμα και να συνεργάζονται και με άλλους γιατρούς για να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη».

Τα δεδομένα των ερευνών εμφανίζουν υψηλά ποσοστά συσχέτισης του γλαυκώματος με σοβαρά προβλήματα γενικότερης υγείας

Ο Δρ Jai-Der Ho  και η ομάδα του εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία για άτομα με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, τη συνηθέστερη μορφή αυτής της απειλητικής για την όραση ασθένειας, και τα συνέκριναν με άτομα χωρίς γλαύκωμα. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με γλαύκωμα είχαν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση). Περισσότεροι από 30% είχαν είτε διαβήτη είτε υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα ανθυγιεινών λιπών στο αίμα). Ο επιπολασμός αυτών των ασθενειών καθώς και του εγκεφαλικού επεισοδίου και της ηπατικής νόσου ήταν τουλάχιστον 3% υψηλότερος.

Το γλαύκωμα είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε άτομα που διατρέχουν επίσης κίνδυνο για διάφορες παθήσεις και ασθένειες. Στην πραγματικότητα, άλλες μελέτες έχουν εντοπίσει σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ γλαυκώματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και ημικρανίας. Φυσικά, και η ίδια η ασθένεια του γλαυκώματος μπορεί να προκαλέσει και παράπλευρα προβλήματα γενικότερης υγείας. Τα άτομα που πάσχουν από γλαύκωμα είναι λιγότερο ικανά να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση και η οδήγηση. Για τον λόγο αυτό, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ψυχολογικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με πρόσθετα προβλήματα από τα οποία μπορεί να υποφέρει ένα άτομο με γλαύκωμα, είναι δυνατόν να συμβάλει στη χαμηλή ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας.

Οι οφθαλμίατροι εκτιμούν ότι το γλαύκωμα δεν έχει διαγνωστεί σε έως και το 50% των ατόμων που το έχουν. Είναι σημαντικό να παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη του γλαυκώματος από νωρίς, μέσω οφθαλμολογικών εξετάσεων ρουτίνας. Εάν είστε ηλικίας 65 ετών, θα πρέπει να υποβληθείτε σύντομα σε διαγνωστικό έλεγχο.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org