Νέος ενδοφθάλμιος φακός (IOL) υπόσχεται την οριστική απαλλαγή από τα γυαλιά οράσεως

ενδοφθάλμιος φακός (IOL)


Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη χρειάζονται γυαλιά ακόμη και μετά τη διαδικασία αποκατάστασης της όρασης. Με ένα νέο είδος, όμως, τεχνητού φακού οι ασθενείς θα μπορούσαν να απαλλαχθούν από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Ο νέος ενδοφθάλμιος φακός (IOL) ονομάζεται RxLAL.

Τι είναι οι ενδοφθάλμιοι φακοί;

Ο ενδοφθάλμιος φακός (IOL) είναι ένας μικροσκοπικός, τεχνητός φακός που τοποθετείται στο μάτι. Αντικαθιστά τον φυσικό φακό του ματιού που αφαιρείται κατά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Ο φακός κάμπτει (διαθλά) τις ακτίνες του φωτός που εισέρχονται στο μάτι, καθιστώντας δυνατή την όραση. Για να γίνει όμως αυτό, ο φακός θα πρέπει να είναι καθαρός. Καθώς μεγαλώνουμε, ο φακός θολώνει, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η όραση.

Αν και οι οφθαλμίατροι κάνουν προσεκτικές μετρήσεις του ματιού και πραγματοποιούν ακριβείς υπολογισμούς, δεν μπορούν πάντα να επιτύχουν το 100% της όρασης χωρίς τη χρήση γυαλιών. Ο λόγος είναι ότι ο χειρουργός μπορεί να εκτιμήσει μόνο το σημείο στο μάτι το οποίο θα τοποθετηθεί ο φακός. Η αποτελεσματική θέση του φακού καθορίζει το πόσο καλή θα είναι η όραση του ασθενούς. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% έως 50% των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη χρειάζονται τα γυαλιά και μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Ενδοφθάλμιος φακός RxLAL

Ο νέος φακός με δυνατότητα ρύθμισης του φωτός, που μόλις έλαβε την έγκριση από την FDA, ενδέχεται να λύσει αυτό το πρόβλημα. Αυτός ο καινούργιος φακός επιτρέπει στους ειδικούς να εφαρμόζουν τους βαθμούς της οφθαλμικής συνταγογράφησης του ασθενούς απευθείας στον φακό, μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αυτός φακός είναι κατασκευασμένος από φωτοαντιδραστικό υλικό σιλικόνης. Περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο ασθενής κάθεται μπροστά από μια εξειδικευμένη συσκευή εκπομπής φωτοβολίας. Το φως εκπέμπεται προς τον φακό του ασθενούς για 1 έως 2 λεπτά. Όταν το φως χτυπήσει την επιφάνεια του φακού, ο φακός αλλάζει σχήμα και προσαρμόζεται στις οπτικές ανάγκες του ασθενούς. Οι διάφορες στην όραση γίνονται αντιληπτές ακόμη και μία ημέρα μετά.

Η μελέτη της FDA έδειξε ότι περίπου δύο φορές περισσότεροι ασθενείς θα μπορούσαν να αποκτήσουν καλύτερη όραση μετά την εφαρμογή του φακού RxLAL, συγκριτικά με τους παραδοσιακούς.

«Είναι ένα παιχνίδι αλλαγής», δήλωσε ο Vance Thompson, οφθαλμίατρος που βοήθησε στην κλινική έρευνα. «Οι ασθενείς μπορούν να ρυθμίζουν τον φακό με βάση τις ιδιαιτερότητές τους».

Είναι σαν να αγοράζετε συνταγογραφούενα γυαλιά ή φακούς επαφής και να επιλέγετε ποιος φακός ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Ο Δρ Thompson λέει ότι αυτός ο φακός προορίζεται για ασθενείς που θέλουν να βελτιώσουν την όρασή τους. Κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τη χειρουργική επέμβαση και πριν από την τελική θεραπεία, οι ασθενείς πρέπει να φορούν προστατευτικά γυαλιά UV, επειδή ο φακός είναι ευαίσθητος στο υπεριώδες φως, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η θεραπεία απαιτεί περισσότερες από μία συνεδρίες.

Παρότι η τιμή του νέου φακού δεν είναι ακόμα καθορισμένη, αναμένεται να κοστίζει περισσότερο συγκριτικά με τους παραδοσιακούς φακούς.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org