Φακοί επαφής: οδηγός για την φροντίδα και την απολύμανσή τους

φροντίδα φακών επαφής

Η σωστή χρήση των φακών επαφής δεν είναι απλή υπόθεση. Η μη τήρηση του πρωτοκόλλου για τον καθαρισμό, την απολύμανση και τη φύλαξη των φακών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα συνακόλουθα, όπως οφθαλμικές λοιμώξεις, τραυματισμό του οφθαλμού, κ.α. Για το λόγο αυτό, οι φακοί επαφής θα πρέπει να φυλάσσονται και να αποθηκεύονται σε ειδική διαμορφωμένη θήκη.

Κίνδυνοι των φακών επαφής

Οι φακοί επαφής που έχουν χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό ή που δεν εφαρμόζουν καλά όταν τους φοράμε μπορούν να γρατσουνίσουν και να τραυματίσουν το μάτι. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν το πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στον κερατοειδή, μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να απειλήσει σοβαρά την όραση.

Επιπλέον, οι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις, εάν τις χρησιμοποιήσουμε ενώ φοράμε τους φακούς επαφής. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε τα τεχνητά δάκρυα μόνο επάνω στο ‘’γυμνό’’ μάτι.

Αφαιρέστε τους φακούς και καλέστε αμέσως τον γιατρό σας, εάν παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας είναι κόκκινα, υγρά, τσούζουν και πονάνε ή είναι ευαίσθητα στο φως μετά απ’ την χρήση των φακών επαφής. Το ίδιο και αν παρατηρήσετε προβλήματα στην ποιότητα της όρασης. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να είναι ενδείξεις σοβαρών οφθαλμικών προβλημάτων.

Φροντίστε σωστά τις φακούς σας

Μετά τη χρήση και την αφαίρεση των φακών από τα μάτια, θα πρέπει αυτοί να καθαριστούν και να απολυμανθούν εξονυχιστικά πριν τους ξαναχρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι καθαρισμού. Η επιλογή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο του φακού που χρησιμοποιείτε, το εάν έχετε αλλεργίες, καθώς και διάφορες άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με την υγεία των οφθαλμών. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρο σας τι είδους διαλύματα καθαρισμού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς καθαρίζετε και αποθηκεύετε τους φακούς, προκειμένου να αποφύγετε επικίνδυνες παρενέργειες.

Μικρές οδηγίες
  • Ακολουθήστε το πρόγραμμα χρήσης και αντικατάστασης των φακών που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού, καθώς και τις οδηγίες που βρίσκονται στο φυλλάδιο αγοράς των φακών και των διαλυμάτων καθαρισμού. Εκεί θα βρείτε οδηγίες ώστε να καθαρίσετε και να αποθηκεύσετε σωστά τους φακούς μετά την πρώτη χρήση τους. Εάν αποθηκεύετε τους φακούς σας στη θήκη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που δίνονται για να δείτε εάν χρειάζεται να τους απολυμάνετε πριν από την εφαρμογή τους. Οι φακοί επαφής που βρίσκονται αποθηκευμένοι για περισσότερο από 30 ημέρες, δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, χωρίς να απολυμανθούν
  • Μην παραμελείτε τις οφθαλμολογικές εξετάσεις. Οι φακοί επαφής μπορεί να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου και ο κερατοειδής σας μπορεί να αλλάξει σχήμα. Συνεπώς, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι φακοί ταιριάζουν απόλυτα και ότι η συνταγογράφηση εξακολουθεί να είναι κατάλληλη. Λόγο αυτού, θα πρέπει να διεξάγετε συχνότερες οφθαλμολογικές εξετάσεις.
  • Μη χρησιμοποιείτε τους φακούς όταν κάνετε μπάνιο ή κολύμπι και γενικά οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα η οποία σχετίζεται με το νερό.
  • Μη φοράτε τους φακούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Καθαρισμός των φακών
φροντίδα φακών επαφής
  • Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό και στεγνώστε τα με μια πετσέτα, χωρίς χνούδι, πριν αγγίξετε τους φακούς επαφής.
  • Τρίψτε τους φακούς επαφής σας με καθαρά δάχτυλα και ξεπλύνετε τους φακούς με διάλυμα πριν τους αποθηκεύσετε.
  • Μη βάζετε ποτέ τους φακούς στο στόμα σας για να τους βρέξετε. Το σάλιο δεν είναι αποστειρωμένο διάλυμα.
  • Μην ξεπλένετε και μην αποθηκεύετε τους φακούς σε νερό.
  • Μη χρησιμοποιείτε αλατούχο διάλυμα για να απολυμάνετε τους φακούς σας.
  • Μη ρίξετε το διάλυμα του φακού σε διαφορετική φιάλη, διότι, τότε, παύει να είναι αποστειρωμένο.
  • Βεβαιωθείτε ότι το άκρο της φιάλης δεν έρχεται σε επαφή με καμία επιφάνεια. Κρατήστε το μπουκάλι καλά κλειστό όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org