Επιπεφυκίτιδα και η σχέση της με την νόσο του κορονοϊού

κορονοϊού

Με βάση τις αναφορές ότι τα θετικά τεστ COVID-19 μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν κατά 21% στην διάρκεια της πανδημίας, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η επιπεφυκίτιδα μπορεί να είναι σύμπτωμα του κορονοϊού στα παιδιά. Ωστόσο, μην τρομοκρατηθείτε, εάν διαπιστώσετε ότι παιδί σας έχει κόκκινα μάτια, λένε οι οφθαλμίατροι που ειδικεύονται στην ιατρική και χειρουργική φροντίδα των ματιών.

Τα παιδιά παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα με κοκκινισμένα μάτια. Φυσικά, τα συμπτώματα αυτά από μόνα τους δεν είναι πιθανό σημάδι του ιού. Ωστόσο, εάν το παιδί σας έχει εκτεθεί στον ιό ή εάν εμφανίζει κι άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα, ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Ophthalmology, υποδηλώνει ότι τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από COVID-19 που σχετίζονται με τα μάτια συχνότερα από ότι οι ενήλικες.

Ερευνητές στο Γουχάν της Κίνας, όπου ο κορονοϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά, εξέτασαν 216 παιδιά ηλικίας μεταξύ 2 και 11 ετών που είχαν κριθεί θετικά για COVID-19. Ενώ πολλοί ασθενείς είχαν κοινή συμπτωματολογία, όπως πυρετός και βήχας, το 22,7% των παιδιών που μελετήθηκαν έδειξαν διάφορες οφθαλμικές επιπλοκές. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει επίσης ότι η επιπεφυκίτιδα εμφανίζεται σε καιενήλικες ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο, σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από 1% έως 3%.

«Αν και οι αριθμοί φαίνεται να είναι υψηλότεροι μεταξύ των παιδιών, δεν είναι απόλυτα έγκυρη», λέει ο Sonal Tuli, κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας. «Κάποιες παραδοχές, όπως για παράδειγμα ότι όλοι οι ασθενείς με COVID-19 που εμφάνισαν σημάδια οφθαλμικών συμπτωμάτων αντιμετώπιζαν προβλήματα επιπεφυκίτιδας λόγω κορονοϊόυ είναι αποδεκετές. Ωστόσο, πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν επιπεφυκίτιδα, όπως κρυολογήματα από διαφορετικούς ιούς ή βακτήρια. Συνεπώς, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε προς το παρόν ότι τα αναφερόμενα συμπτώματα προκλήθηκαν πραγματικά από τον κορονοϊό».

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου έχει κόκκινα, ερεθισμένα μάτια;

Τα παιδιά με επιπεφυκίτιδα πρέπει να μείνουν στο σπίτι, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι κορονοϊό. Η πιο κοινή μορφή επιπεφυκίτιδας μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές, για να αποφύγετε τη μετάδοση ή την εκ νέου μόλυνση.

  • Χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα κάθε φορά που σκουπίζετε το πρόσωπο και τα μάτια σας.
  • Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το φαγητό, όταν πηγαίνετε στο μπάνιο, καθώς και μετά το φτέρνισμα ή το βήχα.
  • Προσπαθήστε να μην αγγίζετε τα μάτια σας. Εάν το κάνετε, φροντίστε να έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας. Το τρίψιμο των ματιών είναι η πιο κοινή αιτία μόλυνσης και μετάδωσης του κορονοϊού.
  • Τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στην επιφάνεια των προϊόντων που χρησιμοποιούμε επάνω στο πρόσωπο. Για παράδειγμα, η επιπεφυκίτιδα μπορεί να εξαπλωθεί μέσω τη μακιγιάζ, ακόμη και να οδηγήσει σε επικίνδυνη μόλυνση του κερατοειδούς. Μην χρησιμοποιείτε μακιγιάζ, ενώ τα μάτια σας είναι μολυσμένα και μην το μοιράζεστε ποτέ.
  • Φροντίστε να καθαρίζετε τους φακούς επαφής ακριβώς όπως συνιστά ο οφθαλμίατρος σας.

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα επιπεφυκίτιδας, επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας για να συζητήσετε τα συμπτώματα και τις επιλογές θεραπείας.

Εάν το παιδί έχει επιπεφυκίτιδα, πρέπει να εξεταστεί για COVID-19;

Είναι απίθανο ο κορονοϊός να είναι η αιτία του προβλήματος. Εάν το παιδί σας δεν έχει εκτεθεί προηγουμένως στην επαφή με μολυσμένο άτομο ή δεν έχει συμμετάσχει σε μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις, το πιθανότερο είναι ότι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας δε σχετίζονται με τη νόσο του κορονοϊού.

Θα μπορούσα τα προστατευτικά γυαλιά να προστατέψουν από τον κορονοϊό;

Τα προστατευτικά γυαλιά των ματιών δεν είναι απαραίτητα για τους περισσότερους ανθρώπους. Συνιστώνται κυρίως για εκείνους των οποίων οι εργασίες τους θέτουν σε υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων παραμένουν οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρηθείτε υγιείς.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org