Η πρώτη εναλλακτική θεραπεία για την υγρή AMD

AMD

Υπάρχει ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) που σχετίζεται με την ηλικία, βοηθώντας στο να διατηρηθεί η όραση του ασθενούς. Μάλιστα, με τη νέα θεραπεία η ζωή τους ασθενούς με χρόνια πάθηση της ωχράς κηλίδας μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη.

Τα άτομα με υγρή AMD χρειάζονται οφθαλμικές ενέσεις ενός φαρμάκου που ονομάζεται αντιαγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (anti-VEGF). Συνήθως, η ένεση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια της όρασης. Η παρακολούθηση της πάθησης και οι μηνιαίες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο είναι μια σημαντική πρόκληση για τους ηλικιωμένους.

Για να βοηθήσουν τους ασθενείς, οι ερευνητές έχουν βρει έναν πιο βολικό τρόπο για την παροχή της ίδιας θεραπείας: ένα επαναγεμιζόμενο εμφύτευμα που χορηγεί συνεχώς το φάρμακο anti-VEGF στο μάτι. Σε μελέτες που έγιναν, οι άνθρωποι ήταν σε θέση να διατηρήσουν την όρασή τους με μόλις δύο θεραπείες το χρόνο. Το εμφύτευμα ονομάζεται Susvimo ​​και αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2022. Η FDA ενέκρινε το εμφύτευμα τον Οκτώβριο 2021.

Οφέλη της σύγχρονης θεραπείας της ωχράς κηλίδας (AMD)

Η υγρή AMD μπορεί να προκαλέσει γρήγορη και σοβαρή απώλεια της όρασης. Μάλιστα, είναι η κύρια αιτία τύφλωσης για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Για πολλά χρόνια, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν οι ενέσεις anti-VEGF που χορηγούνται από τον οφθαλμίατρο κάθε 4 – 8 εβδομάδες. Αυτό το σχήμα επισκέψεων για τη διατήρηση της θεραπείας είναι δύσκολο να διατηρηθεί από ηλικιωμένους ενήλικες που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά χρειάζονται κάποιον να τους συνοδεύει στα ραντεβού, ώστε να πραγματώσουν τη θεραπεία. Επιπλέον, άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τη ζωή των ηλικιωμένων ασθενών. Συνεπώς, οι ασθενείς αυτοί, εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων, χάνουν πολλές φορές τις θεραπείες τους.

Το εμφύτευμα, λοιπόν, προσφέρει κάτι περισσότερο από ευκολία στους ασθενείς και τους γιατρούς· Παρέχει μια νέα ευκαιρία για μια πιο συνεπή θεραπεία, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προστατεύσουν καλύτερα την όρασή τους απ’ αυτή την καταστροφική πάθηση των ματιών.

«Όταν ένας ασθενής αντιμετωπίζει κάποια άλλη πάθηση, σπάσει το ισχίο, κολλήσει COVID-19 κ.λπ., μπορεί να μην μπορεί να επισκεφθεί το ιατρείο του οφθαλμιάτρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα λάθη στη θεραπεία μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της νόσου που απειλεί την όραση», λέει ο Joseph Nezgoda, MD, ειδικός στον αμφιβληστροειδή και χειρουργός στο West Palm Beach της Φλόριντα. «Το Susvimo ​​προσφέρει στους ανθρώπους μια νέα επιλογή με ένα πολύ πιο διαχειρίσιμο πρόγραμμα θεραπείας. Όταν εφαρμοτεί η νέα μέθοδος αντιμετώπισης οφθαλμικών παθήσεων, θα αλλάξει το παιχνίδι της θεραπείας, αφού θα απαλλάξει τον ασθενή από το βάρος της περίθαλψης. Κατά αυτό τον τρόπο, μπορεί να γίνει πολύ καλύτερη διαχείριση της θεραπείας, εξασφαλίζοντας την υγεία του ασθενούς.

Θεραπεία Susvimo

Οι ασθενείς που έχουν ανταποκριθεί σε τουλάχιστον δύο ενέσεις αντι-VEGF φαρμάκου μπορεί να είναι καλοί υποψήφιοι, ώστε να αρχίσουν θεραπεία με το Susvimo. Η επαναγεμιζόμενη συσκευή έχει περίπου το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Ένας οφθαλμίατρος που ειδικεύεται σε ασθένειες του αμφιβληστροειδούς τον εισάγει χειρουργικά στο μάτι. Οι ασθενείς λαμβάνουν ένα τοπικό αναισθητικό και ένα ήπιο ηρεμιστικό.

Η ενόχληση είναι ήπια και παρόμοια με αυτή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη. Σχεδιασμένο από την Genentech, το Susvimo ​​διατίθεται με μια σύνθεση του φαρμάκου αντι-VEGF (Lucentis (ranibizumab). Το εμφύτευμα δεν είναι ορατό στο εξωτερικό του ματιού. Εμφυτεύεται κάτω από το βλέφαρο και εμφανίζεται, το πολύ, ως μια μικροσκοπική κουκκίδα.

Το εμφύτευμα ξαναγεμίζεται στο ιατρείο του οφθαλμίατρου κάθε έξι μήνες.

Ο Δρ Nezgoda λέει ότι η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη θεραπεία και για άλλες οφθαλμικές παθήσεις με απαιτητικά προγράμματα θεραπείας, όπως το γλαύκωμα και άλλες ασθένειες του αμφιβληστροειδούς.

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές

Το εμφύτευμα Susvimo ​​έχει συσχετιστεί με τριπλάσιο ποσοστό μόλυνσης που ονομάζεται ενδοφθαλμίτιδα σε σύγκριση με τις μηνιαίες ενέσεις φαρμάκου anti-VEGF. Σε κλινικές δοκιμές, το 2% των ασθενών που έλαβαν εμφύτευμα παρουσίασαν αυτή τη σοβαρή μόλυνση των ματιών. Για να γίνει αντιληπτό πόσο υψηλό είναι αυτό το ποσοστό μόλυνσης μπορούμε να το δούμε συγκριτικά με τις μηνιαίες ένεσεις φαρμάκου anti-VEGF, οι οποίες έχουν ποσοστό ενδοφθαλμίτιδας 0,01%.

Άλλες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν μια κατάσταση που ονομάζεται διάβρωση. Αυτό συμβαίνει όταν η λεπτή, διαυγής μεμβράνη που καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του ματιού δημιουργεί ένα δάκρυ. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το πρόβλημα είναι σπάνιο.

Διαθεσιμότητα και κόστος

Οι ασθενείς θα πρέπει να μιλήσουν με τον οφθαλμίατρό τους, ώστε να μάθουν εάν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για το εμφύτευμα. Η τιμολόγηση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Η μείωση των επισκέψεων στο ιατρείο και των ενέσεων είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει μια πιο οικονομική λύση για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους μακροπρόθεσμα.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org