Τι σημαίνει όραση 20/20;

20/20

Όταν ο οφθαλμίατρις μετρήσει όραση 20/20, σημαίνει ότι το άτομο μπορεί να διαβάσει μια συγκεκριμένη σειρά γραμμάτων σε ένα τυπικό διάγραμμα ματιών, από απόσταση 20 πόδιων μακριά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 20/20 θεωρείται ευρέως αυτό που ονομάζομαι «φυσιολογική όραση».

Όσον αφορά μονάχα την όραση, όταν κάποιος παρουσιάζει όραση 20/20, σημαίνει ότι μπορεί να εκτελέσει τις περισσότερες ή όλες τις βασικές εργασίες και καθήκοντα που απαιτούνται στην καθημερινή του ζωή.

Περίπου 1 στους 3 Αμερικανούς ενήλικες έχει όραση 20/20 χωρίς συνταγογραφούμενα γυαλιά, φακούς επαφής ή οποιαδήποτε άλλη μορφή διόρθωσης της όρασης.

Περίπου 3 στους 4 Αμερικανούς ενήλικες έχουν όραση 20/20 με τη χρησιμοποίηση αντικειμένων που διορθώνουν την όραση.

Τι μετράει η όραση 20/20;

Η όραση 20/20 είναι μια μέτρηση της οπτικής οξύτητας — της ευκρίνειας της όρασής σας. Οι μετρήσεις οξύτητας συνήθως έρχονται με τη μορφή κλασμάτων που ξεκινούν με τον αριθμό “20”. Έπειτα, τον πρώτο αριθμό ακολουθεί μια κάθετος και ένας δεύτερος αριθμός.

Το “20/20” μπορεί να είναι το πιο αναγνωρίσιμο κλάσμα, ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη.

Η οπτική οξύτητα ελέγχει το ένα μάτι κάθε φορά, με τη βοήθεια ενός τυποποιημένου διαγράμματος ματιών Snellen.

Το διάγραμμα ματιών Snellen είναι μια δημοφιλής μέθοδος που χρησιμοποιούν οι οφθαλμίατροι, ώστε να προσδιορίσουν την οπτική οξύτητα. Ένα γράφημα Snellen είναι αυτό με ένα μεγάλο γράμμα στην κορυφή (συνήθως ένα “E”) και σειρές με σταδιακά μικρότερα γράμματα κάτω από αυτό.

Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις δοκιμές, ο ασθενής θα καλύψει το ένα μάτι και, ξεκινώντας από την κορυφή, θα διαβάσει μέχρι την κατώτατη γραμματοσειρά. Συνήθως, η τελευταία σειρά των γραμμάτων είναι δυσδιάκριτη και δυσκολεύει την ανάγνωση.

Η τελευταία γραμμή που μπορεί να διαβάσει ο ασθενής καθορίζει τη μέτρηση της οπτικής του οξύτητας.

Υπάρχει κάτι καλύτερο από την όραση που είναι 20/20;

Ναί! Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι η όραση 20/20 είναι η καλύτερη δυνατή όραση, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Το 20/20 σημαίνει απλώς ότι η όρασή σας είναι «φυσιολογική».

Η όραση 20/15 είναι ελαφρώς καλύτερη από την 20/20. Η 20/10 είναι ακόμα καλύτερη, και η 20/5 είναι απίστευτα δυνατή.

Ωστόσο, δεν μπορείτε να επιτύχετε όραση 20/10 ή 20/5. Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν όραση 20/10. Τα αρπακτικά πουλιά είναι μερικά από τα μόνα ζώα που πιστεύεται ότι έχουν όραση 20/5.

Μερικές αξιοσημείωτες μετρήσεις (μετά τη διόρθωση) περιλαμβάνουν:

20/15: Οι περισσότεροι νέοι με υγιή μάτια έχουν όραση 20/15, ή ακόμα και ελαφρώς καλύτερη.

20/40: Η χαμηλότερη μέτρηση που απαιτείται από τις περισσότερες πολιτείες για την απόκτηση άδειας οδήγησης χωρίς περιορισμούς

20/200: Τα άτομα με όραση 20/200 ή χαμηλότερη θεωρούνται νομικά τυφλοί. Όσοι έχουν όραση 20/200 μπορούν να διαβάσουν μόνο το μεγάλο γράμμα στην κορυφή ενός διαγράμματος Snellen.

Η όραση 20/20 δεν είναι το μόνο πρότυπο όρασης

Ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας είναι ένας χρήσιμος τρόπος, ώστε να προσδιοριστεί η ευκρίνεια της όρασής. Ωστόσο, δεν προβλέπει την ποιότητα της όρασης σ’ όλες τις περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, ένα τεστ οπτικής οξύτητας δεν μπορεί να προβλέψει πόσο καλά μπορείτε να δείτε:

  • Αντικείμενα που έχουν παρόμοια φωτεινότητα με το φόντο τους.
  • Χρωματιστά αντικείμενα.
  • Κινούμενα αντικείμενα.

Μέσα στα μάτια και τον εγκέφαλό σας, τρεις κύριοι παράγοντες καθορίζουν πόσο ευκρινής είναι η όρασή σας:

  • Με πόση ακρίβεια ο κερατοειδής και ο φακός εστιάζουν το φως στον αμφιβληστροειδή.
  • Η ευαισθησία των νεύρων στον αμφιβληστροειδή και τα κέντρα όρασης στον εγκέφαλο.
  • Η ικανότητα του εγκεφάλου να ερμηνεύει τις πληροφορίες που λαμβάνει από τα μάτια.

Μόνο το φως που εστιάζεται σε ένα μικρό και ευαίσθητο τμήμα του κεντρικού αμφιβληστροειδούς, που ονομάζεται ωχρά κηλίδα, επηρεάζει τις μετρήσεις που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης.

Βελτιώνοντας την οπτική σας ευκρίνεια

Μόνο στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 190 εκατομμύρια ενήλικες χρησιμοποιούν κάποια μέσα διόρθωσης της όρασης για να βελτιώσουν την όρασή τους.

Το πρώτο βήμα για να μεγιστοποιήσετε τη διαύγεια και την άνεση της όρασής σας είναι να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο οπτομέτρη ή οφθαλμίατρο για μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Ενημερώστε τον οφθαλμίατρό σας για την όρασή σας, πόσο καλά μπορείτε να εκτελέσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και τυχόν προβλήματα που έχετε παρατηρήσει στο παρελθόν. Εκτός από τη δοκιμή της ποιότητας της όρασής σας, ο οφθαλμίατρος θα πραγματοποιήσει μερικές γρήγορες, ανώδυνες εξετάσεις, ώστε να ελέγξει την εξωτερική και εσωτερική υγεία των ματιών σας.

Ακόμα κι αν είστε ευχαριστημένοι με την όρασή σας, μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα θα βλέπετε, μετά από την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πηγή:
allaboutvision.com