Η μεσογειακή διατροφή και ο ρόλος της στην υγεία των ματιών

Μεσογειακή διατροφή
Μεσογειακή διατροφή

Η κατανάλωση μιας δίαιτας εμπνευσμένης από τη μεσογειακή διατροφή, με περισσότερα φυτικά τρόφιμα και λιγότερα γαλακτοκομικά προϊόντα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη. Σύμφωνα με νέες μελέτες, η καλή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Η ωχρά κηλίδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες τύφλωσης. Αυτή είναι μια απ’ τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν τον προστατευτικό ρόλο των τροφίμων στην πρόληψη της απώλειας οράσεως από την AMD.

μεσογειακή διατροφή
Η δύναμη της μεσογειακής διατροφής

Η μελέτη Coimbra Eye Study περιλάμβανε 883 άτομα άνω των 55 ετών στην Πορτογαλία. Οι ερευνητές βρήκαν χαμηλότερη συχνότητα AMD μεταξύ εκείνων που έτρωγαν περισσότερα λαχανικά, όσπρια (όπως φακές, φασόλια), ψάρια, δημητριακά και, κυρίως, φρούτα τα οποία στη μεσογειακή διατροφή. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έτρωγαν 150 γραμμάρια φρούτων την ημέρα είχαν σχεδόν 15% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από AMD.

Οι ερευνητές της Coimbra Eye Study ανέλυσαν τα θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνονταν στο ημερήσιο διαιτολόγιο κάθε ατόμου. Εκτός από το απροσδόκητο όφελος από την κατανάλωση καφεΐνης, η μελέτη αποκάλυψε τις ευεργετική δύναμη των φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες, που βρίσκονται στα τρόφιμα με σίκαλη αλλά και στη βρώμη, φαίνεται να προσφέρουν προστασία από την AMD. Επιπλέον, ανέδειξε και τον ευεργετικό ρόλο της β-καροτίνης και των βιταμινών C και E στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου για AMD.

«Αυτή η έρευνα είναι ένα βήμα για την αποτελεσματική πρόληψη της AMD», λέει ο Rufino Silva, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Οι νέες γνώσεις μπορούν να συμβάλουν στη μετατόπιση της εστίασης προς τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η υγιεινή διατροφή. Οι καλές διατροφικές συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση των οφθαλμικών ασθενειών».

Είναι γνωστό ότι η μεσογειακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της υγείας μας και στην αποφυγή σοβαρών παθήσεων. Η κακή διατροφή και τα τυποποιημένα τρόφιμα επηρεάζουν άμεσα τη γενικότερη ευεξία μας αλλά και την υγεία των ματιών μας. Η σωστή επιλογή των πρώτων υλών και η προσθήκη φρέσκων τροφών είναι το πρώτο βήμα προς μια υγιή διατροφική καθημερινότητα. Τα προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, όπως η ελιά και η ντομάτα, μπορούν να είναι ένας καλός σύμμαχος για δυνατή υγεία και όραση.

ΠΗΓΗ:
American Acadmey of Ophthalmology/ aao.org